A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

LEARNING TO FLY…

Hozzászólás

Mikor érezted utoljára, hogy repülsz? Esetleg éjszaka, álmodban? A repülésről mindenkinek a szabadság érzése ugrik be, nem véletlenül. A jógára gondolva nem sok embernek jut eszébe a repülés, inkábba az, hogy ülsz a földön, és nyújtod a testedet. A hagyományos hatha-jógára valóban illik ez a kép, de annál kevésbé a modern és dinamikus Ashtanga illetve Vinyasa jógára. Az Ashtanga jógában arra törekszünk, hogy a minimális erőfeszítéssel jussunk el az egyik pózból a másikba. Két ászana között többnyire hátraugrunk a két között, megnyújtjuk a gerincet előre és hátra is, majd előreugrunk ismét a két között, mielőtt a következő pózba érkeznénk. A hátraugrás a legnehezebb mozdulat a jógában, hiszen ekkor egy pillanatra a teljes testsúly a kézre nehezedik. Ezt nevezi a köznyelv repülésnek (flying). Aki nagyon gyakorlott és erős, az felmegy egészen kézenállásba, és onnan ereszkedik vissza kontrolláltan. Olyan, mint amikor egy méltóságteljes sas a levegőbe emelkedik, illetve leszáll. Gyönyörű, méltóságteljes és erőteljes.

Hogy miért gyakoroljuk mindezt? A jógában semmi sem önmagáért való, mindennek célja van. A repülés az Ashtanga jóga esszenciája: minden benne van egy mozdulatban, ami szép és jó a jógában: a légzés, a mozgás, az energiazárak (amelyek az energia áramlását hivatottak irányítani a testen belül), és nem utolsó sorban az ászanák, azaz a testhelyzetek, amelyek szintén az energiát áramoltatják a testben mindenhová.

Ahogy egy repülőgépnél vagy egy madárnál, a felszállás, de különösen a leszállás egyvalamiről szól, és ez a KONTROLL. Teljes kontroll a test, a légzés, és a még finomabb lényünk: a tudat felett. Márpedig a jólétünk, vagy boldogságunk kulcsa itt van elrejtve, a tudatunk mélyén. Ha megtanulunk repülni, a tudatunk is szárnyalni fog. Ehhez bátorság és erős akarat szükséges, az igaz, de a legfontosabb: hinni saját magunkban és a sikerben. NAMASTÉ!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s