A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

A legnehezebb dolog a világon: változtatni.

Hozzászólás

Inkább a megszokott rossz, mint az ismeretlen jó, ismerős a mondás, ugye? Az emberi természet alapvetően szereti a fegyelmet, a rutint. Az életünk külső korlátai, bár lehet hogy akadályoznak abban hogy kiteljesitsük legbelső kreativ potenciálunkat, mégis biztonságot adnak, kényelmet, az ’akol melegét’. Miért keljünk fel hajnalban 1-2 órával korábban, hogy jógát gyakoroljunk, amikor az életünk eddig is müködött? Hát igen, nehéz kérdés…

hangtal

A válasz azonban ez: azért változtassunk, mert MEGÉRI. Talán 10 vagy 20 évig minden áldott este leült valaki a TV elé, kibontott egy üveg sört, igy készült az elalvásra, és az új napra. 10 vagy 20 évig fel sem merült benne, hogy ehelyett mondjuk leüljön a földre egy puha pokrócra, és behunyt szemmel szabályozza a légzését. Kinek jut eszébe ilyen magától? Szerintem senkinek. Manapság viszont már annyi helyről kapjuk az információt, hogy biztosan tudhatjuk, a fiunk, a lányunk, kollégánk vagy barátaink – jógát gyakorolnak. Ha nem is mindennap, de hetente egyszer, kétszer, talán háromszor is. Rendszeresen. És akkor ilyeneket irnak:

„Kedves kor/sorstársak!
Ne habozzatok, ha 50-es, 60-as és 70-es éveitekben jártok, akik, mint én is csak úri huncutságnak tartjátok a jógát! Próbáljátok ki!!!

Egyre inkább érzi az ember, hogy a munka-munka-munka, háztartás-háztartás, család és kevés mozgás (“nincs időm…, nem érek rá…, fáradt vagyok…, fáj az akármim…”) rabszolgaságból valamilyen irányban MOZDULNI KELL!
Hát, ma voltam harmadszor “A központ”-ban, Porffy Csaba óráján, amit direkt a mi korosztályunkra szabott a Kundalini jógából. Szeretném megosztani Veletek, hogy 10 cm-t nőttem, nem fáj a vállam, egyenesen ülök még itt a laptop előtt is, mert már így kényelmes, tele töltött energiával, így gyorsan kitakarítottam mielőtt az unokámért indulok, ja és 20 éves lettem! Legalábbis így érzem!!! Köszönöm Csaba!!!”

Mielőtt még úgy tünne, hogy itt magamat szeretném fényezni, épp ellenkezőleg! Hiszen kitaláltam én valami újat? Nem. Csináltam valami mást, mint amit a tanitók nemzedékei tanitottak? Semmiképp. A tisztelet nem engem illet, hanem azokat az embereket, akiknek van akaratereje megtörni évtizedes rutinokat és előitéleteket, és mernek változtatni. Kipróbálni valami újat, felfedezni. A Tudás ott van, könyvekben leirva, az interneten, és a tanároknál, akik azon fáradoznak, hogy a tudást továbbadják. És a változás már itt van, és nem lehet megállitani. a társadalmi tehetetlenség, ami olyan, mintha egy álló vasúti szerelvényt akarnánk megmozditani, még ott van, de amint megmozdul, és egyre nagyobb lendületet kap, a változásokat már nem lehet megállitani.

Igy azután örömmel tapasztalom, hogy egy ingyenes nyilt napon akár 200 ember is megmozdul, és feláldozva az idejét, jógázik, mozog, meditál. És ez nem elszigetelt jelenség, hanem egyidőben akár több helyen is megtörténik a városban. Mindenki megtalálhatja azt a módszert, stilust vagy irányzatot, ami a legközelebb áll hozzá. Melléfogni nemigen lehet, mert mindegyik müködik, mindegyik fejleszt, egészségessé és tudatosabbá tesz. A legnehezebb dolog azonban még mindig: elkezdeni. Lehetőleg még MA, MOST. Találkozzunk az órákon!

Ha szivesen elkezdenéd valahol a jógát, de nem tudod hogyan, direkt neked szól a tanfolyam, amely teljesen kezdő szinttől ismertet meg a Hatha jóga alapjaival február 1-től. Többet is olvashatsz a tanfolyamról itt, illetve csatlakozhatsz itt.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s