A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

Bikram vs Patanjali

2 hozzászólás

Természetesen semmi összeütközés nincs a kettő között, épp ellenkezőleg. Reggel sikerült eljutnom végre egy Bikram órára, ahova már régóta készültem. Minden jógairányzatnak megvan a saját jellegzetessége, ezzel Bikram is így van. Nagyon élveztem a másfajta közeget, a különböző ászanákat.
Az órán a vezetés nagyon feszes, pattogós, és értem is a miértjét: a mai társadalomból kilúgozódtak azok a megtartó korlátok, amire néhány évtizeddel ezelőtt biztonságosan építhettük az életünket, úgy is lehet mondani, túl nagy a szabadság, és jól esik egy kicsit átadni a sorsalakítás felelősségének terhét – ha csak másfél órára is. Hiányzik a fegyelem minden szinten az életünkből, ami sokszor visszaüt, lehet a példákat sorolni a végtelenségig. Nekem is kifejezetten tetszett, amikor Laci, az óravezető egy-kétszer határozottan rám szólt, persze sohasem gorombán. Végső soron itt is az elménket trenírozzuk a testen keresztül, és ha elkalandozik a figyelem, akkor a rossz irányba haladunk.
Azt is jó dolognak tartom, hogy ne csak a saját kis világunkba húzódva gyakoroljunk, hanem néha igenis mérjük le magunkat más, a megszokottól eltérő körülmények között. Persze minden gyakorlás számít, nekem is jobban mentek most a Bikram-gyakorlatok mint 2 évvel ezelőtt, annak ellenére hogy nem gyakorolom a legtöbb ászanát, kivétel amelyek az Ashtangában is szerepelnek, de így is sok az hasonlóság, és ami a lényeg: a koncentráció, ez az, amivel Bikram zseniálisan tarol, az extrém körülmények: hőség, viszonylag magas létszám erős húzóereje, tömeghatása, és viszonylag nehéz ászanák sorozata: egyszerűen MUSZÁJ beleadni a maximumot, így a koncentráció nagyon magas fokra kényszerül, a tökéletes koncentráció pedig automatikusan átalakul meditációvá. Tehát érdemes mindenkinek kipróbálnia magát ebben a stílusban is, aki különféle kifogásokat találva húzódozik ettől: az biztosan tudhatja: csak az elméje/Egója áll ellent, azt pedig nem érdemes hagyni. A melegben ráadásul nagyon jól, és kicsit másképpen lazultak ki azok az izmaim, amiket az utóbbi napokban egy kicsit merevebbnek éreztem, derék és háti területen. Nem rejthetem véka alá, hogy Bikramos tanárok is le szoktak nézni Ashtangára, és gyönyörűen csinálják végik a sorozatokat, öröm nézni egy másik tanárt gyakorlás közben, és mindenhol, minden alkalommal tanulunk valamit, ha csak egy nüansznyi apróságot, már megérte, nem beszélve a könnyedségről amit óra után érez az ember testében-lelkében.
ps. ne felejtsünk el sokat inni, előtte, utána…

Reklámok

2 thoughts on “Bikram vs Patanjali

  1. kedves csaba,nagyon tetszett ez a blogbejegyzésed : ) örömmel olvastam arról, hogy nem minősíted alá-fölé helyezéssel a két különböző -mégis alapjában véve nagyon is hasonló- jógairányzatot, hanem megértvén más-más céljukat, egyformán kedvedet leled bennük. ugyanezért a nyitottságért, testi- és lelki lazaságért és határozott erőért szerettem az óráidra járni egy budai bevásárlóközpontban. gratulálok a hitelességedhez! utólagos köszönet a barátságos hangulatért, a pontos kiigazításokért, és hogy elviselted a bikram-rigolyáimat…- na meg persze az óra utáni nassolás : )) bár a szívem mélyén bikram-fanatikusnak vallom magam, felkeltetted az érdeklődésemet az ashtangában való mélyebb elmerüléshez, ezt is külön köszönöm!

    • kedves Anna, én is nagyon köszönöm a kedves szavakat, bevallom jól esett! Ghandi szavai jutnak eszembe, aki soha nem kért másoktól olyat, amit maga is ne tett volna, ebben rejlett az Ő nagysága és ereje. Ha kicsiben megpróbáljuk utánozni a nagyok példáját, az sokat lendíthet a világon. Jó gyakorlást és Ashtanga-tanulást kívánok!
      Csaba

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s