A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

Bün és bünhődés

1 hozzászólás

Mostanában egyre kevesebbet irok, sajnos, mert a napi rohanásban, szervezésben, órák tartása mellett, ha még gyakorlásra is szeretnék időt szánni, nemigen marad fölös idő arra, hogy papirra vessem az egyébként nagyon is oda kivánkozó gondolatokat és felismeréseket, és az ihlet mindig olyankor jön, amikor éppen képtelenség irni: autóban, óra közben etc. Most azonban, mivel külföldön vagyok pár napot, jó alkalom az irásra, amit ki is használok. Apropó is akad egyből, és mivel a szálak mindig összekapcsolódnak, Hamburgi látogatásunk Balival összekapcsolódik a minap a Gomb kávézóban megesett beszélgetéssel.
IMG_4558

Böjte Csabától olvastam, hogy amikor az ember a szönyeg alatt van, akkor nem látja a mintáját, ahhoz fel kell emelkedni, egy magasabb pontról lehet csak meglátni. Ehhez hasonlóan a saját személyes életünket, vagy akár az egész országunkét érdemes megvizsgálni egy külső nézőpontból. Ami feltünt már a vonaton ülve, ahogy áthaladtunk az országokon, mindenhol nagyon jellemző volt a látvány, ami az ablakon elvonult a szemünk előtt, az adott országra. Szlovákiában azt éreztem, hogy itt az emberek keményen dolgoznak, igyekeznek kihozni a lehetőségeikből a lehető legtöbbet, de azért érezni lehetett, hogy nem fenékig tejfel az élet. Csehországban egy kicsit barátságosabb rezgéseket véltem érezni, kicsit mintha Ausztriára emlékeztetett volna: korrektség, szorgalom, azt kapod amit látsz, az emberek nincsenek befeszülve. De mondom, ezek a suhanó vonat ablakából, illetve a fel- és leszálló utazóközönség által kapott benyomások, megérzések, senki ne vegye magára.

Németország. Ami itt érződik: hogy Rend van. Az emberek a helyükön vannak, a dolgok a helyükön vannak. Rend van az épületek, utak között, rend van a réteken és a farmokon, rend van az üzletekben. Rend van az emberek közti kapcsolatban, a kommunikációban is. A rend esetünkben elég ha annyit takar: nincs feszülés, felesleges konfliktus. Tegyük fel hogy tényleg igy van, a kérdés akkor a következő: miért van igy? Korábban ugyanezt éreztem Berlinben is. És itt kanyarodunk vissza a Gomb kávézóba, ahol Juli, aki jegyzi a helyet, és korábban élt Berlinben, mondott valami nagyon okosat és elgondolkodtatót a büntudatról. Kb ugy fogalmazta meg, hogy Németországnak volt egy hatalmas büntudata, a világháború és a holocaust miatt. A büntudat jogos volt, és ez a magába nézés, ez a katarzis ugy formálta át az emberek belső világát, hogy valahogy a helyére kerültek a dolgok, ahogy bent, úgy odakint is. Gondoljunk bele: egy egész országnak kellett belenéznie a tükörbe, hogy igen: ezt tettük. Ezzel a büntudattal kell kezdeni valamit, hogy egyáltalán tovább lehessen élni. És a büntudatra az egyetlen orvosság és fájdalomcsillapito a helyes cselekvés. Azaz: nem teszek olyat embertársammal (állat-társammal, növény-társammal etc) amit ne tennék meg saját magammal, vagy a szeretteimmel. A németek tudatosan, évtizedekig alakitgatták, épitették ki azt a rendezett életet ami miatt most európa motorjaként müködnek. De ehhez kellett a magukba nézés, a fájdalom, és a katarzis. Ne gondolja senki azonban hogy elvakult hive lettem ennek a kultúrának, hiszen hiba akad itt is éppen elég. Hajléktalanok és koldusok, prostitúció. Kosz és mocsok az utcákon. Fogyasztási örület, alkoholizmus, drogok. Ez is mind itt van.

Ha azonban a saját hazánkra tekintek, az összehasonlitásban pirulnunk illik, szinte minden szinten, sajnos. A legelső és legnagyobb, alapvető probléma: hogy nálunk elmaradt a büntudat, a magunkba nézés, és ezzel együtt elmaradt a katarzis is. Mi soha nem tehetünk, és nem tehettünk semmiről. Mindig más volt a hibás. Mindig más a hibás. A nácik. Az oroszok. A zsidók. A kommunisták. A liberálisok etcetera etcetera, etcetera. A politikusok. A multik. A bankárok.

Csakhogy:
Minden országban, Németországban is vannak bankok, politikusok, liberálisok és zsidók is, mégis azt érzed hogy a rendszer müködik. Ha dolgozol: jól megélsz. Tudsz tanulni, szórakozni, öltözködni. Ha igyekszel és szorgalmas vagy: megéri. Magyarországon ez sajnos messze nincs igy. Még meg kell ugranunk dolgot, kollektive: kimondani és átérezni: hogy MI vagyunk a felelősek. Mi vagyunk felelősek a korrupt politikusok miatt. mert bedőlünk nekik és megválasztjuk őket újra és újra: önmagunk tönkretételére. Zárójelben ide kivánkozik, hogy egyetlen magyar politikus volt aki próbált változtatni valamin, felelősségvállalás felé terelni a környezetét, és ki merte mondani: ’elkúrtuk, de nagyon’. Tudjuk mi lett a sorsa: drágán kellett fizetnie érte. Az összes többi, mellét verő, álkeresztény, alkoholista, asszonyverő stb. kollégája egymáson tülekedve dobálták rá a köveket hogy végleg eltapossák nem csak a másik poltikust, hanem a veszélyes példát: a változtatni akarást. Nekünk sem tünt fel hogy halló, végre valaki változást szeretne, ugyanigy reagáltunk össznépi szinten is. Mert megszoktuk és szeretjük a szart. Mert lehet panaszkodni, és vádaskodni és ujjal mutogatni. Namármost egy világháború vagy egy holocaust nem fenékig tejfel, jobb kihagyni. A magunkba nézés, a katarzis megtörténhet csak úgy magától is, egyszerüen mert vágyjuk és akarjuk a változást, a jobbitást. Hát ennyi.

Reklámok

One thought on “Bün és bünhődés

  1. A Csend…nehezen elerheto, csak faradsagos munkaval. Nem lehet vele jatszadozni. Nem az a dolog, amit egy konyv olvasasa kozben megelhetunk. Sem akkor, amikor hallgatunk valakit beszed kozben. Nem tarsasagban ulve, es nem kolostorba elvonulva. Attol tartok ezen dolgok egyike sem hozza el az ahitott Csendet. A Csend kemeny pszichoterapiat igenyel. Egetoen figyelned kell mindig, dolgozni magadon. Intenziven tudataban kell lenned sznobsagodnak, a felelmeidnek, idegessegednek, izgatottsagodnak, buntudatodnak… Es amikor kepes vagy ezekbe mind belehalni… Akkor ebbol a csodas halalbol feleled a Csend.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s