A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

Miskolc, jóga city

Hozzászólás

A tegnap esti pénteki órára 17 lelkes érdeklődő gyűlt össze, amiben része lehet annak a néhány szórólapnak amit a múlt héten vittem le magammal az órára. Korábban úgy számoltam hogy 20 embert is el tudok helyezni a teremben cipőkanállal, mégis kicsit zsúfoltan voltunk. A zsúfoltság önmagában nem okoz problémát, kis szervezéssel és megfelelő helyezkedéssel a helyigényesebb gyakorlatokat is meg lehet csinálni. az A több ember abból a szempontból is előnyös, hogy az energiák jobban összeadódnak, jobban ‘húzzuk’ egymást, és a terem is hamar bemelegszik, jobban hajlik a test. Jött egy kb. 6-7 éves kislány is az anyukájával, és szépen, fegyelmezetten végigcsinálta a gyakorlatsort, csak úgy néztem. Azt hiszem, magamat is beleértve ő volt az aki a szó legigazibb értelmében ‘jógázott’ a teremben. Persze nem az ászanákra gondolok, hanem elme nyugodt állapotára. Eszembe jutott a kislány, akiről Szabiék blogjában olvastam, ajánlom olvasnivalónak.

Szilárd meggyőződésem, hogy ha az új generációk úgy nőnek fel, hogy már gyerekkorukban elsajátítják a jógát, akkor egy teljesen más működésű társadalom fog kialakulni, akik (teljes joggal) úgy tekintenek majd vissza ránk, mint ahogy mi nézünk a kőbaltás ősemberre. A jóga nagyon furcsa megítélés alá esik ma Magyarországon a köztudatban. Tévesen hozzákötődött a ‘nyúédzs’ habos-babos-rózsaszín ezoterikus világához, amivel sokkal többet ártott a jógának mint használt. Vannak személyesen átélt hajmeresztő tapasztalataim is a témában, nem csoda hogy a többséget képviselő ‘normális’ ember, bizonyos élmények hatására messzire menekül attól, amit esetleg tévesen összeköt vagy azonosít a jógával. Ezért is szeretem idézni C.G.Jung-ot, aki a jógát tudományos módszernek minősítette, és elismerően szólt az eredményeiről. A trend az, hogy a jóga (meditáció, Zen, csikung stb.) mégis egyre nagyobb teret hódít el a katolikus (refomátus, evangélikus stb.) keresztény egyháztól. Félreértés ne essék, a kereszténységgel semmi bajom, azon kívül hogy az eredeti tanításokat erőteljesen eltorzítottuk évezredek alatt, politikai, pénzügyi és hatalmi megfontolásokból, ezért fordul sok gondolkodó ember más tanítások felé is. A jóga azért jó ebből a szempontból, mert száz százalékig gyakorlati út. Nem kell hinni semmiben, csak gyakorolni, és mindenkit a saját személyes tapasztalatai, átélései vezetnek szellemi magaslatok felé, a tempót is magunk választhatjuk meg.

A jóga önismeret – mondja Pattabhi Jois. Ránézésre furcsa lehet hogy az önismeretre szert tehet lenni olyan gyaokrlatok által például, hogy az ember a nyakába rakja a saját lábát. Annyi furcsa dolog van a Teremtésben. A kacsacsőrű emlős, a kerengő dervisek, és egyáltalán maga a puszta létezésünk misztikusan felfoghatatlan az elme számára. Az elme szintjén történő megértés helyett több teljes lényünkkel való átélésre van szükségünk. Ez az amit már a gyerekek is tudnak csinálni, jobban is mint a felnőttek. “Ha olyanok nem lesztek, mint a kisgyermekek, nem mentek be a mennyek országába.” [Mt 18:3] Ha valaki olyan szerencsés hogy gyerekekkel tud együtt jógázni, rengeteget tanulhat tőlük. Külön gyerekeknek tartott jógaórák egyébként az Atma-centerben vannak, ill. bővebben itt olvashattok a témáról.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s