A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

Vegyünk egy jó, mély lélegzetet… vagy tízet.

3 hozzászólás

Az Ashtanga általában jógában 5 lélegzetet veszünk egy-egy ászanában, de ez nem volt mindig így. Manju Jois a workshopon elmondta, hogy gyerekként, amikor tanult, 10 lélegzetvételnyi ideig kellett megtartani a pozíciót. K. Pattabhi Jois számolt, és néha elszundított számolás közben. Ha ehhez hozzávesszük, hogy 10-15 másodperc hosszú is lehet egy lélegzetvétel, hamar kiderül, hogy akár 3 óra hossza is lenne egy sorozat. Kinek van erre manapság ideje? Senkinek. Indiában persze lassabban történnek a dolgok, 20-50 évvel ezelőtt meg pláne. A világ felgyorsult, rengeteget dolgozunk, és alig van már szabadidő. Így aztán logikusnak tűnik hogy 5 lélegzetvételnyi ideig maradjunk meg a pózokban. Manju Jois szerint 5 lélegzetvételnyi idő kell ahhoz, hogy ténylegesen belelazuljunk az ászanába. Ha ezután még meg tudjuk tartani egy kicsit, annál jobb. Érdemes kicsit variálni, és figyelni ami történik. 10 légzésnél sokkal hatékonyabb a gyakorlás. Tényleg kell 4-5 légzés ahhoz hogy teljesen belelazuljunk egy pozitúrába, a hátralévő 5 lélegzetvételnyi idő alatt pedig jobban tudunk koncentrálni a bandhákra és a légzésre mintha 5 után felállnánk. A Napüdvözleteknél pedig erősödik a vállunk, és jobb nyújtás érhető el a lefelé néző kutya pózban.


“A légzés nagyon fontos. Anélkül a lelki test és az elme nem fejlődik, ezért nagyon fontos a légzés. … 10 másodperc a belégzés, 10 másodperc a kilégzés. Vagy 15 másodperc a belégzés, és 15 másodperc a kilégzés.”

Reklámok

3 thoughts on “Vegyünk egy jó, mély lélegzetet… vagy tízet.

  1. Nekem még most is furcsa az agni és a hathák után az 5 légzés, rövidnek tűnik, mondjuk a légzésem sem túl hosszú, lehet, hogy elegendő lenne, ha tényleg kitartanám 15 másodpercig. Mondjuk ha van igazítás, akkor általában újrakezdem a számolást és akkor már kijön a megfelelő időtartam 🙂

  2. Návászana 5×10? Lefilmezlek, ha megcsinálod! Közte kézenállás természetesen, szintén 10 légzésig. Nothing’s impossible.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s