A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

Karma jóga a kertben

Hozzászólás

Nem szabad lenéznünk a Karma-jóga hatalmas transzformáló erejét a személyiségre. Aki Hatha (Ashtanga, Vinyasa etc) jógát is gyakorol, különösen könnyen juthat értékes megtapasztalásokhoz ezen a módon! A jóga 8 lépcsőjének is fontos részét képezi a karma jóga átvitt értelemben: a Niyamák között egyrészt a Tapas, áldozat végzése lehet akár a földön keresztül önmagunk müvelése, amelynek feltétele ugyanakor az Isvarapranidhana, azaz egy felsőbb lény, vagy tudatosság elfogadása és szolgálata. Mindez magasfokú tudatosságot feltételez, és szoros kapcsolatot épit a Lélek, a test és tudat között. A Hatha jóga gyakorlása során, ahogy fejlődünk az ászanák gyakorlásában, könnyen fennáll a veszélye annak, hogy büszkék leszünk a ‘tudományunkra’, és öntelten viselkedünk. Ez egy valós veszély, pont az ilyenek miatt fontos a Jamá és a Nijáma gyakorlása is.

buy-organic-foods

Lássuk most, hogyan kapcsolódik össze a kerti munka a fentiekkel, és a jógával:

Légzés: ha belemerülünk egy nagyobb terület felásásába (ez ez első, legnehezebb lépés: a föld ‘feltörése’), fontos hogy a lélegzetünk mély és egyenletes legyen. Még a jó kondicióban lévők is könnyen kifulladhatnak, ha nem lélegeznek megfelelően.

Testtartás, bandhák, meghajlás: a sok hajolgatás, a talaj felé irányuló tekintet és sok meghajlás az Ashtanga jóga Első sorozatát idézi, sok előrehajlás a gerinc nyújtására. Azt is megfigyeltem, hogy spontán létrejönnek az energiazárak: a gyökér és hasi zár, illetve a torokzár is. Ha nem tartjuk a zárakat a munka közben, könnyen szerezhetünk húzódást a hátizmokban, derékban.

Gyökerek és tudatalatti kapcsolata: a földterület megtisztitásakor el kell távolitanunk gyomnövények gyökereit. Ezek nem adják könnyen magukat: jó mélyre hajolva, tövestől kell megszabadulnunk tőlük, hogy nehogy újra erőre kapjanak, elvéve a táplálékot a hasznos hajtásoktól. Szimbolikusan ez felfogható a rossz szokásainknak, melyek nagyon mélyen gyökereznek lényünkben, és sok idő, akarat kell ahhoz hogy megszabaduljunk tőlük, jó szokásokat ültetve a helyükre.

Folyamatos öntözés és gyomlálás: ahogy nem elég egy jógagyakorlás ahhoz, hogy megváltoztassuk az életünket, a kertben is rendszeresen, minden napos rutinná téve a gyomlálást, öntözést – szünet nélkül kell foglalkoznunk vele. Ez nagyon nehéz, de a menet közben elnyert eredmények, gyarapodás segit megőrizni és erősiteni a kitartásunkat

Türelemmel várni a termést: az emberi természet olyan, hogy mindent azonnal akar. Sok ember elmegy jógaóra, de ha néhány nap, vagy hét alatt nem ér el látványos eredményeket, elmegy a kedve és abbahagyja. A kertben fejlődő növények türelemre tanitanak: ugyan mindennap fejlődnek egy kicsit, alig láthatóan, mégis ott a bizonyossága termés kifejlődésének és beérésenek, akárcsak a meditáció gyümölcseinek.

És végül de nem utolsósorban, meg kell emlitenünk a folyamatos tanulás fontosságát. A kert, a természet felfedezése végtelen folyamat, akárcsak belső valónk müvelése. Soha nem gondolhatjuk azt, hogy végére értünk az útnak, és már nincs hová továbbfejlődni. És minél mélyebb a tudásunk, annál több gyümölcsét arathatjuk le a munkánknak, úgyhogy meg is éri az erőfeszités!

‘PRACTICE, AND ALL IS COMING!’ Sri K.Pattabhi Jois

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s