A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

Tanfi

Hozzászólás

Mint mindeben, az ördög az Ashtanga jógában is a részletekben lakozik. Elég sok embert látok jógázni, mostanában Berlinben, illetve az őszi elvonuláson. Idővel az ember szeme rááll arra hogy önkéntelenül is figyelje mások mozgását, tartását. Gyakorlás közben a legszembeszökőbb hiba ami szinte mindenkinél szembeötlik: nem megfelelő a központ használata.

Akár masszázsról, tajcsiról, táncról vagy jógáról beszélünk, a központunkból kell indítani a mozgást, és erősen kell tartani a megfelelő testhelyzet fenntartásához. Ez így nagyon egyszerűnek tűnik, de a megvalósításához tisztában kell lenni bizonyos alapvető dolgokkal, amit egy jógaórán az utcáról beesve nem lehet megtanulni. Sajnálatos, de nap mint nap látom, hogy még több éves gyakorlás után sincsen valaki tisztában azzal, hogy mire kellene figyelnie a pózban, ennek a hátterében az van, hogy senki sem magyarázta el a kezdeteknél érthetően. Ebből kifolyólag kultiválom, hogy lehetőleg ne előképzettség nélkül essen be valaki akár egy vezetett Ashtanga órára is, mert az óra keretei egyszerűen nem teszik lehetővé hogy mélységében elmagyarázza a tanár azokat a szempontokat, amelyek egy gyenge vagy átlagos gyakorlást kiváló gyakorlássá varázsolnak.

A legjobb megoldás elvégezni egy tanfolyamot, ahol az Ashtanga jóga alapjait részletesen meg lehet tanulni. Mint egy lánc, az Ashtanga gyakorlásunk is olyan erős lesz, mint a leggyengébb láncszeme, ezért nem lehet elhanyagolni egyik aspektusát sem.
A légzés, a vinyasa, az energiazárak, és az ászana szoros egységet alkotnak a gyakorlás közben. Ha minden a helyén van, a fejlődés gyors lesz és elkerülhetjük a sérüléseket. Ellenkező esetben nem fogjuk tudni maradéktalanul kiélvezni a gyakorlásunk jótéteményeit.

A következő tanfolyam október 10-től indul, a részletek megtekinthetők itt. A helyszín a gyönyörű ArtCenter lesz (V. Herceg­prímás utca 13.) A résztvevők száma max. 20 fő, az első tíz jelentkező pedig kap ajándékba a tanfolyam után egy 5 alkalmas jógabérletet a Központ óráira, hogy lehetőség legyen el is mélyíteni a tanultakat, úgyhogy érdemes igyekezni a jelenkezéssel (info@akozpont.hu)!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s