A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

Hús Vét

2 hozzászólás

Lehet kapaszkodni, január óta nem blogoltam igazándiból, csak eseményeket, tanfolyamot stb. osztottam meg itt, márpedig a blog alapvetően a személyes történéseket, élményeket, belső változásokat hívatott dokumentálni. Jogos a kérdés, hogy annak a jele é ez, hogy nincsenek/nem is voltak azóta változások? Hajjaj 🙂 de még mennyi…
Két kedves blog-szerző, Jóga Lujza és Harciszerzi is hasonlóról számolt be a közelmúltban, hogy nincs akkora indíttatásuk blogolni, mint korábban. Egy eset lehet véletlen, három azonban már elgondolkodtató, úgyhogy el is gondolkodtam kicsit a miérten. Aztán arra jutottam, hogy egy kicsit belefáradtam, na nem a gyakorlásba, vagy a spirituális keresésbe, épp ellenkezőleg! Inkább csak abba, hogy végső soron ugyanazt a témát járom körbe újra meg újra, 500 blogbejegyzésen keresztül (nem pont annyi, csak úgy jött a szám), és aki 500 bejegyzésen keresztül nem győződött meg róla hogy ott a helye a jógaszőnyegen, a stúdióban, a parkban, vagy otthon a szobájában, azon az 501-dik bejegyzés sem fog segíteni 🙂
Ebből a szempontból vizsgálva alapvetően kétféle embertípus létezik: aki gyakorol, meg aki nem. Gyakorolni (jógát, meditációt, masszázst, harcművészetet, stb) kellemes érzés, a fejlődés ami a gyakorlással jár, pedig felbecsülhetetlen értékű külső-belső változásokat hoz. Gyakran látom az óráimra járók arcán (különösen azokén, akikről tudom hogy otthon s gyakorolnak), hogy szebbek a vonásaik, ragyog a szemük, és teli vannak életörömmel. Mit tehetnék még hozzá ehhez? Nem kell semmit. Az emberi kapcsolataimban, barátaim között is ugyanez az érzés fog el. Sat Sangha = jó társaság. Nem hiába mondta Jézus: aki teszi az én Atyám akaratát, az a testvérem (szabadon idézve). Így azután ha elutazom a világ másik felére meglátogatni Ágit(Bir Akal-t), ugyanaz az energia, ugyanaz a rezgés fogad, ugyanúgy élek, kelek, fekszem, eszem és gyakorolok mint Otthon. Nincsenek kínos csendek, olyan érzés hogy mit is kezdjek magammal. Lehet hogy jól hangzik mindez, de alapvetően sok sok munka és gyakorlás, fájdalom árán született meg ez a képesség. Képesség az itt és most-ban létre, arra hogy ne foglalkoztassanak felesleges dolgok, ne rángassanak olyan vágyak amelyek nem is léteznek, anyagi dolgok felesleges birtoklására és felhalmozására. Amire szükségünk van, úgyis megkapjuk, és kész.

Szóval itt is, ott is (USA, Budapest) jó társaságban vagyok, jó dolgokat csinálhatok. Én itt végzem a reggeli gyakorlataimat, Ági a szomszéd szobában, a Kedvesem pedig otthon. Nagyon szerencsésnek érzem magamat ezért!


Hogy némi reklám se maradjon ki a bejegyzésből, nem hagyhatom ki megemlíteni a Jóga-napot, amit Zsuzsival szervezünk Vácott. Szeretnénk, ha a jóga jobban teret kapna nemcsak a fővárosiak, hanem mindenki életében. Annyi sok lehetséges fajtája van a gyakorlásnak, hogy mindenki találhat a kedvére valót, korra, habitusra, fizikai állapotra való tekintet nélkül! A Jóga Napon az összes, általunk gyakorolt és szeretett jógastílust ki lehet próbálni jelképes áron. Az órák mellett lesz még interaktív előadás a masszázsról, amelyen a résztvevők egymáson azonnal ki is próbálhatnak néhány fogást, és lesznek hagyományos előadások öko-bio-fenntartható és egészségmegőrzés témakörben. Akinek van Vácott, vagy a környéken ismerőse, örülnénk ha tudomást szerezne a rendezvényről, úgyhogy terjesszétek legyetek szívesek.

Reklám off. Említettem hogy intenzív gyakorlás és belső átalakulás zajlik bennem az utóbbi időben, ami a leginkább a februári Retreat óta, a napi szintű Kundalíni jóga gyakorlásnak köszönhető. Már hallom is lelki füleimmel a felhördülést, dehát és akkor mi van az Ashtanga gyakorlásoddal? Köszöni szépen, az is megvan, sőt 🙂
Az Ashtanga arányában egy kicsit jobban a fizikai (ászana) aspektusára koncentrál a gyakorlásnak, a Kundalíni viszont direkbe telibe zúzza a tudatalattiban ‘letapadt’ maradék szennyeződéseket, nem csoda, hogy azok akikkel együtt kezdtem a 40 napos tisztító sadhna-t (gyakorlást), sokunknak az első néhány napon változatos testi tünetei jöttek elő, úgy mint fejfájás, láz, bedagadt torok, gyulladt hangszálak, nekem pedig begyulladt szőrtüszők az arcomon. Ez persze csak a tisztulás jele, és pár nap alatt túl lehet lendülni rajta. Egyébiránt ez a Kundalíni jóga Yogi Bhajan féle tradíciója, melyet ki lehet próbálni Ági óráin, illetve Magyarországon a Workshopjain és az Elvonuláson, amelyből a következő júniusban lesz, hatalmas meglepetésekkel.

Jóból is megárt a sok, nem írok már sokat, a végére pár sort arról ami Húsvét szóról eszembe jutott reggel a zuhany alatt. A HÚS az anyagra, a materiális világra, az anyagi javakra és a hozzájuk való kötődésünkre utal. Ezeket megvesszük, de előfordul az is hagy ‘megveszünk’ értük, és ez már a VÉTEK kategóriájába esik. Nem más ellen vétünk ezzel sem, csak saját magunknak ártunk vele. Így a Húsvét üzenete lehet az, hogy fordítsuk a figyelmet az anyagiakon túl a lelki, szellemi megismerés irányába, végletek nélkül természetesen.
Kellemes Húsvétot, sok locsolót,
SatNam 🙂

Reklámok

2 thoughts on “Hús Vét

 1. Magánközlés volt, hééé!:))
  Egyébként az indíttatás megvan, az idő a kevesebb, viszont amit fontosnak tartok az egészből, az a megfigyelése mindennek: a hullámzó lendületet, akár fent járok épp, akár lent, hagyom megtörténni, és csak figyelem, de nem is erőltetem, viszont nem is adom fel, ha épp nehézkesnek is tűnik…. stb.
  Mindezzel EGYÜTT tökjó játék. Főleg – Sat Sangha – ilyen jó társaságban.:)

  • exkuzálom magam, nem akartam indiszkrét lenni, csak nagyon idekívánkozott.
   különben meg írsz eleget így is, ez a dolog inkább a lelki hátteréről szól az egésznek.
   SatSang
   Sat Nam 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s