A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

A ‘spirituális maffia’

4 hozzászólás

Pár éve már rájár a szám, hogy a baráti körömet a fenti névvel illessem. Lehet hogy érdekes, lehet hogy nem, de tizenakárhány éve már arról beszélgettünk, hogy merre tart a világ, és hogy majd milyen szerepünk lesz a változásokban. Nem fellengzésből, de már akkor valahogyan jött az intuíció arról, amit most élünk, nap mint nap. Az egyik oldalon: ijesztően kitágult a világ, olcsón repkedhetünk a világban, azonnal értesülünk minden eseményről, a telefonunk hál’istennek már okosabb nálunk, és akkor sem felejti el a határidőket, ha mi igen.. Az interneten össze tudjuk gyűjteni a barátainkat, rangsorolhatjuk őket, és bármikor kommunikálhatunk velük levélben vagy cseten élőben, akár képpel is. 10 év kellett csak ehhez, és mivel a Vízöntő kor hajnalán járunk, nem is meglepő hogy így állunk. A Vízöntő ugyanis az Uránuszi energiával analóg, amely kapcsolatban van az elektronikával, az elektromossággal, és minden hirtelen változással, újítással. A másik oldalon viszont, mert minden kétoldalú, megjelennek a hátulütői is a dolognak. Míg régen csak kevesen tudtak írni, de sok értékes dolgot írtak le, manapság mindenki írhat, a legnagyobb ostobaságot akár, és egy gombnyomással megoszthatja sok-sok emberrel.

Ami még hiányzik, az az egyensúly, még nem tanultuk meg okosan, hasznosan felhasználni az alapjában véve értékes lehetőségeket. Megfelelő tudatosítással azonban az egyensúly elérhető és fenntartható. Az elméhez hasonlóan, amely a Gítá szerint a legjobb barátja, vagy a legnagyobb ellensége is lehet az embernek, az internetet, a mobiltelefont stb. is meg kell tanulnunk okosan használni. Ha a cél jó, az eredmény sem lehet rossz.

A spirituális maffián azokat az embereket értem, akik figyelnek, hajlandóak a változásra és a változtatásra, akik igyekeznek fejleszteni magukat, tudatosak a változások okaira és hatásaira, törődnek a környezetükkel, a körülöttük élőkkel, és próbálják egy kicsit jobbá tenni a világot – nap mint nap. Ezért a hozzáállásért nem jár jutalom, legalábbis nem azonnali, vagy anyagiakban kifejezhető. Viszont jár vele belső nyugalom, még a nehéznek tűnő helyzetekben is, elégedettség, és végül sok öröm is, mert minden jó amit teszünk másokkal, az végső soron nekünk is örömet okoz. Ha mindenáron és kizárólag magunkat akarjuk boldoggá tenni, úgysem fog sikerülni. Ha megfigyeljük, ez a mai politikai életnek is a rákfenéje: hogy elveszítette az eredeti célját, ami minden lény szolgálata. De nem kell óriási dolgokra gondolni. Ha a szelektív tárolóba gyűjtjük a háztartási hulladékot, az már egy jó. Ha adunk néhány forintot egy rászorulónak az már kettő. Ha nem vásárolunk húst, hanem növényi eredetű táplálékot tolunk, az már három. Nem kell azonnal tökéletesnek lenni (bár lehetni lehet). A fejlődés iránya a meghatározó, hogy a jobb, vagy a rosszabb felé igyekszünk mozdulni. Ez a spirituális fejlődés lényege. Ahogy a meditációban a tudat irányulását a külsőről a belső felé fordítjuk, pont ugyanez az analógia zajlik le a külső világunkban is. Ha meditálsz, még a rosszból is lehet jó a végén. Ha nem meditálsz, akkor ami jó, az is el fog romlani előbb-utóbb. A keresztény filozófia is erre mutat: akinek van, annak még adatik, akinek nincs, még azt is elveszik tőle.

