A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

Kint és bent

Hozzászólás

Mint minden az anyagi világban, a jóga is két részből áll. A külső részhez tartozik az ászana, a mozdulatok, a belső részhez tartozik a légzés és a bandhák, valamint a tudat: a gondolatok, érzések, és az Ego. A jógában a belső rész bír elsődleges fontossággal. A gyakorlással a tudatunkkal szeretnénk dolgozni, a külső, fizikai rész ‘csak’ az ezközt adja a kezünkbe. Mivel a tudatunkra közvetlenül nem tudunk hatni. Hiába határozzuk el, hogy most nyugodt, boldog és kiegyensúlyozott tudatállapotban fogunk meditálni, minél jobban erőltetjük, az elménk annál erősebben fog ellenállni. A régi idők bölcsei különféle módszereket adtak a kezünkbe, hogy ki-ki a magához legjobban illő gyakorlatokkal fejleszthesse magát.
Kétfajta ember van, az aktív, kifelé forduló típus, akinek a karma-jóga az útja, a cselekvés, és a passzív, elmélkedő típus, akinek a dhyana-jóga az útja. A két út csak látszólag eltérő, mivel mindkettő ugyanoda vezet, ezt a Bhagavad Gítá is megerősíti, és még hozzáfűzi, hogy a jóga egyesíti a két út előnyeit:
A yogi jobb az aszkétánál, az empirikus filozófusnál és a
munkája gyümölcseiért dolgozónál is. Óh, Arjuna, ezért légy
yogi minden körülmény között!
BG.6/46


A jóga abban is segít, hogy tudatosabbá váljunk, és kinyíljunk a környezetünk felé. A tudatos ember figyelembe veszi a természet ciklikus változásait, és vele együtt áramlik. Jelenleg, a Skorpió havában járva megfigyelhetjük, hogy a természet visszahúzza az energiáit, a levelek lehullanak, minden kopárrá válik. Ilyenkor az embernek is tanácsos lenne követnie a természetet, és magába fordulni, kapcsolatba lépni a belső világgal, az érzelmekkel, a tudatalattival. Ehhez jó ha a szokásosnál többet maradunk otthon, minden tevékenységünket egy kicsit kisebb lendülettel, lassabban és tudatosabban hajtjuk végre. Ha napokig nincs kedvünk kimozdulni, vagy sokkal több pihenésre, alvásra vágyunk a megszokottnál, ez normálisnak tekinthető. Sőt, nem érdemes ellenállni és hajszolni magunkat, mert ha nem adjuk meg önként a lehetőséget a befelé fordulásra, ha elidegenedve a természettől szembefordulunk az energiák természetes áramlásával, akkor könnyen előfordulhat, hogy egy megfázás vagy más betegség dönt majd le a lábunkról, és ágyba parancsol, hogy a testünk-lelkünk megkaphassa a szükséges csendet és pihenést.
„Van ideje az aratásnak és a vetésnek, ünneplésnek és pihenésnek, munkának és sikernek, halálnak és születésnek.”
„Mindennek rendelt ideje van, és ideje van az ég alatt minden akaratnak”

Prédikátorok könyve, Ótestamentum 3. 1.


Ebben az időszakban különösen érdemes követni Papají tanácsát:
“Minden tanítás csak prédikálás. A tanítónak nincs tanítása, sem módszere, sem útja. Nincs szükséged tanításra ahhoz, hogy megismerd az Önvalód. Mindig az vagy, ami valóban vagy, és erre senki sem fog megtanítani. Magadnak kell felismerned, ki vagy. Itt és most, ebben a pillanatban. … adok egy jó tanácsot: ne hallgass semmilyen tanácsra! Még az én tanácsomra se! Fordulj befelé, és hallgass a belső hangra! Mit hallasz? … Ne fogadd meg senki tanácsát, mert minden tanács a múlthoz tartozik. Tanácsok alapján nem ismerheted meg önmagad. Maradj csendes, ez a legjobb tanács. Ne gondolkodj, és ne tégy semmilyen erőfeszítést! Ha ezt megfogadod, akkor vagy leginkább hasznára önmagadnak és a világ minden élőlényének.”

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s