A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

Diéta

Hozzászólás


Testsúly, fogyás, testzsír-százalék és társaik elég hidegen hagynak, sok embert mégis erősen foglalkoztat, illetve előkerül kérdésként/témaként az órákon is, illetve a jógával összefüggésben.

Alapvető álláspontom a témában ugyanaz ami Dev Kapilé: aki kövér – az lusta. Ha éppenséggel súlyt akarok leadni, akkor abbahagyom a felesleges kalóriák bevitelét, rendszeresen mozgok, és a zsír hipp-hopp, már el is tűnt. Eddig a reklám, a valóság egy kicsit összetettebb, főleg ha a jógát is belekeverjük a dologba. Az hogy van egy kövérkés testem, amivel nem vagyok megelégedve, és mellette van egy egészséges érzelmi életem, csak egy illúzió. A zsír: páncél. Ha nem szeretném hogy megérintsenek, akkor elbújok a páncél mögé, és nincs kockázat, sérthetetlen vagyok. Erre rögtön jöhet a riposzt, hogy sok pufi ember van akik imádják az érintést. Igen, bizony. De megtörténik, hogy az érzelmi síkon meglévő sérülések úgy kompenzálódnak, hogy az nincs kihatással a fizikai érintésre, hanem más formában jelentkeznek. Mindenképpen a zárkózottság az eredmény, bármilyen formában jelenjen is meg, a zsír csak az egyik. Itt jön a képbe a jóga. Én nem onnan közelíteném meg a dolgot, ahonnan a divatos melegben végzett jógák, amelyek kétségtelenül több kalóriát égetnek el mint a normál hőmérsékleten végzett gyakorlás. Ha csak a kalóriák égetése lenne a cél, akkor a hagyományos fitness-vonalon találhatnánk meg a legoptimálisabb megoldást, azaz a leggyorsabb fogyást. A jóga azonban nem ‘csak’ sport, nemcsak fitness, hanem sokkal több. A jóga kiköszöböli az akadályozó tényezőket nemcsak a durva-fizikai testből, hanem az energia-testből illetve a tudatból: a gondolati és érzelmi világunkból is. Ha pedig az érzelmi akadály, amely védekezésre késztetett, elhárul: a testnek nincs szüksége tovább fenntartani a plusz tömeget, vagyis lefogyunk. Így a folyamatos jóga-gyakorlás mellett nem kell feltétlenül szigorú diétát folytatni, vagyis kínozni magunkat, a ahimszá, a nem-ártás elve nem csak a többi élőlényre, saját magunkra nézve ugyanolyan érvényű.
Aki rendszeresen jógázik, szokásává válik éberen megfigyelni a változásokat. Megfigyeltem már, hogy ha érzelmileg labilisabb vagyok, kicsit bezárkózom, akkor hízok, függetlenül attól hogy mennyit eszem, ellenben ha jó passzban vagyok, akkor ehetek amennyi belém fér, mégis leadok a felesleges zsírból. Nem muszáj elhinni, tessék nyugodtan kipróbálni.

Kicsit kevésbé elvont megközelítés a jóga energiákat kiegyensúlyozó hatása a szervezetben: amiből sok van azt csökkenti, amiből kevés van, azt megnöveli, így a jóga a kövéreknek és a túlontúl soványaknak is egyaránt használ. Mindenki ‘Arnoldja’, a testépítő-bajnok és filmszínész annak idején úgy csinált széles körű propagandát a testépítésnek, hogy lerombolta a buta mítoszokat, elmondta hogy eszik mindent amit csak megkíván, és a fölös kalóriáktól kemény edzéssel szabadul meg, eszik fagylaltot, csokit, szexuális életet él, és megtesz mindent amit az okosok szerint nem volna szabad, és mégis… Nem feltétlenül követném a példáját mindenben, de azt elmondhatom, hogy annyit eszem mint 2 másik, nem kocogok, nem diétázom, nem szedek semmi extra táplálékkiegészítőt, még vitamint sem, késő este is simán lecsúszik egy-két-négy stb süti, csoki, bármi, mégis megőrzöm a formámat, és ez egyedül az Ashtanga jógának köszönhető, persze nem csak heti egyszer-kétszer, hanem napi szintű gyakorlással. Végső konklúzióként azt vonnám le, hogy ne a testsúly és a zsírréteg vastagsága irányából nézzünk a távcsőbe, inkább a kiegyensúlyozott szellemi-lelki élet felől, akkor a fenti problémákkal soha nem leszünk kénytelenek foglalkozni.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s