A yogi's Blog

Pórffy Csaba jóga blogja

A jóga a bátraké

Hozzászólás

Miért egyedülálló az Ashtanga jóga? – tehetjük fel a kérdést. Hiszen minden jógairányzat egyformán jó, nem? De igen. Sőt, abban is biztos vagyok, hogy van akinek egy másik jógairányzat sokkal jobb eredményeket, több fejlődést hoz. Maga a módszer, az Ashtanga olyan mint egy forrás, amelyből sok folyó és patak ered, amelyek természete, tulajdonságai őrzik a forrás tisztaságát.

?????????????????????????????????

Most azonban nem ezekről szeretnék beszélni, hanem magáról a forrásról, az Ashtanga módszeréről, amely a mai napig úgy viselkedik, mint maga az Univerzum: egyre csak nő, egyre sebesebben, egyre több ember jut el a tudatosságnak arra a fokára, amikor elég bátor ahhoz, hogy elkötelezze magát egy olyan életstilus mellett, amelyet csak lelkierővel és kitartással lehet élni. Sri K.Pattabhi Jois olyan guru volt, amilyen csak kevés születik. Az ő ereje és tudása olyan nagy volt, hogy a hires jógi, Sivananda felajánlotta neki hogy költözzön az ő városába, és dolgozzanak együtt. Pattabhi Jois azonban kitartott az álma mellett, és elérte, hogy napjainkra az Ashtanga Vinyasa jógát világszerte elismerik és gyakorolják.

Sokszor mondják, hogy az ászanák, amelyeket gyakorolunk az Ashtanga jógában, nehezek, és nem ajánlhatók a kezdőknek. Ez igaz.
Láb a nyakba? Még mit nem! A fenti félreértés nem Pattabhi Jois vagy az Ashtanga módszer rovására irható, hanem csakis a türelmetlen gyakorlókéra. Ha túl gyorsan akarunk túl sokat, annak megvan a veszélye, egy nyelvet is csak fokozatosan lehet elsajátitani, nem egyszerre, ahogyan szeretnénk. A kezdő tanitványoknak Pattabhi Jois sokszor csak a Napüdvözletet tanitotta, és utána pihenni küldte őket, hiába szerettek volna még többet kapni aznap. A jógában nincs hová sietni, maga a sietség a jógával ellentétes fogalom.

A felszin alatt
A gyakorlás eredményeit nem a jógaszőnyegen arathatjuk le, vagy a barátaink elismerő szavai által, hanem a hétköznapi életben. A legfontosabb amit megtanulunk a gyakorlás által – amely gyökeresen átalakitja a lényünket, viselkedésünket: olyan személlyé válni, aki BEFEJEZI amit elkezdett. Minden be nem fejezett dolog az életünkben az önpusztitás eszköze, ilyen dolgokkal raboljuk a saját energiánkat, és bontjuk le a saját magunkba vetett hitet, önbizalmat. És amint az ego megnyugszik a kudarcok sorozatában, melyek által biztonságba kerül, a lényük mélyén rejlő kreativitás elapad, nem talál utat a felszinre, és a lélek elsorvad. Ezen a ponton válunk a hálózat csapdájának áldozatává. Jöhet a Tesco gazdaságos kaja, állás amit utálunk, de beleragadunk akár évtizedekre, TV-nézés esténként, súlytöbblet, rossz párkapcsolat, polgári szintü alkohol vagy gyógyszer-függőség. Ez az egyik irány, a választás szabadsága pedig felfedi a másik irányt: elkezdeni gyakorolni, tudatosodni, megtisztulni az akadályozó dolgoktól, és kibontakoztatni a bennünk rejlő Isteni kreativitást.

Lelkesitőnek egy frissen előkerült videót ajánlok, amelyen Sri K.Pattabhi Jois vezet haladó órát 1980 körül.
http://www.youtube.com/watch?v=yrt4_W0nGNU

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s