A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

Jógatanfolyam teljesen kezdőknek febr.01-től

Hozzászólás

“Van aki azért takarékoskodik, mert otthon is ezt látta…” – a generációm még emlékszik erre a reklámra, remélem…A jóga is olyan, hogy senki nem úgy születik, hogy a szülei jógamesterek voltak (tisztelet a kivételnek). Hanem úgy történik, az ember egyszer valami miatt kiváncsi lesz, kipróbálja, és ha tetszik neki, akkor ott marad és tovább tanul, gyakorol.

10 év alatt lassan már sikerült megfigyelnem néhány dolgot a kezdéssel kapcsolatban, és ezek a megfigyelések, amelyek nem általános érvényüek, és szigorúan szubjektivek, megerősiteni látszanak az Ashtanga jóga tradicionális vonalának ELVÉT, azaz a fokozatosságot. Ezért is adtam a tanfolyamnak a ‘Teljesen kezdő tanfolyam’ nevet, mert az Ashtanga Vinyasa jógát tanfolyam keretein belül tanitani túl soknak tünik, ha valaki teljesen kezdő. Szükségtelen és veszélyes olyanokat, akik még soha nem gyakoroltak jógát, vagy talán már évek óta nem mozogtak rendszeresen, neadjisten’ elmúltak 40 éves, pl. Kurmászanára tanitani. Iyengar mester, aki mostanában múlt 95 éves, szintén azért módositott a rendszerén, hogy a jógát szélesebb körben is kockázatmentesen tudja tanitani, idősebbeknek, vagy fizikailag gyengébb adottságú embereknek, azaz mindenkinek.

A fentiek szellemében a ‘Kezdő tanfolyam’ keretén belül csak igen türelmesen haladunk az anyaggal. Bár az Ashtanga jóga alapvető metódusát tanuljuk, legjobb Hatha-jóga tanfolyamnak nevezni (amely szintén hatha jóga).

Tematika:
Legelöször is megtanulunk helyesen lélegezni, kihasználva a tüdő teljes kapacitását, illetve tudatosan figyelve a légzésre. A következő lépcsőben megtanuljuk a légzést összehangolni a mozgással, a pózokon belül, és a pózok közötti váltás közben is. Menet közben felfedezzük a 3 fő energiazárat, és megtanuljuk alkalmazni őket. Tanulunk az ászanákról (jógatesthelyzetek), és a minden ászanában megvalósitandó alapvető elvekről. Kiemelt tananyag lesz a Napüdvözlet, minden gyakorlat alfája és omegája. Ami még fontos tananyag lesz: az önálló gyakorlás felépitésének trükkjei, illetve a relaxációra való képesség felépitése.

4 alkalomba ennyi éppenhogy belefér, illetve a tanultak annyira el tudnak mélyülni, amely már megfelelő alapot és önbizalmat ad a ahhoz hogy részt vegyünk egy vezetett jógaórán, amelyet szintén megtanulunk az igényünk és adottságunk alapján kiválasztani, hogy kellemes élményeket szerezzünk jógás pályafutásunk alatt.

A 4 alkalmas tanfolyam kezdő napja: február 1. szombat reggel 11.
A részvételi dij 10 000 Ft, ami rövid jegyzetet is tartalmaz a gyakorláshoz

Kiknek ajánlom: a teljesen ‘szüz’ kezdőkön kivül, azoknak is, akik már jógáznak egy ideje, de az alapoknál érzik, hogy még bővebben megértésre vágynak.

Jelenkezés:
emailban: info@akozpont.hu
Ajánld a Facebook-on isemrőseidnek is!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s