A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

Évzáró :)

Hozzászólás


Talán korainak tűnik, idén azonban korán befejeződtek a jógaórák a Központban, és mivel általában napi 2-3 db órát is tartok, ez majdnem olyan mintha szabadságra mennék. Az év végére időzítettem egy lézeres látásjavító műtétet, és örömmel mondhatom hogy szuperül látok. Így az ünnepek a pihenés és a dzsála-jóga jegyében telnek (az étellel való egyesülés jógája). A tantrikus szemlélet azonban támogat az ebbéli erőfeszítéseimben, amúgy is azt tanultam, hogy bármivel foglalkozik is az ember, nem árt időszakonként teljes szünetet tartani, hogy így ülepedjenek a dolgok belül. Ugyanakkor érdekes tapasztalásokat lehet gyűjteni MINDEN tevékenység közben ha tudatosak vagyunk. A tudatosság előfeltétele a gondolatok elcsendesítése, a belső lelassulás. Amíg az elme nyugtalan, hiába próbálunk meditálni. A jógagyakorlás közben elért tudatosságot át kell vinni a hétköznapi életbe is, ez a gyakorlás legfőbb célja. Az ünnep különbözik a hétköznapoktól, ilyenkor rengeteg alkalom kínálkozik ‘élesben’ is letesztelni tudatosságunkat. Illetve hogy van-e olyanunk. Néha ‘alszunk’ meditáció közben, máskor ‘ébren’ vagyunk cselekvés közben is. Az egész a lelassulásról szól, és a régiek sokkal jobban, ösztönösen tudták, milyen fontos néha kívül kerülni a dolgok hétköznapi folyásából.

Más: jövő évtől változások lesznek az órák rendjében, általánosságban szét lesznek választva az Ashtanga órák, alapvetően kétfelé: (teljesen) kezdő, alapozó órákra, és haladó(bb) órákra, amelyekre azonban mindenki jöhet, aki már tisztában van az Ashtanga alapjaival. Mindenki számára érdemes megszívlelni, hogy az Ashtangában a fejlődés az alapokon múlik, azaz minden ‘alkatrésznek’ a helyén kell lennie, úgy mint: légzés, vinjásza, bandhák, ászana. A kezdő órán ezeket érdemes megtanulni és elmélyíteni. Lesz tanfolyam is, januári vagy februári kezdéssel.

Indítunk egy Kung-fu órát is. Ez kedden este lesz a jóga után, és a hatékony, egyszerűséget előtérbe helyező technikák gyakorlása sok hétköznapi élethelyzetben hajt majd hasznot.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s