A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

Hullajó

Hozzászólás

amit a minap hallottam, hogy a holttestek egyszerűen nem hajlandóak rendesen elbomlani ahogy régebben, tekintettel a sok tartósítószerre, ami a szervezetünkbe kerül a táplálkozással. Érdekes az egész analógia, hiszen a Kali-yugában, amit pillanatnyilag élünk, a fókusz főleg a fizikai testen van, tele a média szebbnél-szebb és gyakran butábbnál butább emberekkel, de az illúzió hatása alá kerülve könnyen hagyjuk, hogy a szemünk becsapjon.
Gondolkodjunk el egy kicsit az analógián, ami jógikus szempontból is érdekes, mivel a jóga tanítása alapján nem érdemes túlságosan ragaszkodni a testünkhöz, mivel az alá van vetve a hármas szenvedésnek (öregség, betegség, halál), de túlságosan sanyargatni sem szabad, a szélsőségek tudatos kerülését ajánlja pl a Bhagavad Gítá is, utána lehet nézni.

Tegyük fel hogy meghaltam, állok a holttestem mellett és figyelem, jó lenne elszakadni tőle és továbblépni, de olyan friss és rózsás, eltelik akár 3 év is(!), és nem bomlik el. Ez is azt támasztja alá, hogy egyre jobban ragaszkodunk a testünkhöz, és nem törődünk fizikai testünkön túli finomfizikai testtel, a lélekkel pedig pláne. Ezért inkább a hamvasztás híve lennék, ha a szellem látja a fizikai test pusztulását, valószínűleg könnyebben elfogadja a test elmúlását és tovább tud lépni egy új test elfogadása felé. Ha túlságosan féltjük a testünket, úgy járunk mint egy sportkocsi tulajdonosa, aki annyira óvja az autóját a legkisebb karcolástól is, hogy ki sem hozza a klimatizált garázsból. Lehet hogy az autó épen marad, de sok öröme nem fog telni benne, úgyhogy mi is használjuk bátran a testünket, hasznos eszközként, de nem azonosulva vele. Mondjuk jógázhatunk is akár.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s