A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

A sámánok titka

Hozzászólás


Nem tudok túl sokat a sámánokról, általában úgy képzelem, hogy ők voltak a hivatottak tartani a kapcsolatot az anyagi és a szellemi világ között. Ezen belül jósolnak, gyógyítanak, és próbálják az univerzum törvényszerűségeinek ismeretében megtalálni a rövidebb utat egy adott célhoz. Sámán nem lehetett mindenki, egy közösségnek egy sámánja, akinek egy utódja volt akit beavatott a tudásába. Hogy ki volt alkalmas erre, azt különböző ismertetőjelek alapján döntötték el, közismert ezek közül hogy ha pl. egyel kevesebb, vagy több ujjal született valaki, de a külső, fizikai jeleken túl fontosabb volt a belső, a lelki alkat, a spirituális képességek.

A korszakváltás szép lassan eljuttatta az emberiséget arra a pontra, amikor már mindenki lehet ‘sámán’, nincs többé szükség közvetítő szerepre a transzcendens és az egyén között: mindenki maga intézheti lelki ügyeit. A megváltozott tudatállapotok elérése mindenki számára könnyen hozzáférhetővé vált. Az információ könyvek formájában, az interneten szabadon hozzáférhető. Jóga, Reiki, sámándobolás, mantrázás etc, etc…
A sámánok használtak bizonyos hallucinogén anyagokat is a tudatuk kitágítására, ezeket itt most nem tárgyaljuk, ezek is könnyen hozzáférhetők ma már, de mégis, a jóga szellemében inkább légzés szabályozása az, amivel elérhetjük a kívánt hatást anélkül, hogy külső segítségre támaszkodnánk.

Nem igazán hittem el hogy a puszta légzés milyen hallatlan mértékű tudatállapot-változást idézhet elő, amíg nem találkoztam a transz-, vagy holotróp légzéssel. Az utóbbi elvonuláson volt szerencsém kipróbálni egy alkalommal. Ez az egy tapasztalat elég volt ahhoz hogy teljesen meggyőzzön: a tudatunkban óriási felfedezésre váró területek és képességek szunnyadnak, és pusztán a légzés elég hozzá,hogy elinduljunk ezen a belső felfedező úton. Természetesen a jóga sem csinál mást, csak sokkal lassabban halad, évek, évtizedek alatt juttatja el a gyakorlót, fokozatosan a meditáció állapotába, illetve annak tökéletes szintjére, amelyet szintén transznak neveznek.

A megváltozott tudatállapotokról sokkal hitelesebb tapasztaláshoz jutunk, ha kipróbáljuk őket a gyakorlatban. Aki kíváncsi és kipróbálná a transzlégzés hatását, megteheti nov.20-án vasárnap a Hercegprímás u. 13. alatt Szilasi Márti vezetésével. A részvétel 4000 Ft.
Akinek van dolga ezzel a tapasztalással, vagy saját magával, ott a helye.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s