A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

Asztrológia és jóga

Hozzászólás

Helyben vagyunk, a régi témánál. Az asztrológia = jóga. Hogyan? Úgy, hogy mind a kettő önismeret. Ugyanúgy működnek, és az ellenérzéseink is megegyeznek velük kapcsolatban. Nem akarom tudni hogy Ki Vagyok valójában. A ‘Ki Vagyok’, az önmagában nyugvó Létező szólt ki Mózesnek a csipkebokorból. A bennünk rejlő Istenség, Felsőlélek/Atman/Brahman/Purusa/Tao/Szupertudat és még folytathatnánk a sort a végtelenségig, annyi mindenfélét gondoltunk és kitaláltunk már róla, ráadásul mindegyik megközelítés igaz, ugyanakkor téves is: Öt/Azt így illetik: neti-neti, sem ez, sem az. És ezt a valamit kell, kutyakötelességünk felfedezni és megismerni és átélni – önmagunkon keresztül.
A jóga – gyakorlati út. 99% gyakorlat, vagyis száz, mert olyan nincs hogy 99%.
Az asztrológia – elméleti. Természetesen van gyakorlati része is, de a lényeg az elmében történik. Megismerni magunkat – a jelenségvilág törvényeit kívül és belül. A megismerés a kulcs. Krisna kijelenti: “aki ezt a szent párbeszédet tanulmányozza, az értelmével imád Engem”. Világos, hogy az értelmünket használva a megismerésre, spirituális munkát végzünk.
Nem célszerű jóslásra használni az asztrológiát. Lehet – mint sörösüveget a fogunkkal kinyitni, de nem célszerű. Ha felismerjük az asztrológia mint önismereti tudomány célját – önmagunk és a Transzcendens megismerését, elismerjük egy felsőbb elv – nevezze mindenki aminek akarja – létezését, akkor el kell fogadnunk azt is, hogy minden ami történik velünk, isteni elrendezés alapján történik, és a lehető legjobb, még ha adott pillanatban utáljuk is. Ha mégis megpróbáljuk kideríteni a jövőt, csalóvá válunk. Még ez is rendben van, emberek vagyunk. De legalább tudjuk hogy csalunk, és akkor minden rendben.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s