A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

Az Egész-ség 1.

Hozzászólás


Kivételes dolog. Amíg van, fel sem tűnik, nem foglalkozunk vele. Mihelyt azonban elkap egy influenza, fogfájás, migrén, PMS (és még folytathatnánk a sort a végtelenségig) – oda a testi-lelki harmóniánk, és csak egy dolog foglalkoztat: múljon már el! Mennyivel könnyebb lenne megelőzni az egészségügy problémákat, mint gyógyítani őket, amelyek hosszú idő alatt alakultak ki az gondatlan életvitel következtében!

Rendszeres testmozgás – méregtelenítés – helyes táplálkozás az a 3 fő pillér, amelyek gyakorlása megelőzi a civilizációs betegségek nagy részét.
A rendszeres testmozgások közül a jógát találtam a legkomplexebb rendszernek, amely az Ayurvédával összekapcsolódva a test méregtelenítési és hiányzó anyagokkal történő ellátására is megoldást kínál. Az Ashtanga jóga különösen alkalmas arra hogy a toxikus anyagokat kihajtsa a szervezetből, a melegben végzett jógagyakorlatok (Bikram, Agni, Hot Ashtanga) is extrém mértékben felgyorsítják a szervezet tisztulását. A testünk egy hihetetlenül komplex vegyi gyárként is felfogható, ahol a folyamatok során természetesen hulladék is keletkezik, toxikus anyagok formájában. Egy darabig a test – ha nem kap lehetőséget a mérgező anyagok eltávolítására – elraktározza őket, mégpedig a zsírszövetekben. Ezért a minőségi élelmiszerek fogyasztói kevésbe híznak el, mint az egészségtelenül táplálkozók. Ha valaki kövér, az teljes bizonyossággal időzített bombaként ketyeg, ami az egészségét illeti – előbb utóbb a test besokall, és kamatostul követeli azt a törődést, amitől megfosztottuk.
Tehát ha kövérek vagyunk: fogyjunk le! Dev Kapil szerint aki kövér: az egyszerűen lusta! Győzzük le a lustaságot és mozogjunk! Már egy kiadós séta is kiváló élettani hatásokkal bír, főleg ha a friss levegőn végezzük. Még jobb ha olyan tevékenységet végzünk, amely meg is izzaszt, egyúttal felgyorsítja a vérkeringést és az anyagcserét. A jógagyakorlás alapja a testhelyzetek (ászana) gyakorlása. Testünk tökéletes egységet képez a (durva) fizikai és az ún. energia-test között. A vér és a nyirokkeringés fizikai síkon, az életerő áramlása pedig az energiatestben közvetlen kapcsolatban van a testtartásunkkal. Ha mozgáshiány, ülőmunka etc. következtében testünk deformálódik anatómiailag helyes helyzetéből, az további kellemetlenségek melegágya lesz, ezért érdemes mindent elkövetni a testtartás visszaállítására. A jóga ászanái úgy lettek kialakítva, hogy messzemenően figyelembe vették az emberi test felépítését, így hihetetlenül rövid idő alatt helyreállítják a testtartást és még sok egyéb kellemetlenséget megszüntetnek. A következőkben a táplálkozást fogjuk górcső alá venni.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s