De vissza a maffiához 🙂
A maffia nem véletlenül olyan vonzó téma az emberek számára, regények és filmek készülnek róla. A maffia lényege, eltekintve az erőszaktól és a bűnözéstől, megvalósítani a tökéletes világot, ahol mindenkinek megvan a helye, a kötelessége, alatt- és feljebbvalója, és mindenki hasznosan hozzájárul az Egység, a Család fenntartásához és gyarapításához. Durva változatban a Mennyországgal, a tökéletes világgal analóg.
Namármost azt rég tudjuk, hogy a politika jelenleg el van csúszva, tulajdonképpen intézményesített bűnözés, lopás, zsarolás. A Keresztapa c. film harmadik részében panaszolja a Keresztapa, hogy hiába próbálta legálissá tenni az üzletét, hiába emelkedett egyre magasabbra, keresve a tiszta utat, egyre nagyobb korrupciót tapasztalt, és ez így van a mai napig, aki nem hajlandó észrevenni, az vak. A politika, az Egyház, mind recseg-ropog, és kilóg a lóláb: már mindenki lebukott: tolvajok, pedofilok, kirekesztők. De van egy fontos dolog! Az nem megoldás, ha elítélünk másokat, akik esetleg magasabb pozícióban tevékenykednek. A hozzáállásunkat kell megváltoztatni! Amint fent úgy lent, és ahogy kint, úgy bent – írja a Smaragdtábla. A változásokat hiába várjuk felülről, mint a kommunizmusban (bár ott se működött). Nekünk kell változni, a változást belül, és alulról kell kezdeni. A meditáció, a tudatosságunk fejlesztésének bármelyik módja a segítségünkre lesz. Ha mi teremtjük meg a világunkat, akkor az olyan lesz, amilyenek belül vagyunk. Vizsgáljuk meg magunkat őszintén. Nem kell itt sem tökéletesnek lenni.. Elég ha vágyunk a jóra, és hajlandóak vagyunk tenni is érte. Nem lehetséges és nem is kívánatos hogy mindenki segítő hivatást válasszon, hiszen szükség van szakácsokra, taxisofőrökre, földművelőkre, és még politikusokra is. A hozzáállás fogja eldönteni, hogy merre halad a fejlődés, és az egyén szerepe nemhogy veszít a jelentőségéből, hanem épp ellenkezőleg: végtelenül nagyra nő. A jóga, az egység állapota pont ezt tükrözi vissza. Értse meg, akinek van füle.

Természetesen a ‘spirituális maffia’ sem mentes a problémáktól. Hiszen ugyanúgy a világban élünk, dolgozunk, üzletelünk, így az anyagi lét minden problémáját ugyanúgy megérezzük, a benzin a Szentlélektől sem lesz olcsóbb, sem az adókulcs kisebb. Van viszont egy fontos ismérve az SM-nek. Hogy nem áll bosszút, és nem hárítja át a felelősséget. Bármi történjék is velem, nem okolhatok érte mást, sem embert, sem sorsot vagy istent. Ha becsaptak: én választottam rá ki és engedtem be az életembe a csalót. Ha elhagy a párom: biztosan én alakítottam elviselhetetlenné a körülményéket a számára. A SM felelősséget jelent a saját cselekedeteinkért, hibáinkért. A legkönnyebb elkerülni a felelősséget ha kijelentem: enyém a felelősség. Életem alakításáért, a kapcsolataimért, az anyagi helyzetemért, betegségeimért – mindenért.
Nálunk is előfordul a vita, az önzés, a harag. De törekszünk az ellenkezőjére. Tudatosítjuk, és változtatunk rajta. Lehet hogy nem megy egyik napról a másikra a tökéletesség, annyi baj legyen. Türelmesnek is kell lennünk, önmagunkkal éppúgy mint másokkal. Szeresd úgy felebarátodat, mint tenmagadat.
Őszintén mondhatom hogy én is tele vagyok hibákkal. Néha önző módon kihasználom mások jóságát. Néha nem is vagyok igazán rendes, csak úgy teszek. De az fontos, hogy igyekszem tudatosnak lenni,és ha rajtakapom magam ilyenen, akkor abbahagyom, változtatok, próbálom kijavítani. Ha mind ezt az ösvényt követjük, néhány évtized alatt a világ arculata gyökeresen megváltozik majd. Eltűnik a szegénység, az éhezés, a bűnözés. Megvalósul a ‘földi Paradicsom’
De ha erre nem leszünk hajlandóak egytől egyig, mindannyian – azzal megpecsételjük a sorsunkat globálisan. Az Életnek ez nem nagy dolog, ha akarja egy szempillantás alatt átrendezi a bábokat a táblán. Alázat kell ahhoz hogy ráérezzünk, milyen kis részei is vagyunk ennek a nagy Egésznek. Szabad akarattal, ami egyedül Istennek van rajtunk kívül, vagyis egyek vagyunk Vele. Ezt érdemes tudatosítani.

