A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

Man vs Food, avagy 2010 űrodüsszeia

Hozzászólás

Márai Sándor: Az ünnepről
“Ha az ünnep elérkezik, akkor ünnepelj egészen. Ölts fekete ruhát. Keféld meg hajad vizes kefével. Tisztálkodjál belülről és kívülről. Felejts el mindent, ami a köznapok szertartása és feladata. Az ünnepet nemcsak a naptárban írják piros betűkkel. Nézd a régieket, milyen áhítatosan, milyen feltétlenül, milyen körülményesen, mennyi vad örömmel ünnepeltek!
Az ünnep a különbözés. Az ünnep a mély és varázsos rendhagyás. Az ünnep legyen ünnepies. Legyen benne tánc, virág, fiatal nők, válogatott étkek, vérpezsdítő és feledkezést nyújtó italok. S mindenekfölött legyen benne valami a régi rendtartásból, a hetedik napból, a megszakításból, a teljes kikapcsolásból, legyen benne áhítat és föltétlenség.
Az ünnep az élet rangja, felsőbb értelme. Készülj föl reá, testben és lélekben.
S nemcsak a naptárnak van piros betűs napja. Az élet elhoz másféle, láthatatlan ünnepeket is. Ilyenkor felejts el mindent, figyelj az ünnepre.”

Az ünnepek alatt a dhyana helyett inkább a dzsála-jógában jeleskedtem (értsd: zabálás) – híven Márai tanácsához 🙂 Így a testi gyakorlás minimális (értsd: nullához közelítő), de a szellemi aktivitásom élénk volt. Tervek, remények, vágyak csokorba szedésén és elrendezésén ügyködtem, a múlt és az elkövetkező év közötti vékony hídon. Hogy mi valósul meg belőlük, azt megmutatja a jövő év. Az a jövő év, amelyik asztrológiai szempontból – mit szépítsük – pocsékul kezdődik. Telehold lesz, a két fő életadó fényforrás, a Nap és Hold pontosan egymással szemben állva támadják egymást, ami a következő analógiát jutatta az eszembe: az apa és az anya összeverekszenek a család dermedten figyelő tekintete előtt. A Nap együtt áll a Vénusszal és a Plútóval is. Szép kis gombolyag, próbáljuk kibogozni: Nap = amit akarunk, Vénusz = amit szeretnénk, és amire tudat alatt a legjobban vágyunk (Plútó), az IC-re kerül (vagyis a legmélyebb pontjára a horoszkópnak). A családi otthon áldozatokkal teli házából inkább a külső világgal kapcsolatos ambíciók (Bak) nyernek teret. Holott az uralomban álló Hold az ég legmagasabb pontján (MC) éppen a szűkebb közösség, a család javát szem előtt tartva fejtené ki aktivitását. A felkelő jegy (ASC) a Mérleg jegyébe esik az évváltáskor, ura, a könnyed örömökre vágyó Vénusz nem tud majd egykönnyen érvényt szerezni vágyainak, mert a szigorú Szaturnusz a 12. házban csak kevés időt engedélyez a szórakozásra, inkább a hivatásban próbálja megtalálni a szépséget és a megelégedettséget, bár ez sem fog könnyen menni. A jóga szempontjából viszont kedvező a csillagok állása, a Szaturnusz és a Vénusz uralmi cseréjük miatt a gyakorlásba harmóniát és kitartást visznek, és mindenki a legmélyebb szintű (Plútó) önismeretre tehet szert. Legyen tehát 2010 a jóga éve!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s