A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

Paradigmaváltás

Hozzászólás

Zsuzsitól kaptam egy szép, zsebben hordható Bhagavad Gitát karácsonyra, aminek azért örülök, mert nem kell magammal cipelni a nagy és vastag, hosszas kommentárokkal tarkitott verziót. Szeretem az órák előtt felütni valahol, és az adott verset felolvasni, megvilágitani néhány szóval a gyakorláshoz kapcsolódó összefüggéseket.

matrix

Az idei első órán az egyik ‘kedvenc’ részemnél (ha egyáltalán lehet ilyet mondani egy szakrális müvel kapcsolatosan) nyilt ki. Ahogy telnek az évek, idővel mindig új és egyre mélyebb értelmét fedezheti fel mindenki az ilyen jellegü szövegeknek. Én is igy vagyok vele, ez a vers azt jelenti nekem, amiért igazán fontosnak és érdemesnek tartom a jógát, vagyis a meditáció gyakorlását. ime a versszak:

“A tökéletesség szintjét samadhinak, vagy transznak hívják.
Ilyenkor a yoga gyakorlása által az ember elméje minden
anyagi szellemi tevékenységtől mentes. Jellemzője, hogy a
yogi ebben az állapotban tiszta elméje segítségével
megláthatja önvalóját, s örömet, élvezetet tud meríteni
abból. Ezen az örömteli síkon az ember kötetlen, lelki
boldogságban él, s transzcendentális érzékszerveivel élvezni
tudja azt. E szilárd helyzetben az igazságtól sohasem tér
el, s érzi: ennél nagyobb nyereségre soha nem tehet szert.
Ezt a fokot elérve kiegyensúlyozott és rendületlen még a
legnagyobb nehézségek közepette is. Ez a valódi szabadság,
mely felold az anyagi kapcsolatok okozta szenvedések alól.”

Elemezzük egy kicsit. Nekem minden mondata aranyat ér. Már a legelső mondatból kiviláglik, hogy meditáció, komoly gyakorlás nélkül az élet mit sem ér, elfecsérelt. Nem elég gyakorolni: el is kell érni a végső célt! Kifogás nélkül.

“a yoga gyakorlása által az ember elméje minden anyagi szellemi tevékenységtől mentes”

azaz a tudat kiszabadul a földi, anyagi világra korlátozott fókuszából, és egy másik szintü valóságban ébred tudatra. Mint amikor álmunkból ébredünk fel, pontosan az történik.

“a yogi ebben az állapotban tiszta elméje segítségével megláthatja önvalóját, s örömet, élvezetet tud meríteni abból.”
Az önvaló, vagyis a lélek olyan minőség, amely önmagában tökéletes, és gyönyörteli. Az ilyen öröm magasabbrendü az anyagi világban az érzékszervek által megtapasztalható örömnél. A fenti állapotban a fizikai érzékszervek kikapcsolnak, és azoknál magasabbrendü, ún. traszcendens érzékszervek lépnek müködésbe, amelyek ellátják a lelki sikon a fizikai érzékelésnek megfelelő feladatokat, de még azoknál több funkciót is, fontos itt megemliteni az intuiciót például, mint az egyik legfontosabbat.

“érzi: ennél nagyobb nyereségre soha nem tehet szert.” – hát persze. A szinész előadás közben tisztában van azzal, hogy a tragédia amit játszik csak játék, a szinpadon a vér nem igazi, és a drámában szereplő ellenségek ismét barátokká válnak, miután a függöny legördül. Ha erre a jóga, a meditáció gyakorlása által ráébredünk, akkor ez a tudás “felold az anyagi kapcsolatok okozta szenvedések alól”. Megszünik a félelem a veszteségtől, a haláltól, mert a jógi már nem azonosul a földi testével és személyiségével jobban annál, mint egy jó szinész a szerepével.

romeo-Juliet

Fontos hozzátenni, hogy az intellektuális tudás nem vezet el a fenti eredményekhez, ehhez valóban gyakorolni kell, ahogy vers is több helyen emliti. Gyakorolni rendszeresen, minden nap. A gyakorlásra sok módszer van, ezek közül mindenki kiválaszthatja a kedvére valót. Én már gyakoroltam ma 🙂 Te is?

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s