A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

Nyitnikék

Hozzászólás


Már csak 5 nap van hátra a Kundalíni jóga-workshop-ig, és azon gondolkodtam, hogy lehetne motiváni a részvételre a még bizonytalanokat? Mert igaz hogy egy furcsa, hosszú szakállas, turbánt viselő fiatalember fog tanítani, aki ugyan az USA-ban született és nőtt fel, mégis az anyatejjel együtt szívta magába azt a tudást, amely nagyon megkülönbözteti őt az átlagtól. Talán az is furcsa, hogy pont a sikeresség témája köré épül a Workshop anyaga, ami igencsak tág fogalom. Hiszen akik az Oxygen-be járnak, valamilyen módon máris sikeresek, különben nem járhatnának ide. Mit adhat akkor a találkozás egy ilyen tanítóval? Rengeteget, de most nem innen szeretném megközelíteni a dolgot. Annyit megemlítenék itt, hogy a sikeresség azt jelenti, hogy az életünk ÖSSZES területén sikeresek vagyunk, nem csak az egy vagy néhány területen, hanem az összesen. Ez ad egyensúlyt, ez hoz boldogságot, ez a valódi sikeresség. Mindannyian őszintén feltehetjük magunknak a kérdést: melyik okozta a nagyobb boldogságot: amikor megvettük a legújabb I-Phone modellt (amelyik passzol a szemünk színéhez) vagy az amikor először felálltunk, és megtettük az első bizonytalan lépéseket segítség nélkül, önállóan? Ha a másodikba tartozol, akkor elmondok egy történetet annak a mesternek a Mesteréről, aki eljön hozzánk tanítani az Oxygen-be is.

Talán hallottad, talán még nem Yogi Bhajan nevét. Őt az ’Aquarian Teacher’ névvel szokták illetni, mert mély megértése korunk emberének problémái, és azok megoldása iránt – tette őt milliók és milliók Mesterévé világszerte. Fizika testét néhány évvel ezelőtt maga mögött hagyta, tanításai azonban nagyon is élők és egyre nagyobb teret hódítanak nemcsak az emberek fejében, hanem elsősorban a szívünkben. Figyelem! nem hétköznapi a történet, a szokásos gondolkodásmóddal nem lehet megérteni, személetet kell váltani hozzá, viszont a Workshopon való részvétel is éppen erre fog terelni, hogy változzunk és változtassunk. Íme a story:

„Yogi Bhajan fiatal fiúként, olyan tízéves korában a mesterénél tanult (Indiában). Egy napon a mester megparancsolta néhány idősebb tanítványnak, hogy kötözzék hátra Yogi Bhajan kezeit, kötözzék össze a lábait, majd verjék meg alaposan. Amit a mester mond, annak meg kell lennie, úgy is történt. A fiúk így is ütötték-vágták a kis jógit, aki hamarosan kék-zöld lett a veréstől, a mester pedig elsétált. Addig-addig ütötték, amíg már lassan ők is megsajnálták, és egymás után abbahagyták a verést. Amikor a legutolsó is felállt és elindult, a felrepedt szájjal a földön heverő Yogi Bhajan utána szólt: látod, én győztem!
Másnap a mester a tanítványok körében odafordult Yogi Bhajanhoz és megkérdezte:
– Úgy gondolod hogy nagyon szigorú vagyok veled?
– Dehogy Mester – válaszolta a fiatal jógi. Te vagy a legkedvesebb hozzám az egész világon. A te szeretetednek nincs párja. Ezután soha többé nem fogok félni senkitől és semmitől!”

Ez nem kitalált történet, és egy pillanatra betekintést ad a felszín alatt meghúzódó valódi értékekre. A Workshop, ami egy tanítással egybekötött intenzív jógagyakorlás, lehetőség egy mélyebb, örömteli megtapasztalására annak, hogy ki vagy valójában, a felszín alatt. A döntés Nálad van, senki sem kényszeríthet. Yogi Bhajan maga mondta, hogy a spiritualitást senkire nem lehet ráerőltetni, ha valaki mégis megpróbálja, az rosszabb mintha drogot adna el neki.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s