A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

Ki élvez?

Hozzászólás

Vagy inkább úgy is lehet feltenni a kérdést: mi az, ami élvez? A minap futott végig nagyjából ez a gondolatmenet a fejemben. A Nyugati pályaudvaron, amikor elmegyek a használt-könyv, és újság árus standja mellett, néha megállok egy pár pillanatra a könyveknél. Igaz, nem az én ízlésem szerint valók, mert még sohasem találtam olyat, amit érdemesnek találtam volna megvenni, de sose lehet tudni, hátha pont aznap lesz az a nap… Elég az hozzá, hogy látom a szemem sarkából, hogy egy középkorú férfiember a többéves erotikus magazinok között böngészget. Rögtön át is futott az agyamon, hogy nah, elég alacsony az ingerküszöbe az embernek… aztán rögtön el is szégyelltem magamat, és menet közben, ahogy végiggondoltam, már inkább hálás voltam azért, mert ez a gondolatsor elindult.

images

Az első tanulsága a helyzetnek, hogy ne ítélkezzünk. Soha. A jóga is ezt tanítja, a kereszténység is. Eleve, milyen alapon? Milyen jogon? Az ítélkezés az ego sajátja. Mivel az ego el- és szétválaszt, alapvető minősége az összehasonlítás, a méricskélés. Nem baj, csak akkor, ha mindez automatikusan, tudatosság nélkül működik. Eszembe jutottak tinédzser és fiatal 20-as éveim, amikor bizony én is simán böngésztem ilyen sajtótermékeket. Ma már? Az internet korában? Ingyen minden, tudja mindenki.

Innen aztán tovább-gondolkodtam, elemeztem a folyamatokat. Hogy végül is mi az, ami élvezi pl. a pornográfiát? A test? A testünk az élvezetben csak egy eszköz, de önmagában nem tud élvezetet meríteni. Az agyunk, az idegrendszerünk már igen. De ezt is kevésnek találtam: meglát a szem egy darab papírt, egy nyomatot. az egyiken egy létra van, a másikon egy erotikus kép. Az egyik érdektelen, a másik örömet okoz. Az agy szempontjából nincs lényeges különbség. Kép, kép. Úgy látszik, még nem értünk a lánc végére. Akkor legyen személyiség, az ego. Az ember szeret enni, szereti a finom ízeket. Ha megkóstol pl. egy falat tiramisut, a finom íz is azonnal örömet okoz. Miért ne enné hát meg az egész tálcányit? Megeszi. Öröm öröm hátán, azután? Rájön, hogy túl sokat evett. Az íz a szájában már kezd émelyítővé válni, a gyomrában mintha egy kő lenne. Tudja, hogy a cukor, a koffein, a finomított liszt etc. nem tesznek jót az egészségének, megterhelik a szerveit. Bűntudata támad: szenved. Az ego állandóan ilyen libikóka játékot játszik, ezért nem lehet a valódi a boldogság letéteményese. Az utolsó láncszem még hiányzik. Nem tudom, érthető a gondolatmenet? Az egész világ kaotikus helyzete, állandó szenvedése és rengeteg baja mind a fenti elven működik. A probléma oka, hogy nem az élvez, akinek kell, hanem az próbál, aki természetéből fakadóan képtelen rá. Ezért van, hogy egy pénzember soha nem lehet elégedett, egy celeb soha nem lehet elég ismert, színész elég sikeres, politikus elég hatalommal bíró, még akkor sem ha diktátorrá válik. Egyszerűen a rossz, gombot nyomkodjuk, évezredek óta, pedig a megoldás itt van az orrunk előtt folyamatosan, csak észre kellene venni, és használni. Két szóban elmondom: gyakorold a jógát. Pont.

Aki gyakorolja, az már tudja. Aki nem hajlandó, az libikókázhat tovább, a szabad akarat egy ilyen dolog. Élhetünk vele, minden nap, minden percben.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s