A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

Ashtanga jóga tanfolyam 2012 január

3 hozzászólás

“Ezerszer jobb hamisnak tűnni a világ szemében, mint hamisnak lenni önmagunkkal szemben.”
Mahatma Gandhi

Ezzel az idézettel kezdem, ami furcsának tűnhet. Arra szeretnék utalni ezzel, hogy ha valaki holnap besétál az ajtón a tanfolyamra, akkor homlokegyenest ellenkező dolgokat is fog hallani, mint amit egy vagy két éve hallott volna. A jóga , bár egyetemes és időtlen módszer, nem szorítható merev struktúrák közé, nem viszonyulhatunk hozzá úgy, mint 100 éve, de még akár 20 éve is, mondjuk Indiában, egészen más életmódbeli / kulturális háttér mellett.

Pattabhi Jois szerint 5-10 év rendszeres gyakorlás után kezdenek el megjelenni a jóga igazi eredményei, ekkor válik éretté a tanítvány arra, hogy maga is tanítványokat fogadjon el. Az életben szeretnénk elérni a tökéletességet, de ez nem lehetséges, bár állandóan ott lebeg a szemünk előtt. Ma már piroluk arra gondolva, hogy amikor az első Ashtanga órát tartottam, jobbára barátoknak, mennyire korlátozott és hibákkal teli volt az akkor megértésem, legalábbis ami a gyakorlati részt illeti. Ami azonban hatalmas volt: a lelkesedésem a fejlődés érdekében, ez a lelkesedés ellensúlyozta a technikai hiányosságokat.

Sok tanár workshopján vettem részt az elmúlt 5-6 évben, amelyek közül több is alapos szemléletváltást hozott. Minden tanulmány csak annyit ér azonban, amennyit átültetünk a gyakorlatba. Természetes hogy nem lehet egy az egyben átvenni egy megközelítést, mindenkitől azt vesszük át, ami nekünk hasznos és jó a saját rendszerünkben. Nem lehet valaki mindenben szakértő, de egy területen lehet kiemelkedő a tudása.
Fennáll az a tendencia is, hogy annyira az alapoktól szükséges változtatni, amire könnyű úgy dönteni hogy ‘nem éri meg’, inkább maradunk a jól bevált rutinnál, még akkor is ha már látjuk a hibáit. Ez a lehető leghibásabb hozzáállás, állandóan késznek kell lennünk a fejlődésre és a változtatásra, ha az kívánatos.

5-10 év folyamatos tanulás egy jó mester mellett, ez a legtöbb magyar Ashtanga-oktatónak nem adatott meg, hiszen kb. 5 éve kezdett csak divatba jönni ez a stílus. Az Ashtanga jóga annyira hihetetlenül összetett és tökéletes rendszer, hogy még a kezdetleges gyakorlás is nagy változásokat idéz elő, hosszú távon ugyanakkor káros lehet. Erőteljes eszköz, de nem mindegy hogyan használjuk!

Vissza az alapokhoz, ezt tapasztaltam a legjobb workshopokon. Ha az alapok jók és érhetőek, a fejlődés optimális lesz és sérülésmentes. A jó Ashtanga a Tajcsihoz hasonlít: ugyanaz a látszólag egyforma mozdulatsor az évek során egyre könnyedebbé válik, egyre gazdagabb lesz tartalommal és tudatossággal. A tanfolyamon mindig megpróbálom átadni az általam éppen akkor megértett szintet a legjobb tudásom szerint. Helyesen használva és gyakorolva ezeket a jógagyakorlatokat sokkal hamarabb érheti el valaki az erőnek és hajlékonyságnak a legmagasabb szintjét, amit én is igyekszem megközelíteni. Ha valaki szeretne jönni a februári fantasztikus elvonulásra, annak nagyon jó alapot adhat a tanfolyam, különösen ha még nem, vagy már régen jógázott.

A tanfolyam részletei:
Időpont: jan.21,28, febr.4,11. szombat délelőttönként. (mindegyik alkalom 2 órás)
Részvételi díj: 8000 Ft/fő
Jelenkezni lehet: info@akozpont.hu vagy a 70/365 08 15 számon.
Jelentkezési határidő: a.s.a.p., de legkésőbb január 15.

Reklámok

3 thoughts on “Ashtanga jóga tanfolyam 2012 január

  1. Szia!
    Azt szeretném kérdezni, hogy te mikor kezdted gyakorolni az Asthanga jógát? Hány éve?

    • szia, az Ashtangát kb. 6 éve, viszont előtte már jógáztam pár éve.
      De ez nem lényeges, a jóga gyakorlását nem lehet időben mérni, ez életfogytig tart.

  2. ok. ezt tudom… az évszámokat te kezdted el felhozni, és hirtelen kiváncsi lettem, hogy mióta? csak ennyi. köszi

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s