A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

Az elme rádiója

Hozzászólás

Amit a legjobban szerettem világéletemben, ha az eléggé elvontnak tűnő, ‘spiri’, ezoterikus dolgokat valaki világosan, hétköznapi és érhető szóhasználattal írja le, ami egyáltalán nem könnyű feladat, ezt érzem sokszor amikor meg akarok fogalmazni valami nagyon egyszerűnek tűnő dolgot vagy élményt, utána pedig vakargatom a fejemet: amikor a gondolatok még odabent voltak, valahogy sokkal frappánsabbnak tűnt az egész…

radio

Popper Péter volt ilyen a pszichológiában, aki átültette a hétköznapi ember nyelvére és fogalmi rendszerére a tudományos, vagy őszerinte gyakran csak – tudományoskodó – pszichológiát. A pszichológia, a psziché ismerete annyira bensőséges ügye minden egyes embernek, hogy azzal kapcsolatban jó ha minden közérthető, és nincs a titokzatosság homályába burkolva. A pszichológia ezoterikus tudományból napjainkra exoterikussá vált: az ezoterikus könyvkiadók pszichológiai témájú könyveket adnak ki, amelyeket mindenki megvehet és okulhat belőlük. Hasonló folyamat a jóga a meditáció szférájában is megtörtént, a régebben zárt világ ma már inkább Disneyland-re emlékeztet, a nyilvánosságtól egészen a bulvár felé tolódott el, különösen nyugaton. Ezek normálisnak tekinthető folyamatok: az inga is kileng először a másik irányba, mielőtt beáll az egyensúly.

Kívülről tehát annyi de annyi hatás ér, cikkek, guruk, blogok, megmondóemberek – mégis, kevés az ember, aki valóban az információk áradatából ki tud halászni magának valami olyan értékeset, amely valóban és érdemben javít az életén, akár egy felismerést, akár egy napi rutinná váló meditációs módszert, jógát stb. (hozzáteszem: a jógastúdióba és jógaórára járást nem sorolhatom ide: az felfogható egy tanulási folyamatnak, de a valódi gyakorlás egyedül történik, belső csendben és magányban, ahogy a jógairatok is javasolják).

Az elme működése egy rádióéhoz hasonlatos. Amilyen az elme állapota, olyan ‘adóra’ fog ráhangolódni. Idézzük fel a belső hangot, miket szokott mondani? Ha jól ébredtünk és süt a nap, lehet hogy csupa biztató és optimista dolog jut eszünkbe, ha viszont elrontottunk valamit, akkor lehet hogy fél napig folyamatosan csak azon jár az agyunk, hogy lehetünk ilyen hülyék, és most majd mi fog történni, az elme egész horror-történetet tud költeni és kivetíteni a jövőbe a következményekről. Tehát az ‘adás’ amit elme rádiója ‘vesz’, nem kívülről, hanem elsősorban saját magából származik. Ezért ügyelnünk kell arra, hogy milyen gondolatok keringenek egész nap a fejünkben, mert ezek a gondolatok és érzések lassan meg is teremtik a maguk valóságát – nem mindegy hogy milyet, igaz? A legnehezebb pozitív adóra hangolni az elménket, amikor valamilyen nehéz élethelyzetbe kerülünk, és nem árulok el titkot: MINDENKI, kivétel nélkül nehéz élethelyzetek sorozatán megy keresztül ma a Földön. Így vagy úgy. Egzisztenciális, vagy éppen párkapcsolatilag, érzelmileg etc, etc. Tehát a feladat adott és kikerülhetetlen: rá kell hangolódnunk a pozitív ‘adóállomásra’, és tudatosan arra kondicionálni az elmét, hogy teremtsen pozitív valóságot a negatív helyébe. Egyikünk sincs örökös sikertelenségre kárhoztatva, épp ellenkezőleg! A elme eredeti természete a kreatív teremés. Ha negatív gondolatokkal és érzelmekkel rakjuk tele, akkor nincs választása: az ennek megfelelő valóságot kell létrehoznia.

