A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

Antioxidáns-mérés

Hozzászólás

Ahogy ígértem, kicsit utánanéztem ennek a technológiának, amivel megmértek.
Az utóbbi húsz évben több mint harmicezer tudományos munka született a szabadgyökökről és az antioxidánsokról. Az antioxidánsok jelentik a sejtjeinket folyamatosan támadó szabadgyökök elleni védelem első vonalát. Ez az eszköz teszi lehetővé az antioxidánsok családjába tartozó, az egész testben megtalálható karotinoidok nyújtotta védelem gyors és pontos mérését.

Testünk sejtekből épül fel, a sejtek molekulákból állnak, a molekulákban pedig elektronok vannak. Az oxidációs stressz olyan állapot, melyben az egyébként stabil molekulák instabillá válnak egy elektron elvesztése miatt. Ezeket a molekulákat szabadgyököknek nevezzük; ezek további molekulákat támadnak meg, hogy elvonják a szükséges elektront. Oxidánsok és szabadgyökök külső forrásból is bejuthatnak a szervezetbe, például környezeti ártalmak – kipufogógáz, ionizáló sugárzás, dohányzás, erős napfényhatás, számos méreg és gyógyszermérgezés, stb. – esetén.

A szabadgyökök vannak legnagyobb hatással testünk öregedési folyamataira, és folyamatosan gyengítik védelmi rendszerünket. A szabadgyökök közömbösítése és az oxidációs folyamat minimálisra csökkentése, egyedül az antioxidánsok révén lehetséges. Különféle antioxidánsoknak, például a karotinoidoknak, flavonoidoknak, vitaminoknak, ásványi anyagoknak stb. kell együttműködniük ahhoz, hogy megóvják sejtjeinket a szabadgyökök okozta károsodástól. Számos tényező befolyásolja az ember bőrkarotinoid szintjét, például táplálkozás, táplálék-kiegészítők, testzsír-százalék, életvitel, gének, stb.

A technikát, amelyen a műszer alapul, Sir C.V. Raman (Chandrasekhara Venkata Raman, indiai tudós) fedezte fel az 1920-as években. Raman felfedezését igazolja, hogy bizonyos molekulák, például a karotinoidok, meghatározott hullámhosszú lézerfénnyel gerjeszthetők. A molekulák ilyenkor sajátos módon kezdenek rezgésbe, és rájuk jellemző, más hullámhosszú fényt bocsátanak ki, amely pontosan mérhető. Ezt a mérést a mai számítógép-, optika-, és a lézertechnika teszi lehetővé. A mérés, jellemzőit tekintve precíz, specifikus és szenzitív, nem sérti meg a bőrt, és klinikai vizsgálatokra is alkalmas.

A Raman-spektroszkópia biológiai mérésekre való alkalmazása tudományos gyakorlat, melyet hosszú évek kutatásai támasztanak alá. A Raman-spektroszkópia szabadalmazott eljárás a karotinoid antioxidánsok élő szövetben való megmérésére, a táplálkozás minőségének javítása céljából. A Raman-spektroszkópia bevett és elfogadott vizsgálati módszer, aminek felfedezéséért Sir C. V. Raman, 1930-ban Nobel-díjat kapott. A spektroszkóp sematikus ábrája:

Az emberi szövetben Raman spektroszkópiát használva végzett vizsgálatokat legalább nyolc tudományos tanulmány igazolta. (Bernstein, 1998, 2002; Ermakov, 2004a, 2004b; Gellermann, 2004, 2002; Hata, 2000; Zhao, 2003.)

Aki még többre kíváncsi, vagy szeretné kipróbálni a mérést, Varga Gábor barátomat ajánlom bizalommal: 30/2993652.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s