A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

Viveka

Hozzászólás

null

Napjainkban inkább hétköznapi jógikra van szükség, nem aszkétákra es szerzetesekre. Szülőkre, barátokra, tanárokra, szomszédokra es gyerekekre, akik fejlesztik a tudatosságukat. Az harmadik évezred fordulója utan kollektíven válaszút előtt állunk: túléljük-e saját magunkat, vagy eltűnünk a Föld színéről – szintén együtt.

Ezidáig a profit volt a siker fokmérője, mostantól az Ember Jó-Léte kell átvegye a helyét. Nem kis váltás a szemlétünkben, ami születésünk óta van belénk sulykolva, de muszáj megtenni ezt az ugrást előre, ha másert nem, saját túlélésünk érdekében. A Dalai Láma úgy fogalmazta meg, lehetünk önzők, csak okosan, hogy másoknak ne ártsunk vele, és akkor minden rendben.

Gondolkodó lények vagyunk, ne csak shoppingolasra használjuk az eszünket, hanem arra is, hogy megkülönböztessük a valóban jót attól, ami csak latszólag jó, de valójában boldogtalanna tesz. Ezt a megkülönböztetést hivják szanszkitul viveka-nak. A múlt század egyik nagy szellemi tanitójanak neve innen szarmazik: Vivekananda. Guruja Paramahamsa Ramakrishna volt.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s