A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

Harcosok Klubja

1 hozzászólás

Felmerült itt-ott: fórumokon/közösségi oldalakon a harcművészet és a jóga összeférhetősége, ill. össze nem férhetősége, mert ugye ahimszá. Nagyon vicces volt az is amikor az első Kung-fu órán a múlt héten az egyik srác azt mondta, hogy ő alkatilag képtelen megütni valakit, mivel buddhista. Szeretném hogy egy kicsit a helyükre kerüljenek a dolgok ezügyben.
Buddhizmus: a buddhista szektáknál harciasabb a világon nincs, ha azt mondod némelyiknek, hogy nem az ő gurujuk inkarnációja az igazi, akkor könnyen felkoncolnak, illetve egymást is bármikor 🙂
Sokan meglepődnének ha megtudnák, hogy Shaolin Kung-fu is Indiai eredetű. Egy Bodhidharma nevű szerzetes érkezett a Shaoshi hegyen lévő kolostorba, hogy a szerzeteseket meditációra tanítsa. Mivel a szerzetesek fizikailag elég gyengék voltak, ezért kidolgozott a számukra egy, a harcos kaszt testgyakorlásából és jógagyakorlatokból álló edzést, amely a mai napig fejlődik. A test ellenállóvá tétele a különleges légzőgyakorlatoknak köszönhető, amelyek részben a jógából származnak. Amikor a Mandzsu megszállás idején a Császár-párti szerzeteseket szétkergették, akkor terjedt el a harcművészet szélesebb körben. Mivel a Mandzsuk szervezett fegyveres hadseregével kellett szembeszállni, a partizán-rajtaütés harcmodor volt az egyetlen esély, megtámadni lesből, villámgyorsan lekaszabolni és utána elmenekülni. A Ving-Tsun stílus is ilyen szemléletű.
Az indiai kultúrában a harcosoknak külön kasztja volt, és ebbe a kasztba született Buddha, Arjuna, és maga Krisna is, akik a csatamezőn állítólag emberek százezreit (!) ölték meg. A hindu világlátás szerint ezzel semmi probléma, hiszen a lélek úgyis sérthetetlen és halhatatlan, a test pedig csak egy átmeneti burok, nem tulajdonítanak neki túlzott jelentőséget.
A ‘nem-ártás’ egészen más kérdés. Az anyagi világ természete szerint képtelenség az ahimszá tökéletes megvalósítása. Ha csak sétálunk a mezőn vagy az utcán, ártatlan bogarakra lépünk, aratáskor is sok kis élőlény leli halálát, de lehet hogy csak a szánkba repül egy muslinca. Ezért azzal értek egyet, hogy Patanjali aminszán az ártás szándékának a megszüntetését értette, és jóindulatot minden élőlény iránt.
Ilyen értelemben amikor megütöm az edzőpartneremet, akkor valójában ezzel segítem őt, tehát az ‘ártás’ ténye fel sem merül. Idekívánkozik egy japán mondás: ‘a deszka vagy cserép, amelyre az ütés lezúdul, nem létezik, az ütés valódi célpontja mi magunk vagyunk’.
Aki ezek után kedvet kapott egy kis ‘gerilla’ stílusú Kung-fu stílus kipróbálására, szombat esténként 19h-tól a Tűzraktérben az első emeleten szívesen látom!

Reklámok

One thought on “Harcosok Klubja

  1. Ja a jógik itt EU.ban művelik az harcművészet is!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s