A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

A FLOW éve – a Fa Ló éve

Hozzászólás

Nem tudom kinek hogy indult az év, nekem szerencsére elég tevékenyen, azt is mondhatnám, szuper-aktívan. Ennek megfelelően az energiaszintem is magas, de este gyakran úgy zuhanok be az ágyba, mint egy tégla. Sokan küzdenek alvási problémákkal, persze nem lehet általánosítani, de egy olyan nap után, amelyben minden kiegyensúlyozott, azaz van bőséges és erőteljes testmozgás, meditáció, és szellemi munka, a megfelelő táplálkozással párosítva szerintem hosszú távon az alvás is rendbe jön.

2014_lo_eve_4

Több, asztrológiai elemzést is olvastam a 2014-es évre, és általános egyetértés volt abban, hogy nagyon erős feszítő energiák jellemzik ezt az évet. Na, mármost az ez energia önmagában se nem jó, se nem rossz, ez attól függ, hogy hogyan tudjuk felhasználni. Ha tudatosítva a belülről feszítő energiákat, termőre fogjuk őket, akkor hihetetlen teljesítményekre leszünk képesek. Ehhez még annyit fűznék hozzá, hogy aki dolgozik, az hibázik is, ezért a megnövekedett tennivalókhoz a szokásosnál is erősebb koncentrációra, tudatosságra és jelenlétre van szükség, hogy elkerüljük a hibák halmozódását. Ezért elengedhetetlen az ilyen időszakban a meditáció, az elme kiegyensúlyozása. Meditáció alatt nem azt értem, hogy keresztbe tett lábakkal ücsörögjünk naponta 10 percet (bár már az is több a semminél), inkább azt javasolom, hogy mindenki találjon egy neki személyre szabottan leginkább megfelelő és szerethető módszert, és azt gyakorolja RENDSZERESEN (Ashtanga jóga, Kundalini jóga etc.). A meditáció a napi higiéné része, olyan, mint a fogmosás. Nem dől össze a világ, ha kivételes esetekben kihagyunk egyet, de csupán hetente vagy kéthetente végezve egyszerűen elesünk a valódi jótéteményeitől, az igazi fejlődéstől. Van úgy, hogy este 10-kor hazaérve még nekilátok elvégezni a meditációmat (ami egy Kundalini jóga gyakorlatsor), pedig jól esne annyival korábban lefeküdni aludni, mivel másnap 5-kor csörög a vekker. Mégis, a tapasztalatom azt mutatja, hogy hosszú távon jobban MEGÉRI az a kis plusz erőfeszítés, mint ha kihagynám a gyakorlást. És ez csak a hab a tortán. E mellett még ott az Ashtanga jógagyakorlásom, hetente 2-3 Kung-fu tréning, és heti 2 Street workout edzés, azaz erősítés. Sok? Sok. Persze lehetne még több is, az emberi test és elme csodálatos teljesítményekre képes hosszú távon, de ehhez muszáj, hogy meglegyen a belső önfegyelem, ami akkor is rávesz a gyakorlásra, amikor nincs kedvünk, vagy fáradtak vagyunk. Nem azért edzünk, mert sok az energiánk, azért edzünk, hogy legyen sok energiánk. És lesz is. Még egy nagyon fontos dolog: a fizikaival párhuzamosan a szellemi aktivitás is megnő, a mentális teljesítőképesség.

Visszatérve az évet jellemző feszítő erejű energiákra: ha az energia nem tud megnyilvánulni kifelé, nem fogjuk munkára, alkotásra, akkor befelé fog hatni, és az nem biztos, hogy kellemes folyamat lesz. Belső feszültség, szorongás, pánik, ezek mind az odabent irányítatlanul dolgozó energia jelei. Nem érdemes lebecsülni az elme teremtő, vagy akár romboló erejét, mindkettőnek tagadhatatlan hatásait láthatjuk lépten-nyomon a világban. A ló évéről nem sok érdemi információt sikerült találnom, de ez is alátámasztja azt, amit a teljesítményről és az energiákról irtam: „Mivel a kínai horoszkóp 2014 során a Ló évében telik majd, így nézzük az erre leginkább jellemző adatokat. Ebben az állatövben a hangsúly legfőképpen a kikapcsolódásra és a szórakozásra tevődik. A Ló jegyűek jókedvűek, tettre készek, bizakodóan néznek a jövőbe, önállóak és kreatívak. Hallatlan energiákat tudnak mozgósítani, és ha még dicséretben is részesülnek, akkor teljesítményük határtalanná válhat.”

A jógának van egy olyan hatása, hogy középre hoz, egyensúlyba. Úgy növeli az energiaszintet, hogy egy időben kiegyensúlyozottá teszi az elmét, az érzelmi- és a gondolatvilágot. Megtart a realitásban, nem enged elszállni, de kreatív távlatainkat is kitolja, hitet és önbizalmat ad a tervezéshez. Kell, hogy legyen tervünk, és kell, hogy tudjunk magunkban felvázolni egy utat addig, amíg elérjük a célunkat, mindez tudatosság kérdése. A tudatosság pedig a meditációból táplálkozik, ne engedjük ezért ellustulni magunkat, keljünk fel korábban, és gyakoroljunk! Minden kedden és csütörtökön reggel 6-tól várok is minden jógázni vágyót aKözpontba, Mysore Ashtanga gyakorlásra!

images

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s