A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

Ashtanga villám-tanfolyam Márc.17.szombat

Hozzászólás

Ilyet még nem csináltunk korábban, de a mai őrülten felgyorsult világban már az is valami, ha egy fél napot magunkra tudunk fordítani, az egészségünkre, lelki egyensúlyunkra. Ashtanga tanfolyamból van többnapos, több hetes is mindenfelé a városban. Abban is van igazság, hogy hosszabb távon elvileg könnyebb elmélyíteni a tanultakat, általában bármiről legyen is szó. Mik lehetnek akkor a villám-tanfolyam előnyei?

Mindig is mondom, hogy a jóga – meditáció. Vagyis: nem a testünkhöz van köze, hanem a tudatunkhoz, amely persze szoros kapcsolatban van a testtel, sőt, a jóga felfogása szerint a tudat a test része, csak nem a látható, tapintható durva-fizikai, hanem a láthatatlan finom-fizikai testté. A meditáció úgy szokták meghatározni Patandzsali nyomán, mint az elme csendjét, mozdulatlan állapotát. Az elme tulajdonképpen nem más, mint a gondolatok megszakítatlan lánca, ezt a láncot szeretnénk megtörni a gyakorlás során, és átkerülni egy másfajta tudatállapotba. Ahhoz hasonló a dolog, mint amikor a rádión tekergetjük az állomás-kereső gombot, és egy pillanatra bejön a keresett adó, azután elveszítjük, visszaterkerünk, megint rátalálunk egy rövid időre, és egyszer csak már mindig velünk van, mindig tiszta lesz az ‘adás’. A meditáció is pont ilyen.

A jóga sokféle módon próbálkozik a fenti tudatállapot létrehozásával. Van ahol a testtartást finomítgatják addig-addig, amíg megtörténik a dolog, van ahol addig ülnek egy helyben, amíg spontán létrejön, az Ashtangában viszont a mozgás és a lélegzet tökéletes egybekapcsolásával igyekszünk megtalálni és fenntartani ezt a pihentető és hihetetlenül kellemes állapotot. Mivel nemcsak egy dologra kell koncentrálnunk gyakorlás közben, hanem egyidőben minimum kettőre (mozgás és légzés), illetve ahogy haladunk előre, a két legfontosabbhoz hozzájönnek még az energiazárak, az ászana (testhelyzet), és még az is meg lesz határozva, hogy a tekintet merrefelé irányuljon. Ilyen körülmények között biztos hogy az elme nem fog egykönnyen elkalandozni a vacsora, vagy a tegnap látott film irányába.

A villám-tanfolyam célja nem az, hogy elmélyítse a gyakorlás egyes elemeit. Ehhez évek gyakorlása kell, egy megközelítés szerint amit hallottunk az elvonuláson, legalább 1000-szer kell gyakorolnunk valamit ahhoz, hogy mesteri módon tudjuk végrehajtani, ez pedig egy tanfolyam keretén belül sem lehetséges. Amire törekszünk az egy nap alatt:
létrehozni lépcsőről lépcsőre ezt a megtapasztalást, amit a meditáció, az elme leállítása jelent. Ha már voltál ott, vissza is tudsz menni, általában, és ennek a visszamenetelnek a módját fogjuk lépésről lépésre megtanulni. Vagyis: az alapoktól indulunk, és oda is térünk vissza. Ezzel az alappal már bátran el lehet kezdeni kezdeni az otthoni gyakorlást, nem kell mindennap jóga-stúdióba járni, mindenkinek a saját gyakorlása lesz a mestere, amelyet természetszerűleg ki lehet és kell is egészíteni további tanulmányokkal, javításokkal DE nem lehet pótolni az egyéni gyakorlást.

A délutáni blokk az alapok (légzés, mozgás, energiazárak) összehangolásáról, illetve az ászanák helyes kivitelezéséről fog szólni, ezeket Zsuzsi precíz megközelítésben fogjuk átvenni. Húzós egy napnak ígérkezik, de testi értelemben nem lesz annyira nehéz, korára és kondíciójára való tekintet nélkül mindenki bátran nekivághat. Még egy fontos dolog: a hajlékonyság nem számít! Mindegy hogy mennyire kötött vagy, saját magadhoz képest rengeteget fogsz lazulni, és nemcsak testi értelemben.

Kedvcsinálónak elég ennyi, ha megjött a kedved tenni magadért valami igazán jót, és időd is engedi, jelentkezz hamar:
a részleteket megtalálod itt.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s