Ha ezzel már tisztában vagyunk, a következő lépés az elme hangolása. Valójában könnyebb és egyszerűbb mint gondolnánk, és a rengeteg spirituális tradíció mind ennek valamely módszerét írja le és követi, vagy legalábbis ez lenne a feladatuk. Nagyon gyakorlatias dolog, egyáltalán nem elvont! És hogy melyiket válasszuk ki éppen? Sokan épp itt ragadnak le: jaj, mitévő legyek: legyek buddhista?, ászanát gyakoroljak, vagy üljek vipasszanában? Agykontrollozzak, thétában gyógyítsak vagy transzlélegezzek? Olyan nagy a választék hogy fel sem lehet sorolni. Namármost ha rádiót akarok hallgatni, nem a legjobb módszer a MediaMarkt polcai előtt lamentálni, hogy a kicsi, a nagy, a fehér, a retro stb. rádiót válasszam-é? Egyszerűen hazaviszem amelyik megtetszik, és bekapcsolom. Kész, passz.

Tehát: mindegy melyik módszert választjuk a meditációra: de egyet feltétlenül választani kell. Az is nagyon fontos, hogy mikor hangolódunk rá a megfelelő ‘adóra’: a kora reggeli műsor a legjobb 🙂 Amikor reggel 5-kor felkelek és beülök az autóba, a Nap még nincs fent amikor elindulok, és mire beérek a városba, az autóban mantrákat hallgatva, a dolog oroszlánrésze már meg is van. Az elme már rá is áll a megfelelő hullámokra, rezgésre. A jógaszőnyegen ülve elkezdek légzőgyakorlatot végezni, és az elme teljesen kikapcsol, megszűnik. Adásszünet. Ezután következik a fizikai rész: az ászana-gyakorlás. A Nap is lassan feljön, és mire végzek, már tudom hogy erre a napra ki fog tartani az elme a pozitív csatornán, a problémákat nem fogom halogatni hanem megoldom mindet. Ha valami probléma merül fel (és felmerül), vagy rossz hírt kapok (ami szintén megtörténik), akkor is meg tudok maradni a fókuszban. Nem fogom annyira megkívánni a nassolást vagy egészségtelen kaját, mint egyébként tenném. És így tovább…

Könnyűnek hangzik, igaz? Mindenki, aki erőt vesz magán és felkel korán reggel, még munka előtt eljön jógát gyakorolni: mindannyian ugyanerről számolnak be. Mindenki hozzáteszi: sokkal jobb volt a napom, mint máskor. Akkor meg mi tart vissza mindannyiunkat attól hogy ugyanígy tegyünk: a lustaságunk, a restség, a belső negatív hang, az elme sötét oldala. Nem kell, sőt nem szabad ellene küzdeni: az úgysem sikerülhet, az árnyékot nem lehet legyőzni. Elég felkapcsolni a fényt, és már el is tűnt. A tudatosítás, a tudatosság az egyetlen ami segíthet, ami megszüntet minden negativitást.

Amrit Vela: a nektár órája: napfelkelte a legjobb idő a gyakorlásra. Az elme ilyenkor már elég éber ahhoz hogy ráhangolódjon a megfelelő rezgésekre, de még nem túl aktív ahhoz, hogy a sok izgága gondolatot sugárzó adó zűrzavar betülekedjen a tudatba. Ha később próbáljuk a belső rádiót ráhangolni a meditáció harmonikus rezgéseire, sokkal nehezebb lesz, ha nem épp lehetetlen. A csúcsforgalmat is hiába próbáljuk megelőzni reggel 9-kor az autónkkal, ellenben 6-kor még üresek az utak. Minden összefügg, mint fent, úgy lent.

A következő post-ban az elme rádiója után az elme fogkeféjéről értekezünk: a mantrák működéséről.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s