A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

Az érintés művészete

Hozzászólás


Mihelyt a lélek testi formát ölt, a tudatunk számára a valóságot fokozatosan a fizikai érzékszerveink által közvetített, és az információkból az elménk által felépített világ fogja jelenteni. Látás, hallás, szaglás, ízlelés és tapintás az 5 fizikai érzékszerv.
Ha belegondolunk, az érzékeink közül az érintés az, amelyik a legkorábban kifejlődik, és meghatározó a személyiség fejlődése szempontjából. Popper Péter idézi többször azt a kísérletet, amelyikben majmokon tesztelik a testi kontaktus minőségének hatásait. Azok a kölyök majmok, akik megkapják a rendes (meleg, puha) anyai kontaktust, azok sokkal életképesebbek és bátrabbak lesznek, mint akik hiányt szenvednek ezen a téren (ezt egy drótból készült, kemény, merev ‘műanyával’ modellezik). Az a tapasztalatom, hogy mi, emberek sem működünk másként ezen a téren. Viszonylag szerencsésnek érezhetem magam, mert nincs alapvető problémám az érintéssel, de azért kellett és még kell is egy dolgozni rajta. Vannak helyzetek, emberek, akiknek az érintése jó érzéssel tölt el, de még van olyan is, akinek az érintésével úgy vagyok, hogy inkább ne… Érdekes volt megfigyelni, ahogy elkezdtem a rendszeres Ashtanga-jóga gyakorlást, ez milyen változásokat indított el ezen a téren is. Ahogy fokozatosan feloldódnak az energetikai/érzelmi blokkok, egyre bátrabban kezdtem megérinteni az embereket az órán. Az igazítások az Ashtanga jógában igen fontosak, de nem mindegy hogy ki és hogyan nyúl hozzám. Vannak tanárok akiknek az érintése szinte felvillanyoz, jólesik, erővel tölt fel, miközben tökéletes biztonságban érzem a testi épségemet, de néha előfordul az ellenkezője is, amikor nem szeretném hogy hozzám érjen a tanár, mert az érintése nem esik jól, vagy nem érzem a biztonságot, hogy elég szenzitív ahhoz hogy érezze a határaimat, hogy nem fog túlnyújtani, sérülést okozni. Sajnos különösen az Ashtanga jógában ez is előfordul. Egy percre álljunk meg itt, az igazításoknál.
Hogyan tanulja meg valaki az igazítás művészetét? Vannak jógatanfolyamok, amelyek kifejezetten erre specializálódnak, ahol biztosan rengeteg jó információt lehet összeszedni a témában. A legjobbnak azt érzem eleinte, ha egy tanár igazgatja az embert, így a gyakorláson keresztül fejlődik ki ez a finom érzékelés. Idővel az igazítás is fejlődik a gyakorlással együtt. Fontosnak érzem azt is, hogy milyen energiája van a tanárnak. Illik rendszeresen gyakorolnia annak, aki az óráján kontaktusba kerül a tanítványokkal, hogy teljében legyen a jó minőségű energiának, rezgéseknek, így az alanyok pozitív élménynek fogják megélni az érintésnek ezt a speciális fajtáját.
Hogy ne legyünk ‘keményvonalas’ tanárok, akik úgy nyomják az igazítást, mint süket a csengőt, érdemes szem előtt tartani az elvet: itt a kevesebb több, ha nem vagyok biztos benne, hogy kellene még egy kicsit több erő az igazításba – akkor nem kell. Türelem, az egyik legfontosabb eszköz a jóga tanulása során.
Nagyon szerencsésnek tartom magamat, hogy több Thai masszázs-szakértő is jár Ashtanga órákra a Központba. Tőlük már a legelső alkalomtól kezdve rengeteget tanulhatok az emberi testről, az érintésről. Aki másokat tanít, fontos hogy megőrizze a nyitottságát az új információk iránt, és ne gondolja azt hogy ő már mindentudó a témában. A Thai jóga-masszázs nagy tudásanyagot egyesít a finomfizikai testben futó energiavonalakról, és a durvafizikai testről is, az izmok, ínszalagok, ízületek anatómiájáról és működéséről. Hihetetlenül tetszik az a megközelítés, hogy egy masszázs-terapeuta gyakorolja a jógát és a meditációt, hogy karbantartsa a testét lelkét, hiszen az érintésével, példájával befolyást gyakorolhat mások életére – minden szinten. Azt is jó ötletnek tartom, hogy a jóga-tanárok tanuljanak Thai jóga-masszázst, hogy elmélyítsék a tudásukat a test energiavonalairól, és csiszolják az érzékelésüket a másik ember optimális megérintéséhez, ha van rá érdeklődés, írjatok, és összehozunk egy rövid áttekintő kurzust tapasztalt Thai-masszázs tanárok vezetésével.
Ahogy az érintésre reagálunk, az is sokat elárul. Az élet folyamatos energia-áramlás, adás-kapás. Kezdetben lehet hogy feszültséggel tölt el, ha valaki megérint. Ennek hátterében általában érzelmi blokkok állnak. Ezért van, hogy ha valaki a jógát gyakorolja, amely megtisztít az efféle blokkoktól, az emberi kapcsolatai is javulnak, könnyebben nyitunk, szívesen öleljük meg barátainkat. Ha valaki érintésfóbiás, annak biztosan olyan oka van, amellyel érdemes foglalkozni egy kicsit, hiszen mindannyian vágyunk a kapcsolódásra (maga a jóga is ezt célozza). Amíg félelem, szorongás van, addig nincs jó kapcsolódás sem, mert a test és az elme automatikusan védekezni kezd. A gyakorlással fokozatosan feloldódnak a blokkok, csökken mindenfajta szorongás, és könnyebben, szívesen fogunk kapcsolatot teremteni a környezetünkkel. Idővel normális, ha szeretnénk kitörni a jógaszőnyeg elszigeteltségéből, és kontaktust létesíteni. Érdemes Akro-jógával foglalkozni, amelyben integrálva van a jógagyakorlás, a csoportos gyakorlatok és a szeretetteljes törődéssel (metta) végzett masszázs is, mindez játékos és vicces formában. Szuper 🙂

Aki szeretne egy thai jóga masszázs kezelést kipróbálni, az jelezze telefonon: 70/365 0815 (vagy porffy@freemail.hu)
Időpont: minden kedd és csütörtök 17.30-19-óráig. A kezelés adomány-alapú, vagyis annyit adsz, amennyit nem szégyellsz 🙂
Akinek konkrétabb problémája van, annak ajánlom nagy tapasztalattal rendelkező barátaimat: Balit és Gábort.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s