A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

Flying I.

Hozzászólás


Hétvégén Acro jóga hétvége volt a központban, Lucie már sokadik alkalommal jött el tanítani és barátkozni. Amikor meghallja valaki hogy Acro Jóga, először talán a cirkuszi akrobaták látványos gyakorlatai ugranak be, de az Acro sokkal több ennél. Mint a többi jógánál is, a lényeg a felszín alatt rejlik. Ha leragadunk annál, hogy mások és önmagunk elkápráztatására minél extrémebb pózokat és mozgatásokat próbálunk kipréselni, pont a lényeg, a belső sikkad el. Megpróbálom néhány pontban leírni, hogy az én tapasztalatom szerint mi az Acro ‘veleje’.

1. Kontaktus
Nem is olyan könnyű kapcsolatba, úgy értem valódi kapcsolatba kerülni egy másik emberrel. Azt gondolom, hogy a mai korban élő emberek többsége rengeteg gátlással, komplexussal és félelemmel él együtt, aminek a jó része nem is tudatosul. Mire elérjük a felnőttkort, többnyire sikerül felvennünk egy olyan álarcot, amelyik komoly, megbízható, és tökéletes érzelmi kondícióban lévőnek mutat kifelé. Az a baj, hogy ennek a fele sem igaz, legalábbis az én tapasztalataim ezt támasztják alá. Az álarc megvédi sérülékeny kis belső lényünket a külvilág durvaságaitól. Az Acro jóga ellenben leveszi ezt az álarcot, olyan tapintatosan amennyire csak lehet, és lelkileg még így is nagyon megterhelő szembetalálkozni saját magunkkal. Konkrét példa volt az egyik gyakorlat a mostani WS-ról: párokba rendeződve 1-2 perc alatt el kell mondani a másiknak hogy hogyan értékeled a jelenlegi életedet, a vágyaidat, ambícióidat, félelmeidet az életben. Nem csak az nehéz, hogy egy életedben esetleg először látott embernek ilyen átfogó vallomást kell tenni. Nekem az volt a meglepő, hogy néhány vágyamat milyen nehezen vallom be – saját magamnak. A másik minden esetben csak tükörként funkcionál, és a gátlások, az esetleg már gyerekkorban kialakult szégyenérzet ott dolgozik teljes erővel. Egy pillanatra elszégyelltem magamat a saját vágyaim miatt, azután pedig azért, mert elszégyelltem magam… milyen hülyeség, mintha a vágyainkat befolyásolni tudnánk az akaratunkkal. Ha egy pillanatra magunkba nézünk, hány meg hány olyan vágyunk van, amit elfojtunk magunkban, mert belénk nevelték hogy erkölcstelen/nem illik/nem jár nekünk estébé, a sor a végtelenségig folytatható. És a munka még csak itt kezdődik, a felismerés csak a legelső lépcső. Utána következik még a belátás, a megértés, és talán egyszer csak sikerül – a változtatás. Közben pedig meg kell bocsátani magunknak, embereknek a múltból, a jelenből, és ez nem könnyű, nem minden fájdalom nélkül járó folyamat. Ehhez kell az igazi bátorság, nem ahhoz hogy 3 embert a nyakába vegyen az ember és közben piruettezzen. MERT, amíg nem nézünk szembe a belsőnkben lerakódott negatív érzelmekkel, viselkedési mintákkal, addig másoknak is csak hazudni tudunk, szerepet játszani, a jót, a tökéleteset, közben pedig érezzük és mások is érzik a hamisságot.


2. Játék
Idézet kedvenc Galileai rabbimtól: „Aki nem úgy fogadja az Isten országát, mint gyermek, semmiképpen sem megy be abba” (Mk 10,15).
Biztosra veszem, hogy mennyország alatt nem valamilyen halálunk után következő örökkévaló all-inclusive üdülőhelyet értett, hanem azt a lelkiállapotot, amit a jóga is elérni igyekszik – a meditáció, az én-nélküliség állapotát. Nézzük meg a gyerekek viselkedését: mennyire bele tudnak feledkezni a pillanatba, az ‘itt és most’-ba, a következő pillanatban pedig már egészen mással vannak elfoglalva, gondolkodás és minden felesleges elemezgetés nélkül. Mire felnövünk, az egónk megerősödik, mindent az elménken keresztül érzékelünk, mindent megítélünk, lassan unalmas és vaskalapos felnőtté válunk. Milyen kár hogy elveszítjük a játékra való képességet, ami isteni minőség is egyben, hiszen a jóga filozófiája szerint a teremtés Isten játéka.
Ha elfelejtettünk játszani, meg lehet tanulni újra, ha szeretnénk! A mostani hétvégén is játszottunk többfélét is, nekem a legjobban ez tetszett:
két csoportra oszlottunk, az egyik a fókák, a másik a jegesmedvék csapata volt. A fókák feladata az volt, hogy a földön hasalva, összekapaszkodva védjék magukat, és egymást a farkasoktól, akik fel akarják falni őket, esetünkben a fókák hátára fordítása jelentette a felfalást. Lehetett harapni, csikizni, erősen összekapaszkodni, csapatostul támadni, felfalni és felfalva lenni, természetesen oda-vissza. Közben rengeteget nevettünk, és ezzel el is érkeztünk a harmadik fontos momentumhoz:

3. Nevetés
Ha már játszani tudunk, nevetni is képesek leszünk, ahogy mi is rengeteget nevettünk, kacagtunk, röhögtünk és nyerítettünk a két nap alatt. A nevetés rengeteg feszültséget felold, összehozza az embereket, és ragályos! Demonstrálandó a nevetés fontosságát, Lucie elmondott egy szép mesét, amelyből megérthetjük a nevetés fontosságát, be is másolom:


A homály kora
Egy nap Szuszanoo a tetőt letépve érkezett látogatóba a napistennőhöz és udvarhölgyeihez, akik éppen szövéssel foglalatoskodtak. Ajándékként egy félig megnyúzott lovat hozott, lévén az az istennő szent állata. Természetesen pánik tört ki, az egyik udvarhölgy meg is halt. Amateraszu hiába kérte a többi istent, hogy tartsák tőle távol az őrült Szuszanoo-t, ezért sértődötten visszavonult egy barlangba. A világra sötétség borult.
Évekig tartott a sötétség, és Amateraszut végül csak csellel sikerült előcsalni. A vidámság istennője, Uzumi a barlang előtt álló fára egy nyakláncot és egy tükröt akasztott, majd ő maga virágokba és levelekbe öltözött. Táncolni kezdett a barlang előtt, közben a leveleket és a virágokat sorra ledobálta magáról, mígnem teljesen meztelen lett. Amateraszu meghallotta az istenek kiáltozását, nevetését, és győzött benne a kíváncsiság. Előbújt a barlangból, magára öltötte az ékszereket, és elkápráztatta saját tükörképe. Az ezalatt istenek gyorsan elzárták a barlangot, és a fény visszatért a világba.

A folytatásban kitérünk majd az Acro jóga gyakorlati részeire, terápiás alkalmazására és a masszázs szerepére, addig is lehet dzsoinolni csoporthoz a fészbúkon.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s