A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

Lekvár

Hozzászólás

Nem a befőzött gyümölcsre gondolok, hanem saját magunkra, illetve a mozgáshoz=élethez való hozzáállásunkra. Egy hete sikerült beszerezni a váci bolhapiacon Schirilla Gyuri bácsi ‘Egy hosszútávfutó vallomása’ című könyvét. Más, a hosszú élet tudománya, a vegetárius életmód témájában írt köteteit már gyerekkoromban is sokat forgattam. Most, több mint 20 évvel később elcsodálkoztam azon, mennyire aktuális amit akkor írt, és hogy mennyit változott a mentalitás azóta. A kemény munka, a befektetett erőfeszítés gyümölcse a siker – volt az uralkodó hozzáállás akkoriban. Manapság viszont mintha megfordult volna ez a tendencia, és a munka, erőfeszítés nélküli eredmény, a befektetés nélküli haszon lett az ideálkép. Ez persze kényelmes hozzáállás, hiszen ki akarna edzeni, ha a fotelben ülve is fogyhat? Ki akarna felüléseket csinálni, ha a magára csatolt drótok apró áramütéseitől kocka-hasa lesz? Ki akarna…bla bla?
Hát az, aki GONDOLKOZIK!
Mert ezt a legnehezebb megőrizni a mai korban, a TV, a bulvár-reklám elbutító és értékromboló hihetetlen mértékű áradatában: a megkülönböztető képességünket, ti. hogy első blikkre lássuk és tudjuk, hogy mi jó nekünk és mi a rossz. Gyönyörű szanszkrit kifejezés is van erre. VIVEKA.

Visszatérve az edzettségre, tegnap reggelre 108 ’A’ Napüdvözletet, és utána egy rövid de annál velősebb Kundalíni gyakorlást terveztünk a Kopaszi gátra, szabad térre. Reggel amikor csörgött az óra, szemerkélő eső és szürke égbolt fogadott az ablakon keresztül. Az idővel a kedvem is borongóssá vált: ugyan ki fog eljönni jógát gyakorolni ilyen időben, szombat kora reggel? Arra gondoltam, hogy autózunk egy órát a Kopaszi gátig Zsuzsival, aztán majd kettesben lenyomjuk az adagot,hogy aztán után még egy óra alatt vissza autózhassunk. Ezzel az erővel aztán itthon is maradhatnánk, füstölögtem magamban. Laza 5 perces csúszással amikor befordultunk a Gátra, kisebb csődület várt: kerek 10 ember. Mekkora boldogság! Ennél nagyobb ajándék nincs is, tudja az aki jógagyakorlásra/tanításra adja a fejét! Csodák csodája, a nap is kisütött a felhők közül! Elhelyezkedtünk körbe az első stégen, csak annyi instrukciót fűztem a gyakorláshoz, hogy lehet pihenni, megállni, de a körből kiállni, feladni nem lehet. Ezt főleg a két első alkalommal próbálkozó kedvéért jegyeztem meg. Vicces momentum volt, amikor a számlálásra szolgáló kis Ganesha szobor ’beragadt’, és a mellettem izzadó Zoli morgolódva arrébb tette néhány hellyel 🙂

Izzadásról szólva az is idekívánkozik, hogy közben eleredt az eső is. Kezdhettük volna fedett tető alatt is, de ilyen szép időben ki a fene akart? Úgyhogy róttuk a köreinket, és már mindenki esővízben ugrált előre-hátra a szőnyegen. Az idő enyhe volt, nem fázott meg senki a mozgás közben. Mire végeztünk, az eső is elállt. Kis törölgetés után felharsant az ’Ong Namo Gurudev Namo’, és hozzákezdtünk a Bir Akal Kaur – Tengerdy Ágitól kapott gyakorlatsor végzéséhez, amit külön erre az alkalomra kértünk/kaptunk. A guruk humorérzéke mindig jó, így Ági is egy olyan gyakorlatsort választott, amelyik rendesen igénybe vette az előre-hátra ugrálásban megfáradt combizmainkat: 52 csacsi.hátrarúgás, majd 52 béka-ugrás. Még a legkeményebbek is meg-megálltak, remegő combizmokkal és érdekes helyzetű arcizmokkal, pihenni közben egy kicsit. A Kundalíninél nem segít ha az ember akár testépítő, vagy balett-bajnok: mindenkin kifog így vagy úgy, ami így van jól: hiszen a jóga túl kell hogy lendítsen a határainkon, fizikailag, energetikailag és legfőképpen tudati szinten is. Ez a fő tanulsága a tegnapi gyakorlásnak. Ha elszántak vagyunk és nem adjuk fel, olyan örömben és csoport-energiában lesz részünk, amit mindenki megtapasztalhatott aki eljött. Miután befejeztük, a csodás napsütéses-felhőszakadásos időben beültünk egy kávéra a törzshelyünkké avanzsált Fruska bisztróba, és ott szakadtunk a nevetéstől még jó ideig…
Tavasszal egy 54 ’A’ + 54 ’B’ Napüdvözlettel fogunk nyitni a szabad téren, a Nyári napfordulón pedig 108 ’B’ Napüdvözletet fogunk csinálni. Az őszi programokat a következő bejegyzésben fogom megosztani, addig is tudatosítsuk hogy itt az ősz, beköszöntött a Jóga-szezon!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s