A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

Szép új világ

Hozzászólás

Két, párhuzamos ösvényen haladunk globálisan: az egyik út az elbutuláshoz vezet, a másik a tudatossághoz. Egyik oldalról bombázva vagyunk a médián keresztül olyan dolgokkal, amelyek állítólag elhozzák a boldogságot: “vásárolj…, vegyél fel hitelt…, etc”. Dolgokra, tárgyakra természetesen szükségünk van, de ezek megszerzése még senkit sem tett boldoggá önmagában.
A hiányzó ‘lelki’ tényezőt magunkból lehet csak kinyerni, spirituális gyakorlás segítségével. A spirituális gyakorlás mint olyan, nem ezoterikus dolog, nagyon is kézzelfogható. Minden olyan gyakorlat gyűjtőneve, amely a tudatunkat az egó szükségletei felől a lélek (spirit) irányába fordítja. Egy gyűjtőfogalom is egyben, hiszen a Hatha jóga testgyakorlatai, a meditáció különböző formái, akár a harcművészet útja, a jócselekedetek (karma jóga), a vallásos odaadás (bhakti), a bölcselet útja (dhyana) mind mind ugyanabba a tengerbe ömlenek, ugyanoda viszik el a keresőt: önmaga valódi forrásához, és ez a lélek.
Azért van ilyen sok, végtelen számú ösvény, hogy mindenki megtalálhassa a magához legjobban illőt.
Kozmikus törvényszerűség, hogy ‘mint bent, úgy kint’. Belső világunk az, amely meghatározza a bennünket körülvevő világot. A hibát ott követjük el, hogy kint keresünk, nem pedig bent. Richard Bach egyik könyvében áll egy idézet:”Mi van ha meghirdetik a háborút, de senki nem megy el?” – továbbgondolva: mi van meghirdetik a butaságot, az önzést, a kapzsiságot, az erőszakosságot, de senki nem megy el? Mi van ha meghirdetik a korrupciót, az elnyomást, a kizsákmányolást, de senki nem megy el? A válasz kézenfekvő: akkor majd beköszönt a szép, Új világ.

A Vízöntő kor küszöbén vagyunk, és minden ilyen nagy korszakváltás az emberiség történetében alapvető spirituális változást hozott. A Vízöntő kor az emberbarát kor, amelyben nem az elválasztottság, hanem az egységbe olvadás a trend. Nagyon fontos megjegyezni, hogy ez nem azt jelenti, hogy elveszítve egyéniségünket, identitás és akarat nélküli bábként kell majd egy hatalmas gépezet fogaskerekeiként őrölnünk. Éppen ellenkezőleg, pont az látszik élesen a jelen korban, hogy az válik tömegemberré, kólához és (burgonyát sosem látott) sült krumplihoz imádkozó arctalan tömegemberré, akiben nem nyílik a lelki szem, aki a homokba dugja a fejét, és nem hajlandó változtatni. Változtatni pedig legelőször is, bármi előtt még, a gondolkodásunkon kell.Gondolkodásunk, világlátásunk pedig az önmagunkon való munkálkodáson alapszik. Ezért ne üljünk otthon a TV előtt. Menjünk emberek közé, állatok, növények közé. Végezzünk gyakorlatokat, mindegy hogy milyet, csak őszinte szándékkal a változásra, a fejlődésre, és a siker nem marad el!

Ami engem inspirál, az azoknak a társasága, akik körülvesznek. Sok szempontból lekőröznek engem a barátaim, van okosabb, van szorgalmasabb, akad kreatívabb, mindannyian tudunk tanulni egymástól, oda-vissza. És ez olyan örömmel tölt el hosszú távon, hogy semmilyen vagyon vagy érték megszerzése ill. birtoklása nem mérhető hozzá.

Elsőként vala az Ige, ugye? Az Ige a Gondolat, a megnyilvánult dolgok mögötti terv. És nekünk van-e tervünk? Mert ahogy körülhallgatok/nézek, olyan terveket hallok, pl hogy: költözzünk külföldre (mert ott jobb), váltsuk le a kormányt (mert a következő jobb lesz), fektessünk aranyba (mert az mindig jól őrzi majd az értékét) stb, stb. Lehet még folytatni, de ebben az irányban nincs változás, ez a hozzáállás ugyanoda vezet vissza, újra és újra, egészen az összeomlásig. Az összeomlás persze nem egy rossz dolog, ha új házat akar építeni valaki, az előzőt le kell bontani, egészen az alapjáig. Új, erős alappal az épülő ház ellenáll majd a viszontagságoknak, és megvédi a benne lakókat.

Gondolkodjunk hát el, maradunk e a régi házban, amely már az összeomlás szélén áll, vagy nekiállunk az új felépítésének? Milyen lesz az új? Milyen világban élnél szívesen? Csukd be a szemedet egy percre nyugodtan, és engedd szabadjára a képzeleted… Milyen lesz az Új? Hogy érzed majd magadat benne, milyen emberek vesznek majd körül, mit fogsz csinálni, mi lesz amitől jól érzed majd magad? Ha idáig sikerül eljutni, akkor már feltámad az együttérzésed is, és mindenkinek azt fogod kívánni, hogy kiteljesedhessen abban, amihez kedve és tehetsége van, és a lehető legjobban érezze magát.

Az első a gondolat. Ha el tudod képzelni, akkor félig már meg is valósult, csak idő kérdése. De ehhez le kell lassulnod, amíg rohansz, a gondolataid csapongnak, nem tudsz teremteni képzeleted erejével. A gondolatok, a belső rohanás elcsendesítéséhez pedig meditálnod kell, így vagy úgy, ahogyan Neked a legkönnyebb. Nincs mód útrövidítésre, gyakorolnod kell, nap mint nap, nem sokat, de egy keveset minden nap. Te döntesz. Nem a politikusok, nem a kormányok, nem az IMF. Csakis TE.

A Vízöntő kor küszöbén a Tudás már nincsen elrejtve, mindenki szabadon hozzáférhet. A kor egyik nagy tanítója Yogi Bhajan, (The Aquarian Teacher) akinek a tanításaiba mélyebb betekintés nyerhetünk nov.2-4- között, amikor személyes tanítványa, Harijot Singh, és Bir Akal Kaur vezetésével háromnapos elvonuláson veszünk részt. Ha úgy érzed változtatnál, de egyedül nehéznek tűnik a dolog, próbáld ki Közösségben, mindenkit szeretettel várunk, bármilyen előképzettség nélkül is. SAT NAM!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s