A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

Mindenből egy kicsi…

Hozzászólás


Asse’ tudom mit emeljek ki a múlt hétből, annyi minden történt.
Említésre méltó a szerda reggeli közös gyakorlás a Közpiben, ami most volt először, lehet jönni szorgalmasan, mivel nem fizetős óra, ez sem lehet kifogás, csak a lustaság 🙂 A feszített élettempó próbára teszi a testet-lelket, így mindent meg kell tenni azért, hogy feltöltődjünk energiával. Szombaton elég húzós nap volt, reggel rendesen Ashtanga óra a Közpiben, közbeiktatva jónéhány csípőnyitó gyakorlatot, én is csináltam, utána rohanás a Monsoon nyílt napra, 4 Thai masszázs zsinórban, nagyon érdekes egymás után teljesen különböző rugalmasságú/adottságú testeken dolgozni. ‘Sajnos’ csak lányok jöttek, úgy tűnik a köztudatban még mindig csajos dolognak van aposztrofálva a jóga, ill. a Thai masszázs? Mindenesetre a srácok akik belekóstolnak az Ashtangába, többé nem gondolják azt hogy a jóga valami Barbie-dolog…

A masszírozásban kicsit elfáradva szinte jólesett egy Ashtanga óra, ahol sok teljesen kezdő között Lili, egy 8 éves kislány jeleskedett, csak néztem hogy milyen ügyes és fegyelmezett, koncentrált még a felnőttekkel összehasonlítva is!
Levezetésképpen még egy Kung-fu óra várt a Tűzraktérben, ‘teltházzal’, mivel Fruzsi és Balázs, a két jógi-harcos is erősítették a csapatot, izgalmas sparring-rávezető gyakorlatokat vettünk.
Vasárnap reggel jóga, utána fűnyírás A Telken, és még egy intenzív Kung-fu gyakorlás Balázséknál. Minden porcikám külön sírdogál 🙂 Még szerencse hogy a rotációs kapát nem sikerült beindítani… Apropó: telek. Pénteken Miskolcon az egészséges élelemről, és a fenntartható fejlődésről folyt a beszélgetés óra után. Meggyőződésem, hogy a jövő a kis, organikus gazdaságoké, ahol az emberek meg tudnak termelni egy sor alapvető élelemforrást, zöldségeket, gyümölcsöt, sokkal olcsóbban és jobb minőségben mint a nagyipari termelésből származó cuccok. Egy Ashram számára különösen fontos hogy legyen saját földje, részben az önellátás miatt, másfelől pedig kiváló karma-jóga a föld művelése, a növényekkel való szeretetteljes foglalatoskodás. P.Yogananda külön fejezetet szentel önéletrajzában Luther Burbank-kel, a jeles növénynemesítő szakértővel való kapcsolatának.
Maga az Ashram szó több jelentésű, de a ‘munka’ mindegyikben szerepel, nem elég ülve meditálni, munka közben is meg kell tapasztalni ugyanazt a tudatállapotot. Ha egyre többen ráállnánk a föld művelésére, az nagyon jó folyamat elindítója lehet, mert sajnos már vidéken is a legtöbb helyen felszámolják a háztáji kerteket, és a boltokban veszik meg a sokkal gyengébb minőségű zöldséget, amelyről jobb nem is tudni milyen folyamatokon megy keresztül a haszonelvű termelés miatt. Pedig garantálom hogy jóval kevesebb depressziós ember lenne, ha saját kertjüket művelnék. (ajánlom a témában Hemangi Devi Dasi könyvét), én sok hasznos információt merítettem belőle, és szuper recepteket is.
A fenntartható fejlődésnek ezek is kis lépcsőfokai, mindenki saját körében hozzájárulhat a Föld megőrzéséhez. Röhejes, hogy a technológia mai állása mellett szenet, olajat meg gázt égetünk, és nukleáris energiával működő ‘gőzgépeket’ üzemeltetünk, amikor fejünk felett ott a Nap – kimeríthetetlen energiaforrás, lábunk alatt a Föld izzó belseje – kimeríthetetlen energiaforrás, az óceán és a szél soha nem szűnő kinetikus energiája – kimeríthetetlen energiaforrás. Majmok vagyunk, abból is a butábbak közül, ha könnyedén elpusztítjuk magunkat és gyerekeink jövőjét. Ha a fegyverkezésre fordított tömérdek pénzt a megújuló energiaforrások tökéletesítésre és elterjesztésére fordítanánk globálisan, 10 év alatt ingyen korlátlan energia jutna minden embernek. Namármost ha a vezetőink alkotmányozás és az országalma magasba emelése helyett valóban mindenki érdekében tevékenykednének, lehetne akár Magyarország is mintaállam, közép-Európa ‘Svájca’, hiszen az éghajlati adottságok, napfény, geotermikus energia stb. alapján kiváló adottságúak vagyunk. Addig is mindenki egyénileg megteheti a magáét, sok kicsi sokra megy!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s