A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

Jóga a hétköznapokban – áttörések

Hozzászólás

A jóga olyan tudatállapot, amiről felesleges kérdéseket feltenni, érdemesebb megtapasztalni, és ez a gyakorláson keresztül történik, más mód nincs rá. Ha benne vagyunk a jógában, nincs több kérdés, mert azonnal érezzük hogy jó, és igazándiból mindig is erre az érzésre vágytunk, aminek nincs is túl sok köze a testünkhöz, annál inkább a lelkünkhöz, vagyis ahhoz, ami valójában vagyunk, túl a gondolatokon, érzéseken, túl a személyiségen. Ezt az élményt akár már az első alkalommal megkapjuk, és minden gyakorlás alkalmával egyre hosszabban és mélyebben elmerülve benne.

Ezzel párhuzamosan azt is megtapasztalhatjuk, hogy az életünk minden területén elindul egy lassú, mélyen átalakító erejű változás. Ez ijesztő is lehet, mert a változás mindig fáj egy kicsit, még akkor is ha új és jó dolgokat hoz magával, mert a régieket el kell engedni.

A jógaszőnyegem ugyanaz történik mint a munkahelyünkön, a forgalomban, vagy az élet bármely területén – mi ugyanazok vagyunk minden helyzetben. A jógagyakorlatok közben alkalom nyílik lelassulni, és tudatosan megfigyelni minden rezdülésünket, és nemcsak megfigyelni, hanem változtatni is rajta. Minden egyes lélegzetvétel, minden testhelyzet és mozdulat rengeteg információt rejt, csak észre kell venni őket, csak figyelni kell.
Ha felismertünk valamit, akkor változtatni is tudunk rajta. Néhány gyakorlati példa:

1. Ha nem próbálod meg, soha nem fog sikerülni.
Néha az órán rajtakapok valakit (beleértve magamat is), hogy egy gyakorlat alatt csak ül a szőnyegen és vár. Pedig meg tudja csinálni, mert ha megkérem, akkor simán megcsinálja. Hopp – itt egy blokk. Az érzelmi blokkok vagy granthik nem láthatóak szabad szemmel (bár egyes jógik vagy látók állítólag látják őket), de következtetni lehet a meglétükre a hatásuk alapján, hasonlóan a mágnesességhez, amely szintén nem látható, de a hatása igen.

2. Kapaszkodás a múltba
A vinjászába való hátraugrás a legtöbb embernek csak úgy megy, hogy könnyítésként maga elé helyezi a kezét a talajra, és egy kis lendületet véve ugrik hátra. Van aki viszont nem előre támaszkodik a talajon, hanem hátul, és onnan tolja magát előre. Ez a működés a múltba való kapaszkodásból és a jövőtől való bizonytalanságból fakad.

3. Részleges légzés ill. mozgás
Mélyen, teli tüdőből belélegezni és kifújni, ez volna a cél, mégis nagyon nehéz megcsinálni eleinte sok gyakorlónak. Az egyik ok a mély légzések által felvett prána, amely azonnal elkezdi feloldani az érzelmi gócokat. Ez összefüggésben van az önbizalommal is: oda kell adni magunkat teljesen a gyakorlatnak, és meg kell szabadulnunk minden gátló tényezőtől, még akkor is ha magunk építettük az akadályt.

Minden megfigyelés, felismerés a változtatás melegágya. Ha van olyan területe az életünknek, ahol nem jutunk egyről a kettőre, ahol saját magunkat akadályozzuk, toporgunk, szorongunk: a megoldás: vissza a szőnyegbe, vissza a ‘laboratóriumba’, ahol lefülelhetjük és megváltoztathatjuk a nemkívánatos működést. És ha ez megtörtént, az eredményt ellenőrizhetjük a hétköznapokban, ahol szintén megjelennek a változások. Hajrá 🙂

Találkozunk a szőnyegen!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s