A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

Testtartás és szorongás

2 hozzászólás

Kedves foglalatosságom figyelni az emberek testtartását, mert sok mindenről árulkodik, olyan dolgokról, amelyek másképp csak hosszabb idő alatt derülnének ki. A testünk, bár nem vagyunk azonosak vele, mégis egyfajta térbeli kitüremkedése’ az önvalónknak, vagyis szoros analógiában áll a testtartásunk és az életünk.
Nézzük egy kicsit napjaink társadalmi képét nagy vonalakban. Kali-yugáról lévén szó, a testünk kiemelt fontossággal bír: nem túl kövér? nem túl sovány? izmos? lötyi? fiatalos? erőt sugároz? Milyen ruha fedi, divatos? régi? drága? A hajunk. hosszú? trendi? fényes? csillogó?? A bőrünk. ráncos? öregít? fiatalít?
Látható hogy az elme (ego) trükkök tárházát veti be a boldogtalanság elérése céljából. A média (maya) hihetetlenül agresszív, nyomja bele az arcunkba akarva-akaratlanul is a tudattalant bombázó üzeneteket. Ez azért (és addig különösen) veszélyes, mivel nem vagyunk tudatában, így olyan irányba tereli az önértékelésünket, ami üzembiztosan negatív énképet fog kialakítani, függetlenül attól, hogy egyébként milyen a külsőnk, hiszen a kitűzött cél, a Tökéletes nem valósulhat meg ebben az anyagi világban. Sajnos. Így aztán máris megvan egy alap-szorongásunk, olyan finoman és észrevétlenül, hogy talán soha nem fog tudatosulni. Ha valami csoda, vagy jó karmánk következtében megmenekülünk ettől, máris itt a másik kiváló félelem-faktorunk:
az egzisztenciális szorongás.
Ez is hasonló mintára működik. Két alapvető csoport van. A ‘jól keresők’ csoportja, akik el tudják érni a kvázi luxus életszínvonalat, vagyis megvan minden, autó/lakás, nyaralás, shoppingolás, szórakozás. Ezzel önmagában semmi probléma nincs. A Föld olyan kifogyhatatlan mennyiségben kínálja a kincseit, hogy könnyedén élhetne minden lakója luxus-körülmények között, csak a hihetetlenül egyenlőtlen, ugyanakkor pazarló elosztás miatt nélkülözik rengeteg ember – a többség. Szegény gazdagokat sem érdemes irigyelni, mert az életszínvonal folytonos fenntartása és növelése gyakorlatilag totálisan elszívja az életüket. Akármikor szerencsém volt alkalmazottként dolgozni cégeknél (nem sokszor), mindig sajnáltam szegény főnököket, akik a legjobban kiszipolyozott rabok voltak. Hiába az életszínvonal magassága, ha az életminőség nem nő vele arányosan, és a tapasztalat inkább fordított arányosságra mutat. Nézzük az alkalmazottak szélesebb rétegét. Itt eszembe jut a szamár és az orra elé lógatott répa esete. Végül is keres annyit az ember, hogy alapvető szükségleteit kielégítse (kaja, ruha, lakás), de sajnos a rendszer nagyon okosan úgy lett kifundálva, hogy a boldogságunk a luxus-cikkek meglététől függ. Autó, mobil-telefon, plazma-tv, stb, stb.. Ha ilyenekre vágyunk, több munkát kell vállalni, esetleg hitelből megvenni ezeket, végül is a szomszéd is plazmán nézi a vébét anyukám, nehogymá’ mi a régi orionon… Máris a mókuskerék következő szintjén pörög az élet: több adósság – több munka – kevesebb MINDEN.

A szorongás, és minden negatív érzelem előbb-utóbb megjelenik a fizikai síkon. Lehet hogy betegség formájában, de a testtartás idővel biztosan árulkodni fog. A stressz főleg a nyaki tájon és a vállakon rakódik le, ha az izmok befeszülnek, a váll felemelkedik, mintha el akarnánk bújni köztük. Ha rejtegetjük az érzéseinket, vagy tisztázatlan érzelmi környezetben élünk, a mellkas beeshet, a szívközpont elrejtőzik és hátrahúzódik. És lehet még folytatni a sort a végtelenségig. A jóga gyakorlása a test szintjéről közelíti a megoldást. Az ászanák úgy vannak megszerkesztve, nagyon precízen, hogy a testrészek lassan visszatérjenek az anatómiailag helyes tartásba. Az évek alatt kifejlődött boszorkánypúpommal jártam fűhöz-fához. A masszázs segített valamelyest fellazítani az összeugrott izmokat és megindítani a nyaki terület nyirok-keringését, de önmagában kevés lett volna, a mindennapos Ashtanga gyakorlás kellett hozzá, hogy a csigolyák is mozduljanak és a gerinc normális íve visszatérjen. A testünk fantasztikusan bölcs, és már kevés gyakorlástól elkezd ’emlékezni’ és regenerálni magát. Annyira, hogy nemrégiben egy tárgyaláson megjegyezte a bíró, hogy milyen szép a testtartásom 🙂

Reklámok

2 thoughts on “Testtartás és szorongás

  1. Érdemes arra is felfigyelni, hogy az öltözködéssel, melyik társadalom, illetve kulturális közeg mit emel ki a testből, mire hívja fel a figyelmet. Az adott testrész energetikailag hova tartozik. Ez is egy jó játék:)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s