A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

Egyhegyűség.

Hozzászólás

‘Egyszerűen nem tudok kikapcsolni.’
‘Képtelen vagyok meditálni, a fejeben állandóan kavarognak a gondolatok..’

Hányszor hallani ilyen és hasonló panaszkodást? És joggal. Ramana Maharishi mondása szerint az elme: maga az őrület. Hiszen állandóan ide-oda rángatja a tudatunkat, a múltba, a jövőbe, kielégíthetetlen vágyak irányába, amelyekről azt gondoljuk, hogy majd ha elértük őket, akkor végre elérjük a boldogságot is. mekkora tévedés! Mindenesetre a valódi harmónia az elme áramlásának a megállításából ered, a gondolatok fejünkből történő kiürítésével. A fő kérdés: hogyan érhető el?

A Jóga Szutra tanít arra, hogy a meditációt megelőző állapot az összeszedettség állapota, vagy koncentráció. Azért (is) boldogabban általában a tudósok, a művészek, sportolók, mert hivatásukból fakadóan egyre a koncentráció tökéletesítésén fáradoznak. Ha nem vagy jelen, ha a gondolataid elkalandoznak,, abból nem születik sem kiemelkedő művészi alkotás, sem pedig sportban elért csúcs. Maga a szó, a nyelv is bölcsen tartalmazza a lényeget, csúcs-hegy-egyhegyű, koncentrált. Az Ashtanga jóga azért javítja kiemelkedően a koncentrációra való képességet, mert a gyakorlatok egyfelől nehezek (lásd a fotót, és ez még a könnyebbek közül való), másfelől a gyakorlatok ritmusos váltakozása nem hagy időt elkalandozni az elmének. És a hosszan tartó, folyamatos koncentráció meditációvá finomul. A meditáció, az elme csendje úgy búvik meg a tudatunkban, mint a hab a tejszínben, csak elő kell hozni belőle a megfelelő eszköz, a koncentráció gyakorlásának segítségével.

Két irányvonal küzd egymással, bennünk, és körülöttünk is, az egyik elme szétszórására irányul, a másik elme fókuszálására. A legjobban elmét szétziláló példa a televízió. De inkább foglalkozzunk az elmét fókuszba hozó dolgokkal. A jóga az egyik legjobb eszköz, hiszen évezredek gyakorlata, finomítása áll mögötte. Egy veszélye azért van a jógának is, hogy könnyen hajlamosak lehetünk átugrani a ‘koncentráció’ lépcsőjét, és rögtön meditálni akarunk. Ez így nem fog menni. Már maga az ‘akarás’ az elme egyfajta tevékenysége. Úgy kell lefoglalnunk a tudatunkat, olyan tevékenységgel, amely automatikusan az egyhegyűség (nisthya) állapotába hoz. Ha kitartóan, rendszeresen gyakoroljuk ezt, akkor megszilárdulunk a koncentrációban, és alkalmassá válunk a meditáció elérésére. Ez az egyik legjobb út. A jógán kívül ami a legjobbnak találtam az évek során, a Kung-fu. Amikor minden nap gyakoroltam a Kung-fut, nagyon összeszedett voltam, és könnyen ment a koncentráció a hétköznapokban. Amikor elkezdtem a jógát gyakorolni, a meditációs gyakorlatokban viszonylagosan könnyen értem el sikerélményeket, ezért a Kung-fu gyakorlása háttérbe szorult teljesen. Néhány év elteltével azonban észrevettem, hogy sem a koncentráció, sem a meditáció nem fejlődik úgy mint korábban. Így hát visszatértem az edzéshez, és nagyon jól esik az a típusú gyakorlás, amelyben nincs egy fél másodperc sem elkalandozni, folyamatosan a jelenben tart, visszaránt egy egy könnyű pofon. Ha gondod van a meditációval vagy csak a koncentrációval, ha zaklatott az elméd, ha tele vagy elfojtott agresszióval a külvilág irányába, a Kung-fu gyakorlása segítséget jelenthet. Önbizalom erősítő hatása is páratlan, ugyanakkor nem fogsz ‘elszállni’ önnön spirituális magasságodtól, mert a Mestered minden alkalommal meg fogja mutatni neked, hogy bármilyen jó is vagy, mégsincs esélyed rá hogy akárcsak megérintsd, ha ő nem akarja, hiába veted be minden erődet és ügyességedet. Olyan tükröt tart eléd, amelyben tisztán meglátod a korlátaidat.

Demonstrációnak egy rövid gyakorlás-részlet a legjobb Mestertől, aki november közepén ellátogat hozzánk is tanítani.

PS. Elnézve a videót, eszembe jutott, hogy sokan azt fogják gondolni, hú de agresszív! Az agressziót sokan negatív dolognak gondolják, pedig nem más, mint a dolgok elérésére való képességünk. Hogy jó-e avagy rossz, az a használatának módjától függ. Igen az edzésen fel kell szabadítanod a benned lévő maximális agressziót. De vezetés közben, a családod körében, a közértben sorban állva lehetsz kedves és előzékeny. Még tovább megyek, ha nem fojtod magadba, hanem megismered és felszabadítod a benned rejlő erőt, akkor sokkal kevésbe fogsz agresszíven fellépni a hétköznapokban.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s