A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

Találkozás a Guruval 2.

1 hozzászólás

Az Ashtanga jóga megítélése a köztudatban, hmm, hogy is mondjam csak… nincs a helyén. David Swenson a következőt mondja: az Ashtanga jóga egy eszköz. Mondjuk hogy egy kalapács. Egy kalapáccsal lehet hogy felépítünk egy házat. Az is lehet, hogy leteszem az ujjamat az asztalra, és többször erősen ráütök a kalapáccsal. Ez – ugye nem a kalapács hibája lesz, hanem az én döntésem. Sok oktató David szerint úgy használja az Ashtanga jógát, mint egy fegyvert. Üsd-vágd… a tanítványok persze megsérülnek, mert nincsenek felkészítve a terhelésre, és ha megsérültek, még akkor is tovább hajszolják őket, saját maguk, vagy a tanár. Erőteljes félreértelmezése a ‘practice, practice..’ jelmondatnak.
Ha hosszú távon akarunk fejlődni, és egészségesebbnek lenni a gyakorlás által, akkor ne hajtsuk magunkat minden alkalommal 100%-on. 80-90% elég (még mindig David szerint). Ne törődjünk azzal, hogy a mellettünk lévő szőnyegen milyen bravúrokat hajtanak végre, a jóga nem erről szól, bár ezt gyakran félreértik Ashtangás körökben. A ‘több jobb’ helyett a ‘kevesebb több’ hosszú távon jobban szolgálja az érdekünket, és a jóga gyakorlása életfogytiglan szól, nem csak 4-5 évre.
Azt is szokták mondani az Ashtanga jógáról, hogy unalmas. Persze, úgy tűnik hogy 2 évig minden áldott nap ugyanazok az ászanák az Első Sorozatból, hát miért nem csempészünk bele még néhány ászanát, esetleg ki is hagyhatunk párat, és máris elkészült a Vinyasa jóga, ami változatos, friss, ropogós minden nap. Szerintem viszont hátránya is van. Mennyi tapasztalat szükséges ahhoz, hogy valaki fel tudjon építeni egy önálló gyakorlást, szabadon választott gyakorlatokból, úgy hogy hosszú távon is legyen értelme, íve a fejlődésnek, és ne csak véletlenszerűen kiválasztott ászanák kövessék egymást? Elárulom, ehhez tanárnak kell lenni, többéves gyakorlattal, és még úgy sem garantált a siker. Az Ashtangában minden logikusan követi egymást: a Napüdvözlet A felkészít a Napüdvözlet B-re, ami felkészít az álló sorozatokra, és minden ászana szervesen épül be egy olyan láncba, amelyet Pattabhi Jois egy füzér gyöngyszemeihez (málá) hasonlított. A végtelenségig precíz logika alapján felépített rendszer az Ashtanga jóga, amelyből sok hajtás nőtt ki, a Vinyasa jóga, a Jivamukti, a Power jóga, és még több irányzat is az Ashtanga jógából szemezgetett. Szeretjük ugyanis a hangzatos neveket, a változatosságot, az ‘újat’, de kötve hiszem hogy az új kreálmányok közül bármelyik megérné az ötezer éves kort. Az Ashtanga jógában nemcsak a sorozatok belső szerkezete mutat logikus struktúrát, hanem a sorozatok egymáshoz való viszonya is, szigorú következetesség alapján épül fel. Az első sorozat, (Yoga Chikitsa) megtisztítja a gyakorlót minden szinten, felkészít a további gyakorlatokra. A második sorozat (Nadi Shodana) feltölt energiával, a harmadik sorozat (Stira Bhaga) pedig kiegyensúlyozza a megszerzett energiákat. Olyan szépség ez, ami túlmutat egy átlagos halandó képességein, kb. ahhoz tudnám hirtelen hasonlítani, mint amit az asztrológiáról szoktak mondani: a régiek sok szabadidejük miatt addig nézték a csillagos eget, amíg végül kifilózták az asztrológia tudományát. Egy nagy ló…t! Garantálom, hogy bármeddig nézegeti valaki a csillagokat az égen, soha nem fog a látványból kiókumlálni egy olyan összetett, minden szinten működő szimbolikus felépítményt, mint az asztrológia tudománya. Így érzem az Ashtangával is. A sorozatok száma, összetétele változhatott az idők folyamán, de a logikájuk, az ember testi-szellemi-lelki összetételét figyelembe vevő struktúrájuk időtlen.
David a TaiChi gyakorlásához hasonlította az Ashtangát: éveken keresztül minden áldott nap ugyanazt a gyakorlatsort ismételgeti a TaiChi mester is, amíg a mozgása olyan könnyeddé nem válik, mint madarak röpte, vagy a bambusz hajladozása a szélben. Tökéletes belső egyensúlyban, távol a végletektől…


Tovább is van, mondjam még?

Reklámok

One thought on “Találkozás a Guruval 2.

  1. Visszajelzés: Berling calling – fícsöring Hattyúfia Dávid | Astangini

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s