A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

WaheBoard :)

Hozzászólás

03
Wakeboard – Wahe Guru. A szó és a mantra ötvözetéből kreálódott a cim.
A múlt héten, számomra minden idők eddigi legjobb jógaelvonulását töltöttük el a velencei tavon. Az öt nap alatti egymásra épülő gyakorlások hatása nagyon intenziv volt. Az első két nap még kicsit küzdöttünk az álmossággal, a napi négy-öt órai alvást követően, illetve az izomlázzal, ami a kevésbé megszokott, intenziv Kundalini gyakorlatok következménye volt, de a harmadik napra már minden beállt, túlestünk a holtponton, a fáradtságon, és megfelelő humorérzékkel fogadtunk minden kis felismerést, minden apró pillanatát a gyakorlásnak.
A csoport húzóereje olyan erős volt, hogy aki még csak keveset, vagy soha nem jógázott korábban, az is felkelt hajnalban, hogy 4.45-kor már ott üljön a meditációs szőnyegen, és végigcsinálja a 2,5-3 órás gyakorlást. Embert próbáló feladat, mégis aki teljesitette, az mosolyogva, jó érzéssel ette a jól megérdemelt reggelit, aki viszont tovább aludt inkább, kevésbé érezte frissnek magát…

02

Jógáról, kriyákról, meditációról már sokan, sokat irtak, ezért inkább egy gyakorlati aspektusát szeretném kiemelni a tábornak: a reggeli gyakorlás utáni csoportos vizisizést, illetve Wakeboard-ozást. A jóga ugyanaz mint a mindennapi élet, azaz ugyanugy müködünk a jógaszőnyegen, mint bármelyik élethelyzetben, ezért fontos tudatositani ezt az oda-vissza csatolási mechanizmust. A jógagyakorlás közben tett megfigyelések, felismerések visszaköszönnek a hétköznapokban, és megforditva is. Ezért volt számomra különösen nagy élmény a közösségi ‘sport’, amelyben kezdők és haladók, egymást segitve, egymás sikerének örülve, és egymáson jókat nevetve, gyermeki örömmel vetettük magunkat valami új megtanulásába. Nagyon sok felismerésre adott lehetőséget, illetve jó tükröt tartott az egész. Egyrészt bátorság kellett hozzá, hogy az ember ráálljon a deszkára, hiszen elsőre mindenki elesik. Ugyanakkor az első sikereken felbuzdulva azok is megpróbálkoztak az elindulással, akik korábban húzódoztak.

Nekem szerencsém volt, mert amint kiderült hogy a bal a domináns lábam, utána már gond nélkül tudtam rajtot venni elesés nélkü. A második nehézség a kanyarok vétele volt. Ha nem a megfelelő iven veszi az ember a kanyart, a kötél akkorát ránt, hogy nem biztos hogy talpon tud maradni az ember. És máris itt vagyunk a flow-nál, az áramlásnál, az energia optimális felhasználásánál, ami ugyanaz mint a jóga. Vagyishogy minden jóga, minden amit teljes koncentrációval és odaadással tudunk végezni. Karma jóga, a cselekvés jógája. Ahogy az ászana a Hatha jógában rákényszerit a helyes testtartásra, a vizen való siklás hasonlóképpen rákényszerit a helyes egyensúlyozásra, a tökéletes ritmusra és ivekre, illetve a 100%-os JelenLét-re.

A legkissebbtől a legnagyobbakig sokmindenki próbálkozott, és ért el sikert. Még ha nem is elsőre tökéletesen, de a többedik alkalommal már egyre jobban és bátrabban, a siklás örömét felfedezve álltunk sorba újra és újra, minden reggel. A viz elem, amely mindannyiunkat összeköt az érzelmek, a folyadékok és az áramlás szintjén, jótékonyan megnyugtatta a meditációban előjövő érzelmi kilengéseket, ellazitotta a merev izmokat, és lehütütte a fejeket. Sajnos nem tudok elég jól fogalmazni ahhoz hogy az élményt visszaadjam, de az biztos hogy még visszatérünk, és újra ráállok a deszkára 🙂

Wahe Guru!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s