A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

Tavasz, nyár, ősz, tél, és megint tavasz…

Hozzászólás


Egyik kedvenc fimem címe (melyet az azóta kicsit besokallt Kim Ki Duk jegyez) adta a post címét. Arról szeretnék értekezni, ami nem is olyan régen, főleg a falun élő emberek számára természetes volt, nevezetesen összhangban lenni, élni a természeti környezettel. Modern, városi emberként nem követjük, próbáljuk figyelmen kívül hagyni a körülöttünk lévő világ változását, és képlékeny öntőanyag helyett a kemény öntőformát próbáljuk átformálni. Az asztrológia nagyon jól leírja az állatövi jegyek egymást követő logikájában azt a ritmust, melyet tanácsos lenne követnünk. Illetve, ha követni nincs is lehetőségünk, hiszen a munkahelyünk, mesterséges életritmusunk nem teszi lehetővé, legalább tudatosítani hogy minek lenne itt az ideje. “mert rendelt ideje van az ég alatt minden akaratnak”. Ez lenne az asztrológia feladata: segíteni abban hogy mi időszerű, nem pedig annak a megjóslása hogy mikor nyer valaki a lottón.
Menjünk végig a zodiákuson (sajnos az ismereteim korlátozottak, ezért elnézést kérek az esetleges hibákért)

Első évszakunk a tavasz, első állatövi jegyünk pedig a KOS. A születő tűz: élet mindenütt, a fákban, növényekben beindul az élet, a mozgás, új hajtások, rügyek fakadnak, az energia tombol minden szinten, rengeteg erőt érzünk magunkban. A Kos az ember megjelenését, születését szimbolizálja.

Máodik tavaszi jegyünk a Bika. A beindult életfolyamatok már érettebb szakaszba fordulnak, már nemcsak rügyeket és virágokat találunk, hanem termést is, a korai zöldségek, gyümölcsök első hulláma beérik. A földeken nőnek a termények, nagy a gyarapodás. Az ember szimbolikusan letelepszik, családot alapít, és beveti földjét hogy biztosítsa a megélhetését.

Ikrek a harmadik, levegős jegy. Az első levegős jegy, a kapcsolatteremtéssel, a kommunikációval analóg. Az ember szimbolikusan felveszi a kapcsolatot a szomszédaival, megindul az információcsere.

Beköszönt a Nyár. A Rák jegyében az ember családot alapít, az anyasággal analóg, az Ősóceánnal (magzatvíz). Már rengeteg gyümölcs beérik erre az időszakra.

Oroszlán. Az Oroszlán már lenyugodottabb, a tűz ciklusának szilárd szereplőjeként. Az ember apaként, érett férfiként védelmezi és irányítja a családot, igazi Keresztapa módjára. Nem csapong ide oda, van már türelme kivárni.

(arató) Szűz jegyében a termés betakarítódik, és el van helyezve. Az ember rendszerezi a dolgait, tárgyait, precízen és logikusan, mégis praktikusan, a kényelmességet is szem előtt tartva. jelmondata: ‘mer’ hülye azér’ nem vagyok!’ 🙂

Ezzel meg is volna a Zodiákus (állatöv) első fele. A lélek itt még inkább fordul az anyag felé, a hétköznapi, praktikus dolgokra fókuszál. Szimbolikusan ez a Zodiákus alsó fele, és most lép be a Fény a felső, a szellemi tartományba. Az Őszi évszak első ‘szellemi’ jegye a Mérleg. A szüreti bálok, mulatság, a szépség és harmónia keresése a zenében és a táncban. Még nem veszi véresen komolyan a spiritualitást, könnyedén, a szépség és harmónia felfedezésében és fenntartásában éli meg az Isteni minőséget.

A mostani bejegyzés inspirálója a Skorpió jegye. A Mars harciasságával töri át az anyagot és a szellemi szférát elválasztó vonalat, önnön létének legmélyebb gyökerét kutatva, szimbolikusan a halál kapuján kopogtatva. A természet ilyenkor külsőleg szintén a halál állapotába merevedik, a fák levele lehull, az energia áramlása látszólag leáll, az folyadékok áramlása is csökken, de a halál csak látszólagos, szünet, erőgyűjtés a ciklus végén az új ciklus kezdésére. Fontos szimbolikája a jegynek a fájdalom, a lelki szenvedés, amely arra sarkallja hogy a saját élete árán is felismerje az Igazságot. (a bodhi-fa alá leülő Buddha szimbolizálja ezt a mindent átható elszántságot). A levelek lehullása, a Halottak napja is befelé fordulásra sarkallja az ember tudatát, kutatásra a láthatón túli iránt.

A Nyilas, életében először eltöpreng azon hogy az anyagon túl, létezik egy másik minőség, a Szellemi szféra felé fordul, nyilával az eget veszi célba. Teste félig állati, még kapcsolódik az anyaghoz, de felső része már a lelkiség felé vonzódik, keres, kutat.


A téli Bak jegyének totemállata a hegyi kecske, a legmagasabb hegyek legmagasabb csúcsai felé tör, bár a völgyben dús legelők várják, őt nem érdekli, csak az egy fűcsomó, melyet a magasság rejt. Bár nem merül mélyen a misztikum tengerébe, négy lábbal szilárdan egyensúlyoz a szakadékok felett, öntudatlan belső bizonyosság hajtja őt az Isteni felé, melyet leginkább a fegyelemben és a nagybetűs REND fenntartásában talál meg. A határok, a kemény és merev héj burkában megszületik az értékes termés: a dió, mandula, gesztenye szimbolikusan az időszak csemegéi.

A Vízöntő már teljesen elszakad a földi dolgoktól, a durva fizikai síktól, hieroglifája a vizet öntő ifjú, aki sem nem férfi, sem pedig nő, neutrális minőséget képvisel (mint a jóga szimbolikájában a Sushumna nadi). A dolgok mögöttes, láthatatlan része érdekli, a teremtésen túl lévő ELV, az ideák birodalma. Emberbarátsága társadalmi változások terveinek szövögetésére sarkallja, szigorúan megmarad azonban az ésszerűség keretein belül.

A végső stádiumban, a Halak jegyében a lélek visszaérkezik az egységbe amelyből kiszakadt, a csepp és az óceán találkozik, és a csepp felismeri hogy lényegét tekintve egy a óceánnal, amelyből származik, és amelyből sosem szakadt ki valójában, csak az illúzió játéka hitette el vele. Ezt felismerve mások felé fordul, az önzetlen és odaadó szolgálat felé, az Isteni szeretet jegyében, amely nem mérlegel, hanem egységesen árad minden teremtmény felé. A Kör bezárul, a jég megtörik, készen állunk az új kezdetre.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s