A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

Az Egész-ség 2. Az vagyunk, amit megeszünk

Hozzászólás


Jógikus szempontból nemcsak az étel tápértéke, energiatartalma, fehérjetartalma érdekes, hanem az étel finomabb energiája is, ezért aki jógázik,az előbb utóbb csökkenti a húsevését, vagy teljesen el is hagyja, és vegetáriánus táplálkozást folytat. A növényi táplálék, esetleg tejtermékekkel kiegészítve teljes értékű táplálkozást alkotnak. Vagy nem. Mivel nem tudjuk pontosan, hogy mit is eszünk meg. A tudomány kétélű fegyverként használható, a nagyüzemi termelés következtében, ahol a mennyiség az egyetlen szempont, a növényeinket is némely testépítőhöz hasonlóan ‘kokszoltatjuk’, vegyi anyagokkal kényszerítjük növekedésre, miközben tápanyagtartalmuk meg sem közelíti a normális értéket. Gyakran olyan zöldségeket/gyümölcsöket fogyasztunk, amelyek éretlenül kerültek szüretelésre, és még nem fejeződtek be a szükséges érési folyamatok, ez sem szerencsés fogyasztás szempontjából. A legjobb volna ha mindenkinek lenne saját konyhakertje ahol magának tudná megtermelni a szükséges zöldséget/gyümölcsöt, de főleg városi szinten ezt szinte lehetetlen kivitelezni. Ami annál inkább szomorú, mert a városban élők ráadásul szennyezett levegőt lélegeznek be, és a napi átlagos stressz-adagjuk is magas, elég ha a reggeli-esti közlekedésre gondolunk.
A szervezet optimális működéséhez nélkülözhetetlenek a vitaminok és egyéb ásványi anyagok, nyomelemek, ezt mindenki tudja általánosságban. De hogy miből mennyi a szükséges és hogyan tudjuk hozzájuttatni a szervezetünket, arról már sokkal kevesebbet tudunk, ráadásul meg is oszlanak a vélemények a témában, végül is honnan tudjuk hogy melyik nézet hiteles? A legjobb volna mindenkinek megmérni a szervezetében a vitaminok és ásványi anyagok mennyiségét és arányát. A tudomány alig ismer lehetetlent, egy testszövetből vagy a némi vérből laboratóriumi körülmények között meg lehet állapítani a fenti értékeket, de két hátránya miatt nem terjedt el az ilyen vizsgálat: drága és macerás a vérvétel ill. egy szövetdarab kimetszése a testünkből. Egyik legjobb barátom tudományos kutató, és ajánlott egy módszert, amellyel pillanatok alatt, fájdalommentesen kiváltható a laboratóriumi vizsgálat. Egy zseniális eszközről van szó, amely lézeres mérés segítségével ad információt a sejtekben lévő antioxidánsok szintjéről. A technológia érdekessége hogy jógikus vonulata is van, annak a fizikai Nobel-díjas C.V. Ramannak a felfedezésén alapul, akivel Paramahansza Jogananda ‘Egy jógi önéletrajza’ c. könyvében leírja a találkozását. Magáról a gépről és a technikáról most csak annyit, hogy én is kipróbáltam kíváncsiságból. Egy pár másodperces procedúra után az eredmények azonnal megjelennek egy 10 000-50 000-ig tartó skálán. A magyar átlag 20-30 ezres tartományban mozog (sajnos), az én antioxidáns szintem 40 000 volt, azaz alig maradt el az ideálistól, de mértek már 100 ezer fölötti értéket is! Mivel én nem táplálkozom 100%-ig egészségesen, este könnyen lecsúszik akár egy tál süti tejjel, vagy egy tábla csoki, friss gyümölcsöt pedig néha hetekig nem eszem, így az a gyanúm, hogy a rendszeres jógagyakorlás miatt a szervezetem jobb arányban tudja beépíteni az esetleg kevesebb tápanyagból is a szükséges mennyiséget.
Felmerül egy következő kérdés: ha nincs elég vitamin a szervezetben, hogyan pótoljuk a hiányt? A különféle vitaminkészítmények és egyéb táplálékkiegészítők mind eredményeket ígérnek. Régebben én is vettem ilyen készítményeket, de legtöbbször lustaságból már pár nap után abbahagytam a szedésüket, azonkívül utáltam is a nagyobb tablettákat lenyelni, naponta többször is. A másik problémát a visszajelzés hiánya okozta. Szedem-szedem, de honnan fogom tudni hogy a megfelelő anyagokat juttatom be, azok beépülnek-e egyáltalán? Kész káosz az egész, hogy lehetne meggyőződni arról, hogy a szedett vitaminkészítmény tényleg jó-e, használ-e? A válasz: mérjük meg. A tesztet 30 naponta megismételve 2 hónap alatt az alacsony szintről el tudjuk juttatni a szervezetünket az ideális értékekre. Ha az ismételt tesztelések nem mutatnak javulást, akkor feltehetően valamilyen betegség lappang a háttérben, ebben az esetben érdemes egy nagyobb egészségügyi kivizsgálást csináltatni.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s