A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

Az álom legyőzése

2 hozzászólás

Óh, Gudakesa, Én vagyok a Lélek, aki ott lakozik minden élőlény szívében. Én vagyok minden lény kezdete, közepe és vége. /Bhagavad Gitá/

Arjuna, az Álom legyőzője

Tegnap elalvás előtt nagyon jó gondolataim támadtak, sajnáltam hogy mire felébredek, úgyis elfelejtem őket. Így is történt. Valami olyasmi köré csoportosult a gondolatkör, hogy miért és hogyan merevítettem a cselekvési szabadságomat merev falak közé évek alatt. És hogy hogyan sikerült ezt tudatosítani a jóga segítségével. Már maga a ‘jóga’ szó erőteljes hatást kelt, mindenkiben más és más érzelmeket gerjeszt, attól függően hogy milyen típusú a személyiség. A ‘jóga’ szó hallatán fölényesen legyintők tapasztalatom szerint a legnagyobb elfojtók, akik soha, semmilyen szinten nem akarnak/mernek szembesülni megcsontosodott élethelyzeteket illető felismerésekkel, akiknek jó minden úgy ahogy van, és az önismeretet felesleges kellemetlenségnek tekintik. Egy korábbi jó ismerősöm egyszer azt mondta, hogy nem szeret velem találkozni, mert mindig olyan dolgokkal szembesítem amitől rossz kedve támad. Ez így is van, és így is marad. Az álomból fel kell ébredni a természet rendje szerint.

Általában jobban szeretjük a megszokott rosszat választani az ismeretlen jó helyett, újra és újra belecsúszunk azokba az ismerős viselkedési sémákba, amik már korábban is megnyugtatóan nem működtek. Einstein óta tudjuk hogy minden energia. Az anyag, vagyis a testünk, és a gondolataink, az érzéseink, az elme termékei is mind energiából épülnek fel. Ahogyan a természetben is a folyók meghatározott mederben folynak, az életünkben is az energia meghatározott irányokba tud áramlani, ezt persze tudatosan vagy tudattalanul mi magunk határozzuk meg. Ideális esetben az energia spontán áramlik a legjobb irányba, de karmánk szerint az elme képes olyan gátakat szabni az energiánknak, amelyik megváltoztatja az energia spontán áramlási irányát. Ezeket blokknak (granthi) nevezik a jógában.

Amikor elkezdünk komolyan jógázni, az egész életünk fenekestül felfordul. A fenti blokkok elkezdenek feloldódni, és az energia visszatér a megfelelő mederbe, ami által a hatása megsokszorozódik. Ez egyrészt ijesztő, másrészt fájdalmas. Ezért az igazi jógához nagy adag bátorság szükségeltetik. Fantasztikusan összetett ez a rendszer, magába foglalja a fizikai testet, az energia alkotta finomfizikai testet (nadik, csakrák, prána), és az elme közegét (gondolatok, érzések, Én-érzet/Ego) érintő erőteljes átalakulásokat. A jóga az elképzelhető legjobb gyakorlati önismereti módszer, mert létünk minden szintjén egyaránt hat. Nincs olyan hogy elkülönült test, vagy psziché. Egység van, és a ‘jóga’ jelentése maga az egység, a visszatérés az egység állapotába. Ezt szanszkritül Sat-Cit-Ánandának hívják, amely nagyjából örökké tartó teljes tudással teli boldogságot jelent. A régi korok nagy szentjei csak érinthették, illetve megízlelhették ennek a végtelen óceánnak a vizét, mert ha ember egyszer alámerül benne, az többé nem tér vissza ebbe az anyagi világba.

Az Ashtanga jóga 3 alapvető részből épül fel: az első megtisztít a szennyeződésektől, a második feltölti energiával a már előkészített csatornákat, az utolsó pedig egyensúlyban tartja a már megszerzett energiákat. Ez így egy kicsit elvont, de a rendszeres gyakorlás során érthetővé válik. Példának okáért egy eltömődött, elkoszolódott csatornahálózatban sem adják rá a nagy víznyomást addig, amíg el nem távolították a szennyeződéseket. Kb. az ember esetében is így működik.

Hogy még jobban megvilágítsuk az elvét annak, hol és hogyan siklunk ki a vágányról, kérdezzük meg Tigrist.

Reklámok

2 thoughts on “Az álom legyőzése

  1. Szia!

    Nagyon jó bejegyzés! Én most tapasztalom szinte napi szinten ennek az energiarendszernek az átalakulását, az astanga elég jól facilitálja ezt a folyamatot, ezt próbálom magamnak is szavakba önteni, hogy mi is történik és miért.

    üdv,
    A.

  2. Köszönöm! meggyőződésem hogy a boldogságunk egyenes arányban van az önismeretünk fejlettségével. tökéletes önismeret = tökéletes boldogság 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s