Végül egy aktuális SM-dolog:
Néhány éve már próbálkozom különféle kereteken belül földet művelni és ehető növényeket termeszteni. Az egész folyamat sok örömmel és sok kudarccal is járt mindeddig. A következő szintre szeretném emelni úgy a dolgot, hogy Pest közvetlen környékén, biciklivel és BKV-val is könnyen elérhető helyen egy ‘közösségi kertet’ tervezek kialakítani. A célkitűzés nem egyedi, sok más hasonló kezdeményezés van mostanság, nem véletlenül. A cél nem az hogy ‘kiszorítsuk a multikat’, és hogy csak a saját termésünket együk. Majd évek fejlődése után ezek a dolgok spontán megtörténhetnek, a cél azonban nem lehet negatív, csak pozitív. Lássuk. Nem a mennyiségről, hanem a minőségről szól a dolog első körben. Ha csak néhanapján meg tudjuk lepni a családot, a barátokat a saját terméből készült étellel, már tettünk egy lépést a tudatos és egészséges világ felé. A föld bérlése, művelése is közösen történik, egy főre levetítve a költség és a befektetendő idő/munka aránylag alacsonyra jön ki. Ha valaki már látta, hogyan bújik ki az új élet a földből, és a napfény erejével hogyan keletkezik az Étel(élet), annak nem kell magyarázni a dolog mágiáját, élményét. A földön dolgozni akár csak napi 10 percet – tökéletes meditáció. Úgy kikapcsol, feltölt, jobban mint a wellness hétvége, garantálom! És amikor megkóstolja az ember a saját terméséből készült salátát, főzeléket, lekvárt… Nem lehet összehasonlítani. Ez élő, áldásos dolog. A Tesco polcán többféle élelmet találunk, talán ízletesebbeket is, de egy dolog hiányzik belőlük, és ez a dolog nem mérhető műszerekkel,a szeretet és odaadás amelyet a rezgésükben hordoznak.
Szóval ez az egyik terv, ely már van, a költségvetési kalkulációt hamarosan olvashatjátok, aki szívesen csatlakozna csak azért hogy részt vegyen valami jó dologba, akár szaktudással, ötletekkel, szívesen veszem/vesszük. (info@akozpont.hu)
(fontos megjegyezni, hogy ezzel a törekvéssel nem kívánunk konkurenciát teremteni azoknak akik hasonló nemes kezdeményezéseket működtetnek, éppen ellenkezőleg)

Reklámok

4 thoughts on “A ‘spirituális maffia’

  1. Offtopic, de az info@akozpont.hu-ról visszapattant a mail, úgyhogy itt kérdezem: a honlapon olvastam, hogy 01.21-én indult egy ashtanga jóga tanfolyam, ezzel kapcsolatban kérdezném, hogy mikor lesz a következő? Ill. milyen előzetes felkészültség ajánlott hozzá? Köszi. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s