A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

Be a flow-ba!

Hozzászólás


Szerintem az egész világ csak és kizárólag a tudatunkban valóságos, ezért az egyetlen dolog amit fejleszteni és tanulmányozni érdemes, az a tudatunk. A flow egy baromi érdekes dolog a tudatunkban. Csíkszentmihályi professzor meghatározásában: a tökéletes élmény.

Nem valami új dologról van szó, de olyan fontossággal bír, hogy a modern lélektan sem siklott el felette. Le lehet szögezni: a flow az a dolog, amire mindannyian törekszünk állandóan, és amiből ki is esünk – állandóan. Az Ashtanga jógának már a nevében benne van ez a fogalom, Vinyasa néven. Ez a folyamatos áramlás, amit először a légzésben és a test mozgatásában próbálunk megvalósítani, automatikusan létrehozza (illetve nem is ez a jó kifejezés: a flow-t nem lehet létrehozni, csak el lehet távolítani a létrejöttét gátló akadályokat, és ha a feltételek megvannak, egyszerre megjelenik) a közeget, amelyet én a tökéletes tudatállapotnak neveznék. Ebben az állapotban az idő és a tér érzékelése megváltozik, és folyamatos boldogságérzet jár át. Lehet ez az első csók amikor szerelmesek vagyunk, át lehet élni miközben 200 km/h-val motorozunk, főzés közben etc, a lehetőségek száma végtelen. A trükk az hogy rájöjjünk, nem attól függ a flow létrejötte amit csinálunk, hanem valami mástól. A kedvenc időtöltés csak katalizátorként jelenik meg, hogy elérjük azt a tudatállapotot, ami eredeti természetünk, és mindig a miénk, szünet nélkül.
A fő probléma az, hogy nem tudjuk folyamatosan fenntartani ezt az állapotot. Egyesek szerint ez lehetetlen, és a jóga szemléletében is nehéz, illetve nem lehetséges addig, amíg a tudatunk a viszonylagos, kettősségek világában mozog. Ha viszont sikerül az elmét tökéletes nyugalomba hozni, akkor a tudatunk automatikusan átlép egy magasabb szintű működésbe, ahol többé nem hat ránk az anyagi természet eredendő kettőssége (advaita filozófia). A kérdés az, hogyan érhetjük ezt el? Patandzsali jóga-szútrája elmagyarázza a hogyant, kicsit nyakatekert módon,így ember legyen a talpán aki kihámozza belőle a lényeget. Mivel ez egy tapasztalati dolog, nem érthetjük meg pusztán racionális szinten. A Jóga-szútrából elég hogyha először két dolgot megértünk:
1. A jóga (meditáció) az elme csendje
2. A jógalétra felépítése (annak is főleg az utolsó 4 foka): pratyahara: az érzékek befelé fordítása / dharana: tökéletes koncentráció / dhyana = flow / samadhi = flow megszakítás és vég nélkül.

A jóga gyakorlásának igazi jelentősége a hétköznapi életben mutatkozik meg. Az önismeret elmélyülésével egyre kevesebbet foglalkozunk felesleges dolgokkal, megtanuljuk az energiát és a figyelmet koncentráltan, célirányosan felhasználni. Egyre többször sikerül majd átélni a flow-élményt egy adott gyakorláson belül, így elmélyül ez a tapasztalat. Ha már ide eljutottunk, a flow természetes módon átszivárog a gyakorláson kívüli időbe is, és egyre többször kapjuk magunkat azon, hogy eltelt egy-két óra is zavaró gondolatok nélül, teljes harmóniában. Hosszabb idő távlatában egész napjaink eltelhetnek így. Persze idővel kiesünk belőle, de már ott a minta, az élmény, amihez vissza lehet térni, ha másképp nem: a jógagyakorlás által. Meg kell azt is jegyezni, hogy vannak emberek, akik soha az életben nem gyakoroltak ászanát vagy pránájámát, mégis nagy mesterei a flow állapot létrehozásának és fenntartásának. Ezeket az embereket szeretem magam körül tudni barátokként, mert ez a dolog ragályos, akár egy vírus 🙂

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s