A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

minden reggel háború…

1 hozzászólás

Reggel a Mysore órára menet, a piros lámpánál állva a reggeli csúcsban azon kaptam magam, hogy majdnem elalszom. Jól indul ez a nap is… gondoltam. Vannak napok, amikor semmi, de semmi kedved nincs kikelni a meleg ágyból, odakint még sötét van, aztán autózni, állni a dugóban gyakorlás előtt, nem mindig esik jól. Persze meg lehet előzni a forgalmat, de ahhoz még egy órával korábban kellene felkelni, és éjfél körüli elalvásnál nem érezem hogy kipihenném magam 5-ig. Fél 6, 6 rendben van általában, ha sikerül éjfél előtt elaludni.

Fy114-YOGA (1)-900x900
Reggel a jógaszőnyegen sem ment sokkal jobban a sorom, már ez első előrehajlásnál éreztem: ez nem AZ a nap 🙂
Vannak napok a héten, amikor a testünk különösen kezes, laza, energiával teli, és vannak olyan napok, amelyiken úgy érzed mintha minden tagod cementből lenne… Egy klasszikus kedvenc filmem, a ‘Minden héten háború’, Al Pacino-val. Ez egy amerikai football csapat történetét dolgozza fel, hogy a kulisszák mögött, a meccsek előtt és közben milyen problémákkal szembesülnek a játékosok, a családtagjaik, az edző, a szurkolók etc. Ami a lényeg viszont: a meccs idejére mindenkinek hoznia kell a szuper formáját, a problémákat odakint hagyva, hiszen a Csapat sikere, győzelem vagy vereség múlik rajta, hogy sikerül e kihozni a maximumot minden védőnek és támadónak egyaránt.
oliver_stone_any_given_sunday_1

A jóga pont ugyanigy müködik. Ha a fogunkat összeszoritva rávesszük magunkat a gyakorlásra, még akkor is, ha minden porcikánk és idegszálunk tiltakozik ellene, akkor is a nap további része vidám és energikus lesz. A gyakorlás elfújja a felhőket a kedélyünk egéről, és pozitivan, energikusan fogunk hozzá a feladatok megoldásához. Ellenben, ha inkább a fejünkre húzzuk a takarót és tovább alszunk, akkor jó eséllyel a nap további része is el lesz rontva. Ezért aztán azt tanácsolom mindenkinek: felkelni! wake up! A központban Ricardo minden hétköznap reggel 6.30-tól Mysore gyakorlással vár, a leghozzáértőbb módon tanit, igazit amit valaha tapasztaltam, pedig van némi összehasonlitási alapom.

Sok embernek, szinte a legtöbbnek promlémát okoz a korai kelésen kivül az önálló gyakorlás. 100 jógagyakorlóból átlagosan szerintem jó ha egy gyakorol otthon egyedül is, vagy mysore stilusban. A vezetett óra általában kényelmesebb időben keződik, ráadásul a gyakorló felelőssége, önállósága a minimumra csökken. Pedig mi volna a jóga gyakorlásának egyik fontos aspektusa: fejleszteni a önállóságot és a felelősségérzetet. Kezditek kapiskálni mire szeretnék kilyukadni? Arra, hogy mindenki vegyen egy nagy levegőt, és jöjjön el a reggeli mysore gyakorlásra. Ha nem tudod az ászanák sorrendjét, az sem baj hidd el. Egy próbát megér 🙂

Csak akarat és bátorság kell hozzá, azután megy minden magától 🙂
David Swenson legfontosabb kérdésével búcsúzom: AYP – are you practicing? Gyakoroltál már?

Reklámok

One thought on “minden reggel háború…

  1. Visszajelzés: Én és a biciklim | esztr

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s