A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

Nemek, igenek 1.

1 hozzászólás


Már most látszik, hogy ez egy összevissza post lesz… Holnap megyek újjászületés-tréningre, és pillanatnyilag (egész nap) úgy érzem magam mint egy utolsó napos várandós asszony ill. egy újszülött keresztezése, azaz marha morcos vok, irritált, az idő többi részében pedig eszem vagy alszom.
Az Ikrek jegyűeknek van egy olyan szerencséje, hogy ha szélsőségesen különös dolog történik velük, az egyik rész mindig megmarad objektív megfigyelőnek, amíg a másik fél örömködik és/vagy küszködik.

A jógának nagyon sok módszere van a légzés kiváltotta transzállapotok eléréséhez és feltérképezéséhez. A fenti tréning azt teszi lehetővé többek közt, hogy átéljük, újraértelmezzük a saját fogantatásunkat, a magzati kori élményeket és magát a születést. Ezek a tapasztalások információval szolgálhatnak saját működésünkről, annak is főleg a problémás részeiről. Bizonyos magatartási mintákat követünk mindannyian, és némelyikre bizony ráfér a változtatás, vagy akár a teljes csere. Általában ezekhez a hibás működésekhez nagyon ragaszkodunk, ezeken a területeken találkozunk a legnagyobb belső ellenállással. Némelyik ilyen működési minta generációk során megfigyelhető egy család történetében, nemhiába mondják gyakran a gyerekekre, hogy szakasztott nagyszülője vagy dédszülője, nem elsősorban külsőre, hanem viselkedésre. Hetedíziglen, mondja a Biblia, azaz 7 generáción keresztül tart egy-egy ilyen ‘átok’, amely azonban csak földi szempontból nevezhető annak, magasabb szempontból egy tanulási folyamat része, amit önként vállalunk, esetenként csoportosan (csoportos karma). A hetes szám a Szaturnuszé is egyben, és a Szaturnusz a bolygónkban a ‘küszöb őre’-ként gyakran állít olyan kihívás elé, amelynek muszáj megfelelni, nincs mese… 🙂
Mindenki felteheti magának a kérdést: mit nem-akar a legjobban a világon? (megcsinálni, elengedni, megváltoztatni) Ott a feladat, a sors csomója, pont ahol az ellenállás van. Mivel ezek az ellenállások lényünk gyökeréig áthatnak, nagyon nehéz hozzájuk férni, nagy részük a tudatalattiban rejtőzködik. A rendszeres jóga, vagy meditáció gyakorlása fellazítja ezeket a rejtett emlékeket, és fokozatosan a tudatos tartományba emeli őket, ami még távolról sem megoldás, de a tudatosítás az első lépés a változtatás irányába.
A beavatás általánosságban egy szimbolikus elindulás az összes tudatunkban rejtőző taposóakna (szanszkára) felderítésére és hatástalanítására. Ebben a hadműveletben a parancsnok és fő szövetséges a Guru, a tanító.
A beavatásnak sok megközelítése és módja van, két fontosabbat nézzünk meg. Az egyik módszer a lassú, türelmes módszer. Ha beszorult az ajtó, és van időnk, alaposan megolajozva, közben finomat meg-megmozgatva ki tudjuk szabadítani. Ha viszont beakadt, néha egy jókora rúgás teszi a legnagyobb szolgálatot, így van ez a tudatunkkal is, a hosszú időn át tartó gyakorlás végső lépése gyakran hirtelen jelentkezik, mint egy áttörés.
Ha eljutunk a születésünkig, pláne a fogantatáshoz, rengeteg belső információ szabadulhat fel. A fogantatás legalább olyan fontos esemény, mint a születés, a védikus asztrológiában a fogantatás időpontjára is felállítják a horoszkópot, hiszen ekkor kötődik hozzá a lélek a fizikai testhez. Napjainkban persze lövésünk sincs a fogantatás időpontjáról, a szabályozatlan szexuális élet miatt.
Mivel a szexuális energia a legerősebb az összes rendelkezésünkre álló között (kivéve az önvédelmet), tanácsos megismerni és szabályozni, máskülönben félő hogy saját magunknak ártunk vele, baleset, vagy betegség formájában.

Reklámok

One thought on “Nemek, igenek 1.

  1. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s