A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

Darázsfészek

Hozzászólás


Amibe nem szívesen nyúlunk bele. Howard Stern ‘Intim részek’ című filmjében azt mondja a feleségének, hogy legtöbbször nem azt mondja amit valójában gondol, hogy a legtöbbször visszafogja magát. Amire persze a válasz az, hogy ne fogja vissza magát, mondjon ki mindent, bármit ami jön, és innen indul aztán a valódi mulatság. Észrevettem magamon is hogy igyekszem ‘viselkedni’, azaz senkit meg nem botránkoztatni itt a blogon, egyszóval ‘jó Csaba’ lenni. Csakhogy az igazat megvallva, valójában nem vagyok jó Csaba, hanem csak egyszerűen Csaba, egy sor jó/rossz tulajdonsággal, és rengeteg formabontó gondolattal.

Ha már a civilizált viselkedésnél tartunk, kicsit jobban megkapargatva a dolgot, rá kell jönni hogy a felszín, a külső máz alatt mind állatok vagyunk. Szőrösek, vagy szőrtelenek, egyre megy, muszáj lepleznünk a dolgot. Évekig kedves lélektani kísérleteim között volt elvinni embereket Délegyházára, a naturista egyesület tavára, ahol többnyire nem divat a fürdőruha viselése. Nem fizikailag érdekel a másik, hanem hogy hogyan viselkedik valóban ‘meztelenül’. Ahogyan a hatha jógában is a test felől közelítjük meg a szellemet, hasonlóan dobjuk le a ruhánkkal együtt ‘lelki’ takaróinkat, és mutatjuk meg a valódi énünket. Osho véleménye szerint a probléma gyökere ott keresendő, hogy elutasítjuk, képtelenek vagyunk integrálni állati lényünket. Ezért alakítottunk ki olyan szokásokat, amelyek teljesen ellentétesek az állatok működésével. Az állatok többnyire egyedül esznek, mi társaságban. Az állatok meztelenek, mi ruhát húzunk. A Bibliai bűnbeesés következménye, hogy ráébredtünk meztelenségünkre, miután kiszakadtunk az egységből. Vissza az egységbe, ez a jógafolyamat célja, de vajon hogyan? Integrálva állati részünket, vagy elutasítva? A vallások többnyire az utóbbit választják, vagyis: a test bűnös, a meztelenség bűnös, a szexualitás pedig állati gerjedelem, amitől jobb távol maradni. Hmm. Ha ezeket az eszméket évszázadokon keresztül sulykoljuk az amúgy is megfélemlített emberekbe, akkor máris megkapjuk az egyenlet végeredményét: a mai civilizált átlagembert, jobbára tele szexuális elfojtásokkal, frusztrációval, neurózissal. A saját tapasztalatom szerint a modern fogyasztói társadalomnál nincs nyomorultabb, mert a létünk alapjánál már megnyomorítanak. Ma már mindenki számára hozzáférhető az az információ, hogy a médián keresztül hogyan vagyunk manipulálva, és mint vezet ez el ahhoz, hogy bár a szexualitás és erőszak mindenféle formája szabadon ábrázolható és megjeleníthető, de a valódi testiségtől mégis szinte rettegünk. Illetve sokszor alkohol vagy egyéb drogok hatása alatt igyekszünk megszabadulni gátlásainktól.

Osho a következőt tanácsolja, és teljesen egyetértek vele: fogadjuk el, és öleljük magunkhoz állati részünket is, mert másképp nem lehetünk újból teljes ‘egész’. A szexualitás jó teszt arra, hogy mennyire sikerült leszámolni belső szégyenérzetünkkel, vagy a bűntudattal. A randevú alkalmával amíg társaságban vagyunk, természetes hogy finoman és jólnevelten viselkedünk. Mihelyt azonban utat engedünk a szexuális ösztönöknek, már bárgyúnak tűnik ugyanaz a viselkedés ami a terített asztal mellett még természetes volt. Itt ki lehet, és ki is kell engedni a bennünk lakó állatot. Már hallom is a felhördüléseket… 🙂 Mert mi van ha itt is viselkedni próbálunk, ha nem engedjük áramlani az energiát a természetes medrében? Olyanná válik az energia, mintha egy forrásban lévő kuktát teljesen lezárnánk: egyszer csak szétveti a nyomás, ami senkinek nem válik hasznára.
Azt is hozzá kell tenni, hogy ez nem egy propaganda a szabadosságra, hogy fűvel-fával állandóan gabalyodjunk össze. Érzelmek, vagyis valódi vágy nélkül felesleges szexuális aktusba keveredni. Ha viszont a feltételek fennállnak, akkor viszont nem érdemes túl sokat agyalni rajta, csináljam, ne csináljam… Ugyanúgy mint a jógában: az elme nélküliség állapotát kell megvalósítani a szexuális egyesülés alatt. Az állat nem gondolkozik, az állat nem szakadt ki a természetből, az állandó egység állapotában van. Ennek a felismerése és gyakorlatba való átültetése vezetett a tantra gyakran félreértett fogalmához. A nemi közösülésben olyanok vagyunk mint az állatok, ha tetszik, ha nem. illetve rosszabbak vagyunk, mert az állatok nem alázzák meg egymást, nem kínozzák, és nem fogadnak el fizetséget sem azért, hogy a természet, Isten teremtő energiáját működtetik. Az ember igen. Nem a szexualitás bűnös, csak a hozzá való viszonyulásunk lehet az. Ha megtanulunk ismét természetesen bánni ezekkel az energiákkal, máris úton vagyunk afelé, hogy az energia az alsó központok felől spontán a magasabbak felé áramoljon. Gondoljunk bele: ha az első emeleten csőrepedés van, akkor nem fog eljutni a víz a hatodik emeletre sem. Először helyre kell állítani az áramlás feltételeit, és akkor minden emelet egyaránt el lesz látva éltető energiával, nem kell többé elzárva tartani a főcsapot.
Osho tanácsa:
“maradj a cselekedet szemtanúja! Ez nem az a kontroll, amivel amivel az agyad manipulál téged – ez az éber ‘tanú’ jelenlétéből ered. Ez a legtökéletesebb kontroll, és ez természetes. Sosem fogod úgy érezni hogy valamit elfojtottál. Ez spontán – a tanú jelenlétéből fakad. Menj a nemi aktusba, de ne feledd: ‘Figyelem a test megnyilvánulását, ez mind egyéni tapasztalat… cselekedetem szemtanúja vagyok… tudatos maradok mindenre ami bennem történik. …Lehetsz vad, de öntudatlan nem. És akkor a vadember már nem veszélyes. Akkor a vadember gyönyörű.”

A Bhagavad Gítá idevágó verse:
„Két madár ül a fának egyazon ágán. Az egyik a fa gyümölcseit csipegeti, míg a másik csak tanúja tetteinek. A tanúmadár az Úr, a gyümölcsök élvezője pedig az egyéni lélek, aki megfeledkezett valódi kilétéről és belebonyolódott az anyagi feltételek gyümölcsöző tetteibe. A másik madár, az Úr azonban mindig transzcendentális helyzetben van, teljes tudással rendelkezik.”

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s