A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

Csak alulról…

Hozzászólás


Érdekes beszélgetésben vettem részt ma, nem is annyira a téma miatt, hanem inkább az általános dolgokhoz való hozzáállásunk miatt. A fő topikok a szokásosak voltak, nehéz az anyagi fennmaradás, a politikusok korruptak és az országot nyomorba döntik, a bankok nyúzzák az embereket, és a boltban kapható élelmiszer a boltban drága és gyenge minőségű, néha egyenesen használhatatlan (pl. krumpli, fokhagyma etc.)
Nehéz lenne vitatni a fentieket, mert mind igaz. De ami még érdekesebb, az általános hozzáállás a világ dolgaihoz, a felelősség hárításának mechanizmusai. Hiszen a politikusok, a vezető réteg is közülünk való, nincs olyan hogy “ők” (a kiválasztott szerencsések) és mi (a csendes többség, aki megszívja). Hiszen mi raktuk a vezetőinket oda ahol vannak, mi adunk nekik engedélyt és felhatalmazást arra hogy korruptak és inkompetensek, esetleg kártékonyak legyenek. Mi, Mindannyian.
Értem azt is, hogy szörnyű az egészségügy helyzete, az orvosok és a többi eü dolgozó fásult, normális ellátásra egyre kevésbé számíthatunk a köz-ellátásban.
De: mindenkinek saját felelőssége is, hogy egészségesen tartsa magát. Megfelelő táplálkozás, testmozgás – verhetetlen kombinációja az egészség megőrzésének. Az alkohol, dohányzás, túlzott húsfogyasztás a melegágyai a betegségeknek. A jóga, amely a testmozgás mellett még a pszichés egyensúlyt is megteremti, szintén ingyen van, ha vesszük a fáradtságot hozzá. Személy szerint én nem voltam orvosnál/kórházban időtlen idők óta, nem oltatom be magamat, és gyógyszernek a közelébe se megyek, kivétel némi (bizonyítottan hatásos) táplálékkiegészítő, vitaminkészítmény. Vagyis spórolok a társadlomnak azzal, hogy vigyázok magamra, nem kerülök felesleges pénzbe, és ez valószínűleg így is marad 🙂
Kaja. Hát, a legfontosabb az lenne, hogy ne állati, hanem jó minőségű növényi táplálkozásra álljunk át, mivel a hús előállítása nagyon drága (nem beszélve az állatok meggyilkolásáról). A jó dolgokat fokozatosan is be lehet csempészni az életünkbe. Egy erősen húsevő is megteheti hogy kezdetben legalább egy vagy két nap nem eszik húst egy héten. Később kipróbálhatja, milyen ha egy hétig nem eszik húst egy hónapban. Mihelyt ráérez arra a többlet-energiára és jobb kedélyállapotra ami együtt jár a növényi étkezéssel, magától, külső kényszer nélkül szívesen fog átállni a húsmentes életmódra.
Már említettem azt a jelenséget, hogy a vidéken élők kis háztáji zöldségeskertjei is eltűnnek, mert mindenki a boltban veszi meg inkább a zöldséget/gyümölcsöt, amit aztán szidunk gyenge minősége, génkezeltsége stb miatt. Értem én hogy sok ember fásult, depressziós a nehéz megélhtés miatt, de ez is felemás, hiszen az életszínvonalunk sokkal magasabb, mint 20 évvel ezelőtt, csak közben az igényszintünk arányában sokkal magasabbra nőtt. A bulvársajtó, TV-sorozatok, műsorok olyan életszínvonal-nívót sulykolnak a tudatalattinkba, amelynek lehetetlen megfelelni! Éppen a tehetős réteg az, aki először kezd ráébredni arra, hogy a tárgyak, a luxus és az életszínvonal nem okoz boldogságot, ha nem párosul belső egyensúllyal, tudatossággal, spirituális tudással, amelyek azonban mind ingyen vannak! A jóga, a meditáció nélkülözhetetlen a belső egyensúly fenntartásához. Venni kell hozzá a fáradtságot, és akkor működik. Ennek a felelősségét sem varrhatjuk a politikusok nyakába, mindenki szabad akarata szerint dönthet arról: gyakorol e vagy inkább a TV-t bámulja, lóg a neten, kocsmázik stb. Hiába várjuk a megváltást kívülről/felülről, nem fog jönni. Alulról, kicsiben, egyénenként kell kezdeni a változást, amely majd összeadódva már nagy lesz és érezhető országos, sőt globális léptékben is.
Ha tegnap még nem tettük, ma már mozogjunk egy kicsit. Ha van egy kis sarok a kertben, ültessünk bele paradicsomot, paprikát, és próbáljuk ki hogy mennyivel finomabb és jobb érzés fogyasztani mint a boltit. Ha csak egy ablakpárkányunk van, konzervdobozba ültethetünk egy palántát, virágcserépbe fűszernövényeket, itt is végtelenek a lehetőségek. Csak csináljunk valami pozitívat még ma, és egyből jobb lesz a világ 🙂

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s