A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

Nem vénnek való vidék

Hozzászólás

Nem arra célzok természetesen, hogy az intenziv jóga-gyakorlás bizonyos életkor felett már nem ajánlatos, vagy nem lehetséges. Épp ellenkezőleg. Nem a fizikai életkor jelent akadályt, hanem a belső változásra való képtelenség, a rutin, amikor ’beleragadunk’ egy élethelyzetbe, amit lehet sokszor utálunk is, de a félelem a változástól, a mástól, az újtól visszatartó erőként, mázsás súlyként visszatart attól, hogy változtassunk.

1385131_10200678156178281_1980306036_n
A napokban rengeteg szinkronicitással találkoztunk Zsuzsival együtt, volt hogy naponta többször is. Pl látsz egy utcanevet, amiről eszedbe jut egy régi élethelyzet, és később összetalálkozol valakivel, aki éppen ott volt. De lehet bármi más példa is. A mai eset, hogy Eszti megosztott egy videót, amiben Iyengar ‘bácsi’ mesél okos dolgokat pl arról is, hogy az Ashtanga jóga illetve annak gyökerei úgy keletkeztek, hogy T.Krishnamacharya a mysore-i maharadzsa családját tanitotta jógázni. Mivel ők a harcos kaszt tagjai, nem arra volt szükségük hogy ülő meditációt gyakoroljanak, hanem olyanra, amellyel a harci képességeiket fejleszthetik. A dinamikus, pózokba ki- be- ugrálós jóga pont nekik lett kitalálva.


Szinkronicitás a fenti videóval: a mai óra után pedig épp arról beszélgettünk, hogy korunk emberének az élete pontosan olyan mint egy háború, folyamatos harc. Harc a közlekedésben, harc a munkahelyen, a munkahelyért, az anyagi javak előteremtéséért, ismerős, ugye? Márpedig ha harcolnunk kell, akkor jó ha erőnk teljében vagyunk, dinamikusak, fizikailag és szellemileg egyaránt. Aki gyenge, veszit, ez a természet törvénye ebben a világban. Mármost az Ashtanga vinyasa jóga pont erre készit fel. Személy szerint mindig is vonzott a harc, a küzdősport, a fegyverek. Egy harcos személyiségtipusnál ez természetes, nem jelent problémát (az már igen, ha folyton agressziv valaki másokkal, vagy visszaél az erő-fölényével). Az erőtől nem megijedni kell, hanem helyesen élni vele. Az Ashtanga jóga gyakorlása sok erőt fejleszt, ennek az erőnek meg kell találni a megfelelő levezető csatornát. A kreativ energiák kiélése nagyon fontos. Ami nem teremtünk meg, nem realizálunk, amivel ’terhesek’ maradunk, az mérgez, lehúz, visszatart. Visszatart a változástól, a továbblépéstől, a fejlődés lehetőségétől. A recept pedig egyszerü: kezdj el rendszeresen jógázni. A változást kövesd éber figyelemmel, és a megfelelő pillanatban válts, újits, teremts!

Zsuzsival, a jógás barátok népes, lelkes és nélkülözhetetlen segitő csapatával több mint 3 hónapon keresztül épitettük az új jóga studiót. 40 kilós zsákokat cipeltünk, falat törtünk, árakon alkudtunk, vagyis ez is sok szempontból egy harc volt. Néha, amikor már nagyon feszültek voltunk, előtörtek az indulatok, vita, veszekedés egymással, a saját segitőinkkel is. Éjszaka álmunkban is vitatkoztunk, gletteltünk, épitettünk. A jóga adta fizikai kondició, és a tudatosság azonban mellettünk voltak, és végig átsegitettek ezen a nem könnyü időszakon. A vitákat feloldottuk, a feladatokat megoldottuk, új dolgokat tanultunk meg. Most, amikor szinte mindenki a tetszéssel és elismeréssel beszél a végeredményről, már könnyü visszanézni, és azt mondani: megérte a küzdelem. Megérte nem aludni, koszos és töredezett körömmel élni a napokat, kevesebbet gyakorolni, pihenés nélkül újra és újra. Kellett hozzá a erő és a küzdelem, főleg önmagunkkal. De a amikor megcsináljuk az első ászanát a frissen festett falak között, körülvéve a legjobb emberekkel, barátainkkal, az érzés sokszorosan kárpótol a befektetett erőfeszitésért. 2 napja nagy Kundalini összejövetelt és gyakorlást tartott nálunk Bir Akal -Tengerdy Ági, ahol több mint 50-en jógáztunk egyszerre, ma pedig Ricardo Martinez kihivással teli Ashtanga full vinysa óráján gyakoroltunk 20-nál is többen!

Mit mondhatnék ennél többet? Gyertek jógázni, spirituális harcosként küzdeni egy jobb, tudatosabb világért, és köszönjük minannyiunk nevében, mindannyiunknak a sok munkát, támogatást, energiát.

Wahe Guru!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s