A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

A táplálkozásról

Hozzászólás

Ha komolyan elkezdjük a jógát gyakorolni, egy idő után ráérzünk bizonyos változtatások szükségére az életvitelünkben. A jóga nagyon precízen felépített rendszer, az egyes részei oda-vissza-csatolásban vannak egymással. A Bhagavad Gítá idevonatkozó sorai:

Óh, Arjuna, az nem lehet yogi, aki túl sokat vagy túl keveset eszik, vagy alszik.

Akinek mérsékelt az evése, alvása, munkája és pihenése, az minden anyagi fájdalmat képes megszüntetni a yoga gyakorlása által.

Ez az alapelv, ennél azonban összetettebb a dolog, a részletek a gyakorlás során mutatkoznak meg. Ha túlsúlyom van, akkor hamarabb elfáradok, mert nagyobb tömeget kell mozgatni. Bizonyos pózok nem is fognak sikerülni amíg meg nem szabadulunk a súlyfeleslegtől. Az emberek többsége napjainkban az evésben keresi az örömet, sokszor az étellel kompenzálva más területeket, például érzelmi hiányérzeteket. Az étel az élet – ha nem eszünk meghalunk, de ha túl sokat eszünk, akkor is meghalunk – idő előtt. Itt is az egyensúly megtalálása válik a leginkább javunkra. A jógagyakorlás által fejlődő önbizalom és önismeret az élet minden területén kifejti jótékony hatását, idővel egyre kevesebbet kell nassolással kompenzálni. Ettől karcsúbbak leszünk és több energiával is fogunk rendelkezni, ami még jobban növeli az önbizalmat, ahogy fejlődünk egyre jobb viszonyba kerülünk magunkkal. A folyamat önmagát erősíti, mint egy nukleáris láncreakció.

Lássuk mit mondanak a téma szakértői, Patandzsali és Osho